jetta 2 i mk2 kontrolka ładowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jetta 2 i mk2 kontrolka ładowania
Tak jak w temacie-nie swieci sie nawet po przekreceniu kluczykow bez zapalania.Czy ona jest na jakis bezpiecznik?A moze przekaznik?Co to moze byc i jak to naprawic?
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam. O bezpieczniku nic mi nie wiadomo... najpierw proponuje stwierdzic czy kabel sie nie przerwal (sprawdz go omomierzem - tylko wyposaz sie w dlugi przewod do podlaczenia ... jesli przewod jest ok to sprawdz czy alternatos wysyla sygnal... ( podlaczasz zarowke max 5W 12V pomiedzy te dwie sruby w alternatorze - do jednej przychodzi niebieski a do drugiej czerwony przewod (tylko uwazaj nie zrob zwarcia)) jak zarowka sie zaswieci wtedy alternator ok.(oczywiscie przy zgaszonym silniku). jesli i to okaze sie sprawne pozostaje sprawdzenie czy w liczniku wszystko jest ok... i moja rada... zanim gdzies wyjedziesz sprawdz czy masz ladowanie bo brak kontrolki powoduje ze alternator nie podejmuje ladowania i pojedziesz na samym akumulatorze co predzej czy pozniej skonczy sie postojem na poboczu i oczekiwaniem na kumpla ktory cie zholuje
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Re: problem
Popieram dominika... co rusz widze jak ktos kogos poucza zeby uzyc opcji szukaj... a tak nawiasem mowiac mimo ponad 100000 postow mi sie jeszcze nigdy nie udalo znalesc tego czego szukalem... wiecej kultury... a juz najlepsza jest ta prywatna wiadomosc od administratora : specjalistow meczy pisanie wciaz tego samego.... - chyba nie jestem z tej planety ale mimo ze jestem inzynierem mechanikiem (ale nie uwazam sie za specjaliste) nie meczy mnie odpowiadanie na te same posty... bo uwazam ze kazdy przypadek wymaga indywidualnego rozpatrzenia... Pozdrawiamdominik7 pisze:Do Chucka( )-opcji szukaj wczesniej uzylem.Tak nawiasem mowiac ciekawe czemu jestescie tacy nieuprzejmi z tym "szukaj".Nie mozna innym "tonem"?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Popieram. Funkcją szukaj o wiele rzadziej można sobie pomóc niż sugerują forumowi pouczacze. Znacznie skuteczniejsze i bardziej uprzejme byłoby podawanie konkretnego linku do tematu, a przy tematach szczególnie prostych do wyjaśnienia po prostu zachowanie milczenia, które często faktycznie jest złotemKamilW pisze:Popieram dominika... co rusz widze jak ktos kogos poucza zeby uzyc opcji szukaj... a tak nawiasem mowiac mimo ponad 100000 postow mi sie jeszcze nigdy nie udalo znalesc tego czego szukalem... wiecej kultury... a juz najlepsza jest ta prywatna wiadomosc od administratora : specjalistow meczy pisanie wciaz tego samego.... - chyba nie jestem z tej planety ale mimo ze jestem inzynierem mechanikiem (ale nie uwazam sie za specjaliste) nie meczy mnie odpowiadanie na te same posty... bo uwazam ze kazdy przypadek wymaga indywidualnego rozpatrzenia...
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- barteKKK03
- V.I.P.
