1.6td jr bierze olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- lukiskwuki
- Użytkownik
1.6td jr bierze olej
chłopaki zuwazyłem ze golf zaczoł brac mi olej napewno tyle ze widac na bagnecie ze jest za mało a z 3 tyg temu dolewałem 1ltr gdzie szukac problemu skoro nie kopci na niebiesko troche spocony jest pod głowica turbo suche.. przebiegto218 000 tys km nie robiłem nic szczegolnegood zakupu w maju 2008 wymiana oleju filtrów paska pierdoły ogolnie z bagnetu nie wali olejem i z pod korka tez nie .....jazda głownie po miescie ale staram sie rozgrzewac silnik i go nie katowac
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 21:02 przez lukiskwuki, łącznie zmieniany 3 razy.
- lukiskwuki
- Użytkownik
pytanie jeszcze jaki masz olej zalany bo być może też być taka sytuacja że Ci odparowywuje olej przez odmę mimo dobrej kondycji silnika.
i jak odpalisz silnik to sprawdź czy po odkręceniu i położeniu korka oleju, na wlewie nie zrzuca go z niego , jak tak to są przedmuchu na pierścieniach.
ewentualnie opisz jak dymi przy porannym rozruchu, najlepiej żeby ktoś odpalał a Ty obserwuj co sie dzieje w wydechu lub też możesz nakręcić filmik i podrzucić.
i jak odpalisz silnik to sprawdź czy po odkręceniu i położeniu korka oleju, na wlewie nie zrzuca go z niego , jak tak to są przedmuchu na pierścieniach.
ewentualnie opisz jak dymi przy porannym rozruchu, najlepiej żeby ktoś odpalał a Ty obserwuj co sie dzieje w wydechu lub też możesz nakręcić filmik i podrzucić.
- lukiskwuki
- Użytkownik
No zlikwidowałem wycieki i wymieniłem turbolukiskwuki pisze:a co robiłes ze pomogło??
Jeśli cieknie to czemu się dziwisz, że olej znika
Olej masz nie za tęgi, na pewno nie pomaga przy porannym rozruchu, ja jeśli jeździsz na nim dłużej niż 6 000 km to może i wyparować około litra, zależnie od stylu jazdy.
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 00:35 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukiskwuki
- Użytkownik
no czasem cisne go troche ale jak rozgrzany no z odalaniem nie jest zle ale ostatnio z rana bendiks sie odzywa i przepuszcza ale auto odpala
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 00:56 przez lukiskwuki, łącznie zmieniany 2 razy.
- lukiskwuki
- Użytkownik
Niestety tak to już jest to jest cena za możliwość lania oleju z niskimi normami, za małe panewki na wale i za turbosprężarkę.
Jakbyś lał syntetyka to możnaby zwlekać, w wolnossącym jest trochę dłuższy okres międzyprzeglądowy.
[ Dodano: 19 Gru 2009 00:33 ]
Cząsteczki oleju się rozpadają poprostu, olej się rozcięcia paliwem, robi się osad, bo smarowidło nie jest w stanie wchłonąć więcej sadzy.
Jakbyś lał syntetyka to możnaby zwlekać, w wolnossącym jest trochę dłuższy okres międzyprzeglądowy.
[ Dodano: 19 Gru 2009 00:33 ]
Cząsteczki oleju się rozpadają poprostu, olej się rozcięcia paliwem, robi się osad, bo smarowidło nie jest w stanie wchłonąć więcej sadzy.
- lukiskwuki
- Użytkownik
- lukiskwuki
- Użytkownik