Problem przy zmianie kości pamięci
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Problem przy zmianie kości pamięci
Witam,
Mam pewien problem związany ze zmianą kości pamięci w sterowniku silnika...do rzeczy.
Otóż auto należy do jednego kolegi z forum, który zdecydował się na powrót do serii (jego autko przeszło 'tjuning' w Austrii).
W jego sterowniku były przylutowane pamięci flash bezpośrednio do płyty, więc należało je wylutować i wlutować podstawki - zostało to zlecone serwisowi elektronicznemu.
...przy instalacji nowych pamięci flash z oryginalnym softwarem pojawił się problem - auto nie pali, nie wykrywa sterownika. Po przekręceniu zapłony powinna mrugnąć kontrolna świec żarowych- tak się nie dzieje. Myślałem,że winne są kości, więc zaprogramowaliśmy nowe, jak i później stare (z nieszczęsnym chipem) i nic - to samo. Na próbę podłączyliśmy inny sterownik z 1Z- wszystko ok.
Wróciliśmy do serwsu na reklamacje, facet posprawdzał luty-mówi,że ok....po ponownej próbie instalacji dalej nic...
Zarówno z, jak i bez pamięci flash sterownik nie jest wykrywany(tzn. nie mruga kontrolka). Jakie powinno być zachowanie auta - czy kontrolka świec żarowych powinna mrugnąć, gdy kości nie są zainstalowane w sterowniku(np. wylutowane i piny pozostawione bezczynnie)?-pozwoliłoby to wyeliminować nieumiejętną instalacje podstawek.
Co jeszcze może być przyczyną?
Pamięci flash z jakich korzystam to: AMD 29F010 90ns
Pozdro!
Mam pewien problem związany ze zmianą kości pamięci w sterowniku silnika...do rzeczy.
Otóż auto należy do jednego kolegi z forum, który zdecydował się na powrót do serii (jego autko przeszło 'tjuning' w Austrii).
W jego sterowniku były przylutowane pamięci flash bezpośrednio do płyty, więc należało je wylutować i wlutować podstawki - zostało to zlecone serwisowi elektronicznemu.
...przy instalacji nowych pamięci flash z oryginalnym softwarem pojawił się problem - auto nie pali, nie wykrywa sterownika. Po przekręceniu zapłony powinna mrugnąć kontrolna świec żarowych- tak się nie dzieje. Myślałem,że winne są kości, więc zaprogramowaliśmy nowe, jak i później stare (z nieszczęsnym chipem) i nic - to samo. Na próbę podłączyliśmy inny sterownik z 1Z- wszystko ok.
Wróciliśmy do serwsu na reklamacje, facet posprawdzał luty-mówi,że ok....po ponownej próbie instalacji dalej nic...
Zarówno z, jak i bez pamięci flash sterownik nie jest wykrywany(tzn. nie mruga kontrolka). Jakie powinno być zachowanie auta - czy kontrolka świec żarowych powinna mrugnąć, gdy kości nie są zainstalowane w sterowniku(np. wylutowane i piny pozostawione bezczynnie)?-pozwoliłoby to wyeliminować nieumiejętną instalacje podstawek.
Co jeszcze może być przyczyną?
Pamięci flash z jakich korzystam to: AMD 29F010 90ns
Pozdro!
...a ja palę gume na wstecznym ;]
-
- Gadatliwa bestia
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
popieram, badziewnie wlutowane podstawki, dlatego ja sie w nie nie bawie i lutuje bezposrednio na plytke, wieksza pewnosc ze bedzie cacy
lutujcie bezposrednio na plytke
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Oczywiście,że tak byłoby najpewniej. Podstawki dlatego,że po przestestowaniu serii będzie wgrywany zmodyfikowany program i zapewne będzie wymagał poprawek.popieram, badziewnie wlutowane podstawki, dlatego ja sie w nie nie bawie i lutuje bezposrednio na plytke, wieksza pewnosc ze bedzie cacy
Miejmy nadzieje,że to tylko lekkie zwarcie na pinach-nic więcej.musialo sie cos uszkodzic na plycie , albo zle przylutowane podstawki
komputer bez kosci pamieci rowniez nie bedzie dawal oznak zycia
Plan jest taki,żeby wylutować podstawki i wlutować bezpośrednio kości na płyte-będziemy obserwować co się dzieje.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Tak zrobiłem. Oddałem sprawę wlutowania do serwisu elektronicznego, ponieważ nie mam pojęcia o lutowaniu tak małych elementów.oddajcie auto profesjonaliście zanim kompa zamordujecie
[ Dodano: 29 Gru 2009 10:36 ]
Wróciłem z serwisu. Elektronik nie wylutował podstawek, ponieważ obawiał się, że może uszkodzić płytke (nie posiada HotAir,a tylko kolbówke?)
