Nadkola przednie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nadkola przednie
Witam,
w momencie jak kupowałem golfa przednie nadkola praktycznie hmmm mało ich było. Tzn są jakby wytarte z przodu (nie wiem czy gościu miał jakieś olbrzymie alu czy o co chodzi). W każdym razie z tyłu i od góry są z przodu jest prawie pusto. Zastanawiam się czy powinienem się tym martwić? Jezeli tak to jakie nadkola oglądać? Tanie nowe na allegro za ok 30 zł czy np oryginalne używki za 100 ?
Podczas ruszania (szczególnie teraz na śniegu) słuchać takie chrupnięnie.. Tzn chodzi o to że koło jakby delikatnie zabuksuje, ale wydaje przy tym taki dźwięk niepokojący.. do tego przy skęconych kołach jest to wyraźniejsze. Nie wiem czy to nie wina tych nadkoli..? tylko nie bardzo umiem sobie to zwizualizować co tam się może dziać.
w momencie jak kupowałem golfa przednie nadkola praktycznie hmmm mało ich było. Tzn są jakby wytarte z przodu (nie wiem czy gościu miał jakieś olbrzymie alu czy o co chodzi). W każdym razie z tyłu i od góry są z przodu jest prawie pusto. Zastanawiam się czy powinienem się tym martwić? Jezeli tak to jakie nadkola oglądać? Tanie nowe na allegro za ok 30 zł czy np oryginalne używki za 100 ?
Podczas ruszania (szczególnie teraz na śniegu) słuchać takie chrupnięnie.. Tzn chodzi o to że koło jakby delikatnie zabuksuje, ale wydaje przy tym taki dźwięk niepokojący.. do tego przy skęconych kołach jest to wyraźniejsze. Nie wiem czy to nie wina tych nadkoli..? tylko nie bardzo umiem sobie to zwizualizować co tam się może dziać.
-
- Forum Master
Re: Nadkola przednie
Hmmm ciekawe zdanie ... a możesz tak na nasze przełożyć ?frytek pisze:W każdym razie z tyłu i od góry są z przodu jest prawie pusto.
z przodu i z tyłu te nadkola zjechane są? Nadkola jak nadkola tylko że ze słabymi zamiennikami różnie bywa, może nie pasować w 100% gdzieś odstawać albo coś... To już twój wybór. Bo dobry zamiennik też będzie śmigał.
Co do tych dźwięków... to może piachem wali po blachach ? a może zawieszenie już przeszło swoje? Jeśli nadkola są w takim stanie to musiał ładnie samochód skakać po czymś... Ja pojechałbym na diagnozę zawieszenia koszt koło 30zeta.
Chodziło mi o przestrzeń dookoła pojedynczego koła. Ze nadkole nad kołem i "za nim" jest w porządku a tylko to "przed" nim ma ogromną dziurę.poolak2006 pisze:frytek pisze:W każdym razie z tyłu i od góry są z przodu jest prawie pusto.
ok dzięki;]PAPAYOS pisze:W każdym razie z tyłu i od góry są z przodu jest Kup zamiennik i sobie głowy nie zawracaj... Potrzebne będą tylko dobry nóż i chęci i na pewno będzie pasował... Tylko ja proponowałbym najpierw wysuszyć wnętrze błotnika i w jakis sposób zabezpieczyć bo szkoda blach.
ESP mam więc możliwe ze EDS też. Też myślałem, że to moze być z tego, dlatego wyłączyłem ESP i probowałem ruszyć i znowu to usłyszałem. Ale prawdą jest, że tylko na śniegu to występuje ew innej śliskiej nawierzchni.. Możliwe jest ze wyłączenie ESP nie wyłącza EDS? Co do VINu to podam jutro bo mam teraz dokumenty gdzieś w kurtce, rano znajde.damianp pisze:Kolego a moze masz poprostu EDS( COS W STYLU MECHANIZMU BLOKADY UKŁADU RÓZNICOWEGO) w mojej borce jest ten system i wydaje własnie podczs ruszania na sliskim taki dzwięk. Podaj numer Vin samochodu to Ci sprawdze.
Owszem, jest to możliwe. Nie wiem nawet, czy przypadkiem EDS nie jest zawsze włączony.frytek pisze:Możliwe jest ze wyłączenie ESP nie wyłącza EDS? ....
Ostatnio zmieniony pt sty 08, 2010 09:23 przez swinkz, łącznie zmieniany 1 raz.
- damianp
- Bora Power
- Kontakt:
Przetestuje dzis w swojej Borce i dam Ci znac ale wydaje mi sie ze EDS działa cały czas razem z ABS'em (czyta z jego czujników)frytek pisze:ESP mam więc możliwe ze EDS też. Też myślałem, że to moze być z tego, dlatego wyłączyłem ESP i probowałem ruszyć i znowu to usłyszałem.
Mój Borowik V5 zapraszam=>
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2693322#2693322
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2693322#2693322
- xxxPALUCHxxx
- Gadatliwa bestia
to chrobotanie to objaw dzialania ASR (ang. Acceleration Slip Regulation)
system przeciwdziała poślizgowi kół wywołanym przenoszeniem przez nie napędu w momencie przyspieszania..jeśli masz w samochodzie ESP to zapewne masz i ASR
( jak masz tylko ASR - to masz ASR + ABS, a jak masz ESP - to masz ESP + ASR + ABS )
zobacz sobie ostatnie posty w temacie :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
Układ wykorzystuje do działania czujniki obrotu kół systemu ABS . Jeżeli oba napędzane koła kręcą się szybciej niż te nienapędzane, to zmniejszana jest moc silnika, w skutek czego koła kręcą się wolniej i bez poślizgu. Podobnie jest w przypadku gdy tylko jedno z napędzanych kół porusza się szybciej niż nienapędzane.
system przeciwdziała poślizgowi kół wywołanym przenoszeniem przez nie napędu w momencie przyspieszania..jeśli masz w samochodzie ESP to zapewne masz i ASR
( jak masz tylko ASR - to masz ASR + ABS, a jak masz ESP - to masz ESP + ASR + ABS )
zobacz sobie ostatnie posty w temacie :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
Układ wykorzystuje do działania czujniki obrotu kół systemu ABS . Jeżeli oba napędzane koła kręcą się szybciej niż te nienapędzane, to zmniejszana jest moc silnika, w skutek czego koła kręcą się wolniej i bez poślizgu. Podobnie jest w przypadku gdy tylko jedno z napędzanych kół porusza się szybciej niż nienapędzane.
______LET's GOLF______
MIGAJACA KONTROLKA AKUMULATORA / ALTERNATORA -> potrzebuje pomocy :
viewtopic.php?f=140&t=398583
Dzięki bardzo, pewnie jest tak jak mówicie. Niepokoi mnie tylko, że dźwięk ten jest prawie zawsze bardziej z prawej strony niż z lewej no i że jest hmm no wyraźnie taki nieprzyjemny.. Nie jakby działał jakis system tylko jakby coś tarło o jakiś plastik czy coś, ciżeko to opisać. Ale może tak własnie ma być, szkoda ze nie mam porównania do innego auta z eds.damianp pisze:Przetestowalem juz , po wyłączniu ESP nadal działa EDS, wiec zapewne za te dzwiękie odpowiada EDS
- xxxPALUCHxxx
- Gadatliwa bestia
wiec jaka jest dokladnie roznica miedzy EDS a ASR?
______LET's GOLF______