mk3zmiana silnika z 1,6i aea na wiekszy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
wiec jest tak, nie trzeba nic poza silnikiem i jego instalacja, sprzeglo mozesz zostawic swoje i skrzynie tez, bo po co to ruszac skoro jest dobre?:) Oczywiscie odpada klopot z przegubami, polosiami itd...
Kolego CYARNZ.. ..mam dla Ciebie RESPECT...za wiedze itp. ale chyba chcesz żebym go stracił !!!!!! Od kiedy to do golfa 3 '95 wrzucasz silnik 2.0 i zapinasz go na skrzynke 1.6 !!!! silnik 1.6 w trójce to taki wynalazek jak 1.6 w seatach czy starych octaviach lub prościej jak 1.1 i 1.3 w jedynce... jest pochylony "na chłodnice" nie na gródź więc jak mozesz koledze mówić że zostawiłbyś starą skrzynke, sprzęgło???!! Da się to zrobić przez dorobienie flanszy ale po co taka rzeźba ??
jezeli chodzi o przeguby to zawsze mozna dac z mk2 gti o srednicy fi100 nie widze potrzeby zmieniania czegokolwiek poza silnikiem
chyba półosie i przeguby,bo te od 1.6 są małe a frezy na półosiach są krótkie i przegub 100mm się zapnie ale bedzie mial luz poosiowy ... nie każdy 2.0 ma piasty na 5x100 !! Jak napisałeś przegub "setka" do piasty 4x100 i po kłopocie
Przegub jest masywniejszy , frez jest inny do piasty 5x100 ..ale łożysko jest to samo...i w zwrotnicy a nie pieście... ..bo piasta jest w łożysku ... BEZ NAPINKI DLA JASNOŚCI !!!! pozdrooPrzecie przegub jest masywniejszy więc piasta na niego nie wlezie...
po czesci sie zgodze, ale piasta nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o lozusko w piascie, bo przegub z mk3 gti ma inny frez;)
[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 18:00 ]
A Ty kolego zrób dokładnie to co Cyarnz powiedział wcześniej odnośnie montażu 2.0 w miejsce 1.6...silnik, instalka i do przodu, hamulce, zawias to już tylko wg Twojego uznania i zasobności kieszeni !!!!!_FORNAL_ pisze:WITAM W POSTACH PRZECZYTALEM ZE TOROCHE BAWISZ SIE W SWAPY POWIEC MI JESLI MAM GOLFA 3 1,8 AAM A CHCE WRZUCIC 2.0 2E TO CO POTRZEBUJE I CO NALEZY ZMIENIC JAK BYS MOIGKL MI TO OPISAC TO BEDE WDZIECZNY ,
dokładnie, na skrzynce z 2.0 bedziesz miał lepsze osiągi ale wymiana jej nie jest konieczna !_FORNAL_ pisze:hankele juz mam od gt wieksze i wentylowane zawias jest sport tylko brak mi mocy z mojego 1,8 aam dlatego cala ta historia z 2,0 wiec podsumowujac niemusze wymieniac skrzyniani sprzegla tylko silnik i komp i do przodu ???
mk3zmiana silnika z 1,6i aea na wiekszy
Witam chce się dowiedzieć czy do vento da się wsadzić 2.5 tdi