Wyciek wody do oleju???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wyciek wody do oleju???
Witam mam problem związany z olejem. Mianowicie sprawdzając ostatnio poziom oleju zauważyłem na miarce jest takie jakby roztopione masło, taki płyn lekko żółtawy. Następnie odkręciłem korek wlewu oleju i na korku to samo. Wytarłem wszystko do czysta korek i miarkę. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i tym razem "masło" było tylko na korku a na miarce już nie. Słyszałem opinię że może być to wyciek wody do oleju. Czy jest taka możliwość? Dodam że ubywa mi płynu ze zbiorniczka wyrównawczego i co jakiś czas muszę dolewać a nie zauważyłem nigdzie przecieków. Ponadto ostatnio zaczęła mi migać i pikać kontrolka oleju ale tylko wtedy gdy osiągam prędkości około 100 km/h. Jeżeli zwolnię kontrolka się wyłącza lub też nie i pika cały czas nawet jak się zatrzymam. Przestaje po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika. Czy te objawy maja coś wspólnego z tematem czyli wyciekiem wody do oleju??? Proszę o pomoc...
Lolek
- forevwers
- Użytkownik
- Kontakt:
nie koniecznie:)Danijel pisze:Moim zdaniem masz do wymiany uszczelkę pod głowicą.
jesli malo jezdzisz to tak bedziesz mial. to normalne ze przy niskich temperaturach i krotkich trasach zbiera sie ten nagar na korku. jesli byla by to uszczelka to na bagnecie tez bys mial po kilku dniach no i by ci ubylo plynu i przybylo oleju.
Najprawdopodobniej posypała się uszczelka pod głowicą i puszcza gdzieś między kanałem wodnym a olejowym proponowałbym Ci nie lekceważyć tego i wziąść się za wymianę zwłaszcza że już zapala ci się olej z powodu słabego smarowania ( ciśnienia ) dalsza jazda na pewno zakończy żywot silnika -z czym wiążą się większe koszta
zgadza sie, ale po zagrzaniu silnika to ''masło'' by znikneło, a kolega pisze ze miga mu juz olej wiec chyba nie z powodu krótkich przebiegów...zychu4 pisze: jesli malo jezdzisz to tak bedziesz mial. to normalne ze przy niskich temperaturach i krotkich trasach zbiera sie ten nagar na korku. jesli byla by to uszczelka to na bagnecie tez bys mial po kilku dniach no i by ci ubylo plynu i przybylo oleju.
- forevwers
- Użytkownik
- Kontakt:
mimo wszystko mysle ze nie jest tak zle. jak mi padla uszczelka (kanal wodny-kanal olejowy) to na bagnet byl bialy az tak ze sie go wyciagnac nie dalo. pierwsze co to sprawdz czy ci oleju nie przybywa i czy w zbiorniczku wyrownawczym nie widac plamek oleju. jesli sa to uszczelka na 100% (w 2 strone to tez dziala:) )Danijel pisze:zgadza sie, ale po zagrzaniu silnika to ''masło'' by znikneło, a kolega pisze ze miga mu juz olej wiec chyba nie z powodu krótkich przebiegów...zychu4 pisze: jesli malo jezdzisz to tak bedziesz mial. to normalne ze przy niskich temperaturach i krotkich trasach zbiera sie ten nagar na korku. jesli byla by to uszczelka to na bagnecie tez bys mial po kilku dniach no i by ci ubylo plynu i przybylo oleju.
a jesteś pewien co do fachowości tej naprawy ( ostatnio właśnie miałem podobny przypadek klijent miał ponoć robioną uszczelkę kilka miesięcy temu a dalej miał ewidentne objawy uszczelki po ściągnięciu głowica poszła do prześwietlenia - sprawdzenia szczelności i okazało się że jest pęknięta po prostu fachowiec odwalił fuszerkę a wykasował go .... szkoda słów ) a jeżeli piszesz że ubywa ci płynu a niema wycieku w misce masz ''majonez'' to tu za bardzo niema co kombinowaćerdallvw pisze:Jestem posiadaczem Golfa od wakacji i właśnie przed wakacjami poprzedni właściciel wymieniał uszczelkę pod głowicą na nową... Możliwe że jej żywotność jest tak krótka? Wychodziło by na to że uszczelka ma nieco ponad pół roku...
-
- Nowicjusz
- Kontakt: