MK3-licznik za dużo pokazuje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
MK3-licznik za dużo pokazuje
Witam jak w temacie o równe 10km tym samym kilometry szybciej biją.Co może być tego powodem.Mechanik mi powiedział że jest to wynikiem cofania licznika .Czy to prawda?Rozmiary kół napewno mam dobre zimowe 175/70/13 a letnie 185/60/14.Czekam na jakieś podpowiedzi.Pozdrawiam.
MK3 TDI może kiedyś
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Robert Raburski,
"MK3-licznik za dużo pokazuje
Witam jak w temacie o równe 10km tym samym kilometry szybciej biją "
o rowne 10 km ale na ile? Rozumiem ze przekłąmuje o 10 km na ileś tam...
Jak zawyza to moze ktos jezdzil na wiekszych felgach np 17 i przeskalował licznik czy jak sie to tam nazywa... nie chce mi sie tego liczyc ale mozna by policzyc jakiemu obwodowi kola odpowiada przeklamanie 10 km na ileś tam i bedzie mozna obliczyc jakie ktos miał koła, jeśli faktycznie licznik był ruszany.....
Sam rozbiertałem kiedys licznik i nie widze mozliwosci zeby sie popsuł w ten sposób zeby zawyzal przebieg, wszytko sie tam w środku odbywa mechanicznie,
ewentualnie ukruszyło sie kilka ząbków na którejs z tych małych zębatek i wtedy faktycznie moze byc tak ze przekłąmuje ale wtedy by zaniżał przebieg a nie zawyżał!!
"MK3-licznik za dużo pokazuje
Witam jak w temacie o równe 10km tym samym kilometry szybciej biją "
o rowne 10 km ale na ile? Rozumiem ze przekłąmuje o 10 km na ileś tam...
Jak zawyza to moze ktos jezdzil na wiekszych felgach np 17 i przeskalował licznik czy jak sie to tam nazywa... nie chce mi sie tego liczyc ale mozna by policzyc jakiemu obwodowi kola odpowiada przeklamanie 10 km na ileś tam i bedzie mozna obliczyc jakie ktos miał koła, jeśli faktycznie licznik był ruszany.....
Sam rozbiertałem kiedys licznik i nie widze mozliwosci zeby sie popsuł w ten sposób zeby zawyzal przebieg, wszytko sie tam w środku odbywa mechanicznie,
ewentualnie ukruszyło sie kilka ząbków na którejs z tych małych zębatek i wtedy faktycznie moze byc tak ze przekłąmuje ale wtedy by zaniżał przebieg a nie zawyżał!!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=38630&start=15 Przeczytaj to.
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
To tez moszez http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=321434#321434
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
-
- Mały gagatek
Witam no przeczytałem to jak się ustawia wskazówkę ale ja mam inny licznik mam od 0 do 220 i nie mama ogranicznika na którym opiera się wskazówkadjtom pisze:http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=38630&start=15 Przeczytaj to.
MK3 TDI może kiedyś
- Paweł Marek
- V.I.P.
Czy przekłamuje przy każdej prędkości o 10 km czy ta wartość rośnie wraz z prędkością. Sprawdziłeś czy kilometry sa dobrze czy źle naliczane czy tylko tak przypuszczasz?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
greg, predkosc wsakzywana przez predkosciomierz scilse zalezy od odleglosci pokazywanej przez licznik km, te dwa liczniki sa ze soba połaczone mechanicznie i nie ma mozliwosci zeby tylko jeden przekłamywał,
tazke to co piszesz ze dystans pokazywałby dobrze podczas gdy przekłamuje prekosciomierz nie jest prawdą!! to jest niemozliwe!! chyba ze przeklamanie wynika ze złego nałozenia wskazówki !
tazke to co piszesz ze dystans pokazywałby dobrze podczas gdy przekłamuje prekosciomierz nie jest prawdą!! to jest niemozliwe!! chyba ze przeklamanie wynika ze złego nałozenia wskazówki !
- Paweł Marek
- V.I.P.
elektycznie, lub raczej elektronicznie (przecież to Mk3)sas_gti pisze:połaczone mechanicznie
to też mam na myślisas_gti pisze:e złego nałozenia wskazówki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie aż o 10 km. ten rozmiar ma prawie tą samą średnicę zewnętrzną co 195/50. Zresztą w dwójkach to wiele liczników zawyżało. W mojej jetce o 7% jak obliczyłem.Pono pisze: letnie 185/55/R15
istnieje opcja w ktorej bedzie predkosciomierz przeklamywal (pomimo dobrze zalozonej wskazówki) a dystans bedzie pokazywany dobrze. to jest mozliwe jezeli ktos włozyl do tych zegarów mechanizm predkosciomierza inaczej wyskalowana np.byla od 20 do 200 a włozyl od 0 do 220. wtedy cyferki na tarczy jednej i drugiej beda przesuniete o 10sas_gti pisze:tazke to co piszesz ze dystans pokazywałby dobrze podczas gdy przekłamuje prekosciomierz nie jest prawdą!! to jest niemozliwe!!
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem