poolak2006 pisze:No właśnie czyli jak działa nagrzewanie to powinien być zamknięty obieg.
W pewnym sensie... jeśli temperatura zaczyna spadać to termostat się zamyka - zmniejsza przepływ cieczy do chłodnicy...
poolak2006 pisze:ęc czemu spada temperatura ?
Gdyż nagrzewnica odbiera więcej ciepła niż jest w stanie wytworzyć silnik ( tu oczywiście zależy od warunków, ale zakładamy że jedziesz bardzo wolno a nagrzewanie i nadmuch masz w ustawiony na max) a na zewnątrz jest niska temperatura ....
poolak2006 pisze:Czy jakbym dalej pojechał na włączonym grzaniu na full to temperatura wróciłaby do normy ?
To by zależało od bilansu cieplnego ... czyli gdybyś jechał tak aby silnik był w stanie wyprodukować więcej ciepła niż odbiera nagrzewnica to tak, jeśli nie ... to nie..
Co jest potwierdzeniem tej teorii , a to że jak masz silnik rozgrzany do 90 C i zatrzymasz auto "wrzucisz" luz i włączysz nawiew i ogrzewanie na max to po krótkim czasie (szczególnie w zimie kiedy temp jest niska) temperatura zacznie spadać, aż do momentu w którym to silnik będzie w stanie wytworzyć tyle ciepła co odbiera nagrzewnica..
Ale jak już mówiłem aby takie zjawisko zaszło musi być spełnione kilka warunków, dlatego w czasie normalnej eksploatacji tego się nie zauważa... bo o ile każdy z nas w zimie ustawia temp na max to już mało kto używa w ciągłej jeździe nadmuch powietrza powyżej trzeciego biegu... a zakładając, że się jedzie... to silnik wytwarza wystarczająco dużo ciepła aby zaspokoić nagrzewnice.. a nawet jak temp spada o 5 C to i tak czujnik tego nie pokazuje.. bo ma pewną tolerancje ...
Ja nie twierdzę, że takie zjawisko musi występować, uważam jedynie że w odpowiednio sprzyjających warunkach występuje... zresztą kiedyś jak wracałem z nad morza w autku moich rodziców przestał pracować wentylator chłodnicy i zapaliła się kontrolka temperatury płynu chłodniczego na "blacie" zjechałem na pobocze włączyłem ogrzewanie na max nawiew na max i po dłuższej chwili kontrolka zgasła, jechałem tak w korku przez kilkanaście kilometrów w lecie i silnik się nie przegrzewał.. Czyli nagrzewnica odbiera ciepło z silnika ...