Duże spalanie - 1.9 TDi automat.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Duże spalanie - 1.9 TDi automat.
Witam!
Od dłuzszego czasu niepokoi mnie spalanie w moim VW Bora 1.9TDi /90KM - ALH/ z automatyczną skrzynią biegów. W trasie średnio zużywa 6 - 6,5 l/100km, natomiast w mieście potrafi spalic 11 - 12L i nie zawsze z włączoną klimatyzacją. Odwiedziłem juz kilku mechaników, sprawdzili VAG-iem i twierdzą, że wszystko jest O.K. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy takie zużycie ON to normalne. Rozumiem, że automat pali więcej, ale czy to nie jest za dużo? Normy podają 8,9l/100km w cyklu miejskim. Proszę o informację i ewentualne porady co może być przyczyna tak dużego zużycia. A może automaty tak mają?
Od dłuzszego czasu niepokoi mnie spalanie w moim VW Bora 1.9TDi /90KM - ALH/ z automatyczną skrzynią biegów. W trasie średnio zużywa 6 - 6,5 l/100km, natomiast w mieście potrafi spalic 11 - 12L i nie zawsze z włączoną klimatyzacją. Odwiedziłem juz kilku mechaników, sprawdzili VAG-iem i twierdzą, że wszystko jest O.K. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy takie zużycie ON to normalne. Rozumiem, że automat pali więcej, ale czy to nie jest za dużo? Normy podają 8,9l/100km w cyklu miejskim. Proszę o informację i ewentualne porady co może być przyczyna tak dużego zużycia. A może automaty tak mają?
Autem jeżdżę dłuższy czas i zawsze tyle palił, ale zacząłem przeglądać fora i doszedłem do wniosku, że coś musi być nie tak. Wg. licznika auto przejechało ok. 150 tys., komputer nie pokazuje błędów, nie kopci, nie mam problemów z odpaleniem. Wydaje mi się, że 12L w mieście to trochę dużo. Dlatego pytam tych, którzy mają doświadczenie z automatami, czy to jest normalne. VW podaje zużycie w mieście 8,9L i ciesdzyłbym się gdyby tak było.
Kolego ja mam Golfa IV kombi z takim silnikiem i tez automat. Pali mi srednio w miescie 7,5-8 w trasie 5-6 wiec uwazam ze z twoim cos jest nie tak. Moze jedz do innego mechanika i niech sprawdzi przede wszytkim wtryski. Ale poszukaj na forum tematow dotyczacych naszych silnikow. Temat rzeka...Pozdrawiam
Wszystkie połączenia sprawdziłem i brak oznak nieszczelności, a zużycie sprawdzałem z faktycznego zużycia mierząc paliwo w zbiorniku. Mam wrażenie, że najwięcej pali na wolnych obrotach, podczas postoju no i oczywiście na zimnym silniku. Sprawdzałem również czujniki temperatury i termostat, ale wszystko jest O.K.
panowie
ja proponuje sprawdzić wtryski
alh mają malutkie otworki a w automacie jest pompa 11
wtryski w tym modelu mają problemy i to duże
ja też miałem problemy ze spalaniem również alh
wtryski niby ok ale po zmianie na 216 o niebo lepiej
samochód sie nie męczy i pali 5 5,5l
u Ciebie przy dużej pompie + 216 albo nawet 230 i remap i będzie spokojnie 160km
i wtedy będziesz wiedział czemu tyle pali
proponuje zamianę wtrysków na jakieś inne- zalecane większe
ja proponuje sprawdzić wtryski
alh mają malutkie otworki a w automacie jest pompa 11
wtryski w tym modelu mają problemy i to duże
ja też miałem problemy ze spalaniem również alh
wtryski niby ok ale po zmianie na 216 o niebo lepiej
samochód sie nie męczy i pali 5 5,5l
u Ciebie przy dużej pompie + 216 albo nawet 230 i remap i będzie spokojnie 160km
i wtedy będziesz wiedział czemu tyle pali
proponuje zamianę wtrysków na jakieś inne- zalecane większe