italiano_83 pisze:Mial z tym problem, a jak przeczytasz cały temat, czego pewnie nie zrobileś
Widzę, że Ty całego nie przeczytałeś, bo gdybyś to zrobił to byś wiedział, że odpowiadałem w tym temacie, zanim Ty się udzieliłeś ... .
italiano_83 pisze:Mial z tym problem, a jak przeczytasz cały temat, czego pewnie nie zrobileś to się dowiesz że chodzi jedynie o to zdanie i o nic więcej !!!!
"Czy to jest prawda, że te silniki na pompowtryskiwaczach potrzebują więcej energii i tylko podczas jazdy się nagrzeją, a na postoju temperatura będzie spadać czy to bzdury i każdy diesel tak samo się nagrzewa??"
Ja akurat tego zdania nie komentowałem, tylko problem, który opisał
kondik:
kondik pisze:Mam pytanie odnośnie nagrzewania się diesli, a dokładniej chodzi mi o silniki z pompowtryskiwaczami (taki właśnie posiadam). Otóż mój silnik długo się grzeje, po jakiś 3 km mam jakieś 50-60 stopni, a dojście do 90 stopni zajmuje mu kolejne 10 kilometrów, choć nie zawsze dojdzie do tych 90 stopni.
Słyszałem natomiast, że podobno silniki właśnie na pompowtryskiwaczach dużo dłużej się grzeją niż te starsze na pompie i wtryskach oraz, że ten silnik podczas postoju się nie nagrzeje, bo potrzebuje dużo energii, którą jedynie jadąc jest w stanie uzyskać... i u mnie takie coś jest zauważalne, jadąc jakoś się rozgrzewa, choć jak pisałem wyżej długo mu to zajmuje, a przy mrozach -15 i większych po 20 km zatrzymuje się na jakiś 60-70 stopniach, a stojąc w korku widać jak temperatura mu spada.
Generalnie teraz nasze posty nic nie wnoszą do tematu, a tylko go zaśmiecają to proponuje zakończyć nasze wywody (te nie na temat).
Pozdrawiam
Do sprzedania parę części do MK4 (Boczki bagażnika (hatchback), popielniczka tył, przycisk otwierania klapki paliwa, filtr paliwa 1.9TDI MANN, gumy stabilizatora FEBI, blenda nad radio, korek wlewu paliwa.