Witam,
czy denaturat wymieszany z wodą w proporcji 1:1 może zostać użyty jako dolewka do płynu chłodniczego (chyba borygo zimowy) ? W 'służbowym' brakuje trochę płynu a nie mam czym dolać(płynu nie kupię bo kasy mi nie oddadzą, a do roboty dojechać musi:) ).
Denaturat z woda jako płyn chłodniczy?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
niewątpliwie pomogłeś , nie mniej jednak już dolewałem wody, a boję się że kolejna dolewka spowoduje zbyt duży już wzrost temperatury zamarzania aktualnej mieszanki.krisgolf pisze:Pim, płyny chłodzące oparte są przeważnie na bazie glikolu etylenowego. Denaturat szybciej to do płynu do spryskiwaczy.
Producenci wielu pojazdów, w przypadku naturalnego ubytku przez odparowanie (nie przez wyciek) zalecają uzupełnić płyn wodą destylowaną. Może dlatego że glikol nie paruje.
Kolego Pim, rozumiem że to auto służbowe, ale lepiej sprawdzić teraz temperaturę krzepnięcia tej mikstury. Myślę że na każdej poważnej stacji można coś takiego po taniości zrobić. Wiesz większy problem będzie jak to zamarznie a kosztami kogoś trzeba obciążyć.
Pewnie trochę koncentratu by tutaj pomogło
Pewnie trochę koncentratu by tutaj pomogło
Ostatnio zmieniony ndz gru 20, 2009 20:31 przez krisgolf, łącznie zmieniany 1 raz.