Wymiana silnika 1,4 16v AXP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Wymiana silnika 1,4 16v AXP
Witam.
Posiadam golfa IV 1,4 16v z 2001 r
Kupiłem go w wakacje, wszystko było ok do wczoraj.
Odpaliłem samochód przejechałem ok 500 mb zapaliła mi się kontrolka oleju i silnik zgasł.
Samochód po wymianie oleju zrobione 2000km Mobil 0w40 stan oleju ok.
nie wiem co się stało.
Mierzyłem cisnienie na tłokach i jest tak 14,12,0,6. A więc nie jest dobrze.
Prawdopodobnie silnik do wymiany.
mam dwa pytania powód zatarcia (dla mnie niezrozumiały), i jeśli dojdzie do wymiany silnika to mój ma oznaczenie AXP DUW LA7W 32, z tego co patrzyłem są rużne oznaczenia tego modelu czym one sie różnią i czy moge ewentulnie zamontować z innym oznaczeniem.
Z góry dzięki za pomoc
Posiadam golfa IV 1,4 16v z 2001 r
Kupiłem go w wakacje, wszystko było ok do wczoraj.
Odpaliłem samochód przejechałem ok 500 mb zapaliła mi się kontrolka oleju i silnik zgasł.
Samochód po wymianie oleju zrobione 2000km Mobil 0w40 stan oleju ok.
nie wiem co się stało.
Mierzyłem cisnienie na tłokach i jest tak 14,12,0,6. A więc nie jest dobrze.
Prawdopodobnie silnik do wymiany.
mam dwa pytania powód zatarcia (dla mnie niezrozumiały), i jeśli dojdzie do wymiany silnika to mój ma oznaczenie AXP DUW LA7W 32, z tego co patrzyłem są rużne oznaczenia tego modelu czym one sie różnią i czy moge ewentulnie zamontować z innym oznaczeniem.
Z góry dzięki za pomoc
Nie dramatyzuj od razu że trzeba silnik zmieniać. Może najzwyczajniej zamarzła Ci odma i wydmuchało uszczelkę pod głowicą. Dokładnie taki przypadek miał mój kumpel w ibizie kilka dni temu. Tylko że Ty nic nie piszesz o wywalonym oleju...Co do wymiany silnika to odradzam. To są słabe i problematyczne motory i szansa na znalezienie w super stanie jest znikoma. Ja bym wolał naprawiać i wiedzieć co się ma. Jeśli już tak bardzo chcesz to niedaleko jest szrot z częściami do vw. Jak się jedzie na dobczyce
-
- Nowicjusz
trzeba zdiąc głowicę i zobaczyc co i jak tam w cylindrach.
[ Dodano: 22 Gru 2009 19:43 ]
Witam.
Miałem takie zdarzenie ze był zle ustawiaony pasek rozrządu.po 100 km doszło kolizji tłoka z zaworem wydechowym.tłok wbuł zawór w gniazdo, zawór został w gniezdzie, wałek rozrzady naciskając na główke zworu poprzez dzwigienke zaworową spowodowł ułamanie góry zaworu, opadniecie dzwigienki zaworiowej, ale zakrzywiony zawór był nadal w gniezdzie, nie wykonywał zadnego ruchu.niestety musiałem sielnik uruchomić i przejechac ok 10 km.jechał byle kak ale jechał,tak na 3 cylindrach.wstepie zmierzono cisnienie i na jednym z cylindrów było 0.
po wymianie uszkodzonego zaworu, jego dotarciu w nieżdzie auto przejechało 40.000 km i nadal jezdzi.moze jest głosniejsze ale jezdzi.i ma juz prawie 190 tys
[ Dodano: 22 Gru 2009 19:43 ]
Witam.
Miałem takie zdarzenie ze był zle ustawiaony pasek rozrządu.po 100 km doszło kolizji tłoka z zaworem wydechowym.tłok wbuł zawór w gniazdo, zawór został w gniezdzie, wałek rozrzady naciskając na główke zworu poprzez dzwigienke zaworową spowodowł ułamanie góry zaworu, opadniecie dzwigienki zaworiowej, ale zakrzywiony zawór był nadal w gniezdzie, nie wykonywał zadnego ruchu.niestety musiałem sielnik uruchomić i przejechac ok 10 km.jechał byle kak ale jechał,tak na 3 cylindrach.wstepie zmierzono cisnienie i na jednym z cylindrów było 0.
po wymianie uszkodzonego zaworu, jego dotarciu w nieżdzie auto przejechało 40.000 km i nadal jezdzi.moze jest głosniejsze ale jezdzi.i ma juz prawie 190 tys
-
- Nowicjusz
wojtas 46
Co to za numer który podałeś u mnie jest tak
TYP 1J
1
AXP 1613
1220657
Problem jest taki iz nie am dużo używanych silników z oznaczeniem AXP
Prawie wogóle , wizualnie wszystkie tak samo wyglądają a nie wiem czym się róznią te oznaczenia
[ Dodano: 22 Gru 2009 21:48 ]
raczekp1
Dzięki za odpowiedz ale u mnie to nie to po zmianie rozrzadu zrobiłem 2000km i wszystko było ok do pierwszego mrozu.
Mechanicy nie spotkali sie z czymś takim mówią że może w oleju woda była i zamarzło gdzieś albo ze jakiś smog w misce olejowej zamarzł, albo ze pompa olejowa padła.
Potrzebuje kupić inny silnik bo remont tego prawdopodobnie sie nie opłaci.
Prosze o jakieś namiary na używane silniki
Co to za numer który podałeś u mnie jest tak
TYP 1J
1
AXP 1613
1220657
Problem jest taki iz nie am dużo używanych silników z oznaczeniem AXP
Prawie wogóle , wizualnie wszystkie tak samo wyglądają a nie wiem czym się róznią te oznaczenia
[ Dodano: 22 Gru 2009 21:48 ]
raczekp1
Dzięki za odpowiedz ale u mnie to nie to po zmianie rozrzadu zrobiłem 2000km i wszystko było ok do pierwszego mrozu.
Mechanicy nie spotkali sie z czymś takim mówią że może w oleju woda była i zamarzło gdzieś albo ze jakiś smog w misce olejowej zamarzł, albo ze pompa olejowa padła.
Potrzebuje kupić inny silnik bo remont tego prawdopodobnie sie nie opłaci.
Prosze o jakieś namiary na używane silniki
-
- Nowicjusz
Kończąć wątek
Przyczyną tej usterki było wypłukanie silnika
Na serwisie zalali mu zbyt dobry olej wypukało silnik zatkało kanały olejowe, zatarło mi wałek rozrządu (wydechowy) i skrzywiło 6 zaworów.
Koszt naprawy z częściami i czyszczeniem silnika to niecałe 1900 PLN.
Auto już mam naprawione i teraz go testuje.
Dziękuje wam za pomoc i dorady .
Przyczyną tej usterki było wypłukanie silnika
Na serwisie zalali mu zbyt dobry olej wypukało silnik zatkało kanały olejowe, zatarło mi wałek rozrządu (wydechowy) i skrzywiło 6 zaworów.
Koszt naprawy z częściami i czyszczeniem silnika to niecałe 1900 PLN.
Auto już mam naprawione i teraz go testuje.
Dziękuje wam za pomoc i dorady .