problem z sprzęgłem lub skrzynią
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z sprzęgłem lub skrzynią
Witam posiadam golfa z silnikiem 1,6 TD z skrzynią V
Rozsypała mi się tarcza sprzęgłowa po jej wymianie (wymieniłem sama tarcze bez docisku) wszystko było ok., teraz zużyła się też blach w docisku wypadł też króciec z tej blachy po wymianie tej blachy na inną używaną. Teraz wiem że należy to wymieniać razem z dociskiem.
Mam taki sam problem jak przed wymianą tej blaszki. Czyli żeby wrzucić bieg muszę to zrobić na zgaszonym silniku i jak zmieniam płynnie to mogę dojść do czwórki zredukować nie można. Wsteczny wchodzi ze zgrzytem żeby go "wyjąć " muszę zgasić silnik.
Czy wina leży w samym docisku czy też mogą być inne przyczyny ?
Rozsypała mi się tarcza sprzęgłowa po jej wymianie (wymieniłem sama tarcze bez docisku) wszystko było ok., teraz zużyła się też blach w docisku wypadł też króciec z tej blachy po wymianie tej blachy na inną używaną. Teraz wiem że należy to wymieniać razem z dociskiem.
Mam taki sam problem jak przed wymianą tej blaszki. Czyli żeby wrzucić bieg muszę to zrobić na zgaszonym silniku i jak zmieniam płynnie to mogę dojść do czwórki zredukować nie można. Wsteczny wchodzi ze zgrzytem żeby go "wyjąć " muszę zgasić silnik.
Czy wina leży w samym docisku czy też mogą być inne przyczyny ?
gonzo_w, przyczyna moze lezec w lince z samoregulatorem, ja wymienilem linke na zwykla i czuje poprawe, a wyczysciles dokladnie docisk po tym jak Ci sie tarcza rozleciała ?
[size=100][b]swiadomy praw i obowiązkóV Wybrałem VW [/b][/size]
[b]"Ktoś o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu"[/b]
[b]"Ktoś o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu"[/b]
gonzo_w, pedał sprzegła zmienia ,,twardość" ?, takie objawy jak opisujesz to albo docisk uszkodzony albo linka , sprawdz czy mozesz pociagnac za samoregualtor do gory ? jak sie nie da to sproboj pchnac ramie do ktorego zamocowana jest linka w dól
to wygląda ze samoregulator przepuszcza,jak jest dobry samoregulator to jakies 2 cm na puszczonym pedale sprzegla da sie ta lape wcisnac,a jak wciskasz i raz sie da a raz nie to na 100% samoregulator popsuty ,mozesz wymienić linke na zwykłą bez samoregulatora koszt ok 30zł
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 23:17 przez damian81Z, łącznie zmieniany 1 raz.
gonzo_w, wyciagasz stara mierzysz i kupujesz taki sam wymiar, chyba ma wymiary 540 mm dlugosc oslony , i 860mm długosc linki
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 23:22 przez damian81Z, łącznie zmieniany 1 raz.