ustawianie rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ustawianie rozrządu
mam małe pytanko ustawiłem rozrząd do silnika 1,6TD i podstawia mi zawory i nie wiem czy to może być klin ścięty na małym kole
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rozrząd
Witam odkręcasz nakrętke czy zaślepke w osłonie na koło zamachowe obracasz wałem korbowym szukasz znaku na kole zamachowym 0 i sprawdzasz czy wszystkie punkty są ustawione poprawnie a jezeli nie będzie znaku 0 na kole zamachowym to będzie znak kreski
W 1.6 td nie ma klina, musisz zdjąć pokrywę pokrywę zaworów, i z prawej strony na wale rozrządu jest prostokątne wycięcie. Jeśli koło zamachowe jest ustawione na zero, wycięcie to musi być równoległe do krawędzi głowicy. Przy wymiane rorządu wsuwa się tam liniał, lub kawałek blachy o grubości ok 5mm blokując wał rozrządu, pompę blokuje się klinem i tym sposobem nic nie ma prawa się przestawić (oczywiście prócz koła zamachowego - musisz pilnować by cały czas było w zerze)
Ostatnio zmieniony ndz sty 10, 2010 00:37 przez kwietek, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprawdź dokładnie znaki na kole zamachowym bo czasami jakieś dziwne kreski tam są zależy jaki silnik i można nie to co trzeba obrać za znak. Ewentualnie można sprawdzić gmp tłoka w prosty sposób (jak tłok masz w gmp, to wał rozrządu będziesz ręką mógł obrócić o najmniejszy kąt) i wtedy sprawdź co widać na kole zamachowym i wtedy masz znak właściwy.
Zgadaza się dlatego po znalezieniu właściwego znaku warto go zaznaczyć np. żółtą farbą w przyszłości będzie łatwiej go odnaleźć. Wracając do samej wymiany rozrządu najlepiej jest robić tak jak opisują to w serwisówce - wtedy nie ma najmniejszej szansy że cokolowiek się przestawi.arturo pisze:Sprawdź dokładnie znaki na kole zamachowym bo czasami jakieś dziwne kreski
-
- Nowicjusz
mozesz miec koło zamachowe od benzyny ale to juz extremalna mozliwosc
[ Dodano: 10 Sty 2010 20:40 ]
masz dwa duze znaki a pomiędzy nimi szukasz nacięcia i to jest własciwy znak. jak dalej blokowac będzie to cos jest nie tak z kołem zamachowym. miałem taką przygode
[ Dodano: 10 Sty 2010 20:40 ]
masz dwa duze znaki a pomiędzy nimi szukasz nacięcia i to jest własciwy znak. jak dalej blokowac będzie to cos jest nie tak z kołem zamachowym. miałem taką przygode
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.