Jestem teraz w *upie...
Jedyne co moge zrobić to sprawdzić czy pojawia się napięcie na odpowiednich pinach.
Z tego co znalazłem to napięcie powinno być na 32. Jak moge jeszcze sprawdzić czy ścieżki działają prawidłowo?
[ Dodano: 29 Gru 2009 10:38 ]
dodam jeszcze,że podczas próby połączenia się z silnikiem wyskakuje błąd, natomiast z immo łączy się bez problemu.
[ Dodano: 29 Gru 2009 12:42 ]
pojawia się napięcie 5V, natomiast nie wiem jak mam sprawdzić pozostałe adresy.
jeszcze jedna ważna rzecz...dopiero teraz zauważyłem,że korzystam z flashy AM29F010B (nie takie były zamówione). Z tego co wyczytałem indeks B oznacza technologie wykonania, czy może mieć jakikolwiek wpływ na działanie?
Przejrzałem pdf'y na stronie producenta i nie widze różnicy...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Byłem rano u niego i poprawiał luty.Weź lutownicę i przeleć po wszystkich pinach z podstawek
W sterowniku siedziała pamięć flash 27SF010 i przy wylutowaniu przegrzał element i niestety flash już nie nadaje się do niczego...kto tam wie jak teraz jest ze ścieżkamiFacet jak odlutowywał kości mógł zniszczyć ścieżki, jakoś nie wyobrażam sobie to robić bez hot air`a.
1. Co to za elektronik bez HotAIR?darkjustice pisze:Byłem rano u niego i poprawiał luty.Weź lutownicę i przeleć po wszystkich pinach z podstawekW sterowniku siedziała pamięć flash 27SF010 i przy wylutowaniu przegrzał element i niestety flash już nie nadaje się do niczego...kto tam wie jak teraz jest ze ścieżkamiFacet jak odlutowywał kości mógł zniszczyć ścieżki, jakoś nie wyobrażam sobie to robić bez hot air`a.
2. Żeby przegrzać elementy trzeba się naprawdę postarać
3. Niech wylutuje podstawki i wlutuje kości bezpośrednio do płyty
Bilverksted i Trondheim - http://bilhobbyverksted.no/
Varebil til leie i Trondheim - https://varebiltilleje.no/
Varebil til leie i Trondheim - https://varebiltilleje.no/
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Niby jeden z lepszych w mieście...1. Co to za elektronik bez HotAIR?
Jak pytałem czy zna kogoś z HotAir'em to nie zna
Zczytałem flashe i sumy kontrolne są rozjechane2. Żeby przegrzać elementy trzeba się naprawdę postarać
Dzisiaj sprawdziłem połączenia między podstawkami a płytą->są ok. Niestety nie posiadam schematu sterownika żeby dalej sprawdzić ścieżki...albo wezcie miernik i sprawdzcie przejscia kazdej nozki z plytka jak sa ok to moze kosci zamienione
Wieczorem jade do znajomego, zainstaluje swoje kości i zobaczymy co się będzie działo.
Jeżeli na innych kościach nie zagada, to oczywiście zwróce się do niego na reklamacje usługi, jeżeli nie będzie w stanie tego naprawić, to będzie zmuszony kupić nowy sterownik
-
- Gadatliwa bestia
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Nr sterownika wg Bosha 0281 001 649/650wydaje mi sie ze musisz miec na podmianke taka sama wersje softu np numer na kosciach oraz numer sterownika musi sie zgadzac
Nr wg VW/AUDI 028906021GG
Nie było oryginalnych kości, więc nr softu nie jest znany, wgrywałem zarówno wersje 357824 i 1443