No dobra niebede juz pouczał. Ale wpisałem w szukajke "kontrolka ładowania" i to sa najlepsze wg mnie tematy
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... B3adowania
Racji mają po trosze wszyscy. Szukajka nie działa rewelacyjnie to fakt. Wiem jednak, że bardzo często ludzie idą na łatwiznę- zakładają temat ze swoim problemem, a 2-3 tematy wcześniej jest dokładnie to samo. Nie wiem na czym polega brak kultury u "Chuka"? Napisał "szukaj" bez adnego komentarza. Kolejna sprawa to to, że o wiele wartościowsze i skuteczniejsze jest samodzielne rozwiązanie problemu.Paweł Marek pisze:KamilW napisał/a:
Popieram dominika... co rusz widze jak ktos kogos poucza zeby uzyc opcji szukaj... a tak nawiasem mowiac mimo ponad 100000 postow mi sie jeszcze nigdy nie udalo znalesc tego czego szukalem... wiecej kultury... a juz najlepsza jest ta prywatna wiadomosc od administratora : specjalistow meczy pisanie wciaz tego samego.... - chyba nie jestem z tej planety ale mimo ze jestem inzynierem mechanikiem (ale nie uwazam sie za specjaliste) nie meczy mnie odpowiadanie na te same posty... bo uwazam ze kazdy przypadek wymaga indywidualnego rozpatrzenia...
Popieram. Funkcją szukaj o wiele rzadziej można sobie pomóc niż sugerują forumowi pouczacze. Znacznie skuteczniejsze i bardziej uprzejme byłoby podawanie konkretnego linku do tematu, a przy tematach szczególnie prostych do wyjaśnienia po prostu zachowanie milczenia, które często faktycznie jest złotem
Osobiście odpisuję na każdy temat jeśli mogę pomóc, ale czasem też nieco wkurza mnie zachowanie pytającego, a raczej brak jakiejkolwiek reakcji.Jeśli ktoś pomógł rozwiązać problem to wypada podziękować i powiedzieć - tak jak w opisie naPaweł Marek, jak problem został rozwiązany.
Pozdrawiam
bodzio_j
- barteKKK03
- V.I.P.
- barteKKK03
- V.I.P.
odpowiedz
witam nie wiem czy poradziles juz sobie ale jak nie sprobuje ci pomoc wogole jesli mialby ktos problem zelektryka w vw moge pomoc gg 2460606
wiec tak jesli nie masz kontrolki po przekreceniu kluczyka to albo masz przerwe na obwodzie miedzy alternatorem a kontrolka albo spalona kontrolke
jak to najszybciej sprawdzic:
jesli masz miernik to zmiez ladowanie jesli jest 14.4v to znaczy ze padl ci regulator w alternatorze
2 sposob zdjac cienki przewod z alternatora (alternator 2 przewody jeden gruby zasilajacy drugi cienki wzbudzajacy "kontrolka") zazwyczaj przykrecony nakretka na 8 kluczyk albo wsowka i zewzyj go na chwile do masy jesli kontrolka sie zapali to znaczy ze masz padniety regulator albo przerwe na wirniku (tworniku) "dalsze pytania jak to zrobic" jesli sie nie zaswieci to znaczy ze masz spalona kontrolke albo przerwany przewod do tej kontrolki
jesli masz ladowanie nie masz kontrolki = spalona zarowka
jesli nie masz ladowania i nie masz kontrolki = przerwany przewod
rozebrac trzeba deske i sprawdzic kontrolke przyzadem lub ja wy mnienic na nowa
jak cos to pytac na gg
wiec tak jesli nie masz kontrolki po przekreceniu kluczyka to albo masz przerwe na obwodzie miedzy alternatorem a kontrolka albo spalona kontrolke
jak to najszybciej sprawdzic:
jesli masz miernik to zmiez ladowanie jesli jest 14.4v to znaczy ze padl ci regulator w alternatorze
2 sposob zdjac cienki przewod z alternatora (alternator 2 przewody jeden gruby zasilajacy drugi cienki wzbudzajacy "kontrolka") zazwyczaj przykrecony nakretka na 8 kluczyk albo wsowka i zewzyj go na chwile do masy jesli kontrolka sie zapali to znaczy ze masz padniety regulator albo przerwe na wirniku (tworniku) "dalsze pytania jak to zrobic" jesli sie nie zaswieci to znaczy ze masz spalona kontrolke albo przerwany przewod do tej kontrolki
jesli masz ladowanie nie masz kontrolki = spalona zarowka
jesli nie masz ladowania i nie masz kontrolki = przerwany przewod
rozebrac trzeba deske i sprawdzic kontrolke przyzadem lub ja wy mnienic na nowa
jak cos to pytac na gg