1.6 SR i wasze problemy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dimmer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dimmer » śr sty 13, 2010 10:12

Jazz_Blue pisze:Kolego bicker83 coś Ci sie pomyliło, to nie moje słowa :bajer:

haha :satan: ale to fakt jak i u mnie zaraz po wyjeździe z garażu jest łapa ... ale niestety nie wszędzie sie da a z parkingu już mnie ksiądz przeganiał.... :jezor:

ale tak w nawiasie spisu części do uszczelki pod głowicą nikt nie ma uszczelka to pikuś (pan pikuś) ale chodzi mi o uszczelka pod kolektor ssący i wydechowy jakie tam podchodzą i będę pierścienie na tłokach wymieniał jak juz rozebrany to niech będzie wszystko zrobione ... jeśli tam można jeszcze coś zrobić to proszę o rade:)

Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » śr sty 13, 2010 10:14

dimmer pisze:pierścienie na tłokach
,
to dodaj uszczelniacze,

Obrazek

Awatar użytkownika
dimmer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dimmer » śr sty 13, 2010 10:37

feniks79 pisze:
dimmer pisze:pierścienie na tłokach
,
to dodaj uszczelniacze,
uszczelniacze na zaworach wimieniłem 3 miesiące wczesniej..... i zaden mądry mechanik nie powiedział ze jakbym dwie banki dołożył to bym sobie zrobił remoncik a teraz wołają za uszcelke od głowicą ponad 600-700 złoty...planowanie głowicy 50 zeta usczelka niemieckiej firmy 80 szcelka pod kolektor ssacy sa dwa rodzaje dlatego pytam około 25zet pod wydechowy około 20 zet pod klawiature 10 zet nie wiem jak pierscienie ile koszt razem jakies 200 zeta czyli robota prawie 500 zet a w jednym warsztacie za sama robote 550 krzycza.....
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 10:41 przez dimmer, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » śr sty 13, 2010 10:41

ja wydałem 1250 za pierścienie, szlif, uszczelki, uszczelniacze, olej, filtr, płyn do chłodnicy, blacha za silnikiem(ta błyszcząca przy kabinie) z robotą oczywiście, w Opolu :bigok:
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 10:43 przez feniks, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

TOMIX02
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: TOMIX02 » śr sty 13, 2010 11:43

Dzieki dzis po pracy o 10 sprawdze jak bedzie mrozik kiedy sie przelaczy a na wolnym czasie czyszcze przeplywomierz i napisze czy pomoglo...

Przeczytalem juz chyba wszystkie tematy na forum dotyczace mojego problemu i dalej nic nie wiem. Od czasu jak zalozylem gaz zaczelo mi sie wszystko walic (silnik 1,6 sr) takie mam objawy
-falowanie obrotow na biegu jalowym (tylko na gazie)
-rano jak zapale to odrazu gasnie jak nie dam gazu (na benzynie )
-pozno sie przelacza na gaz bo dopiero po jakis 4 km a temp mam ustawiona na 30stopni czyli silnik sie nie dogrzewa chyba
A teraz napisze co mam nowe
-swiece
-kable
-rura ta co idzie od filtra powietrza
-czujnik temperatury ( po wymianie czujnika dzisiaj po przejechaniu ok 30 km temperatura mi skakala 90 70 80 a wczesniej bylo 90 na starym czjniku, czyli moze termostat jest walniety? )
Aha i czyszczenie przepustnicy i adaptacja tez juz byla (ale bez wyciagania przepustnicy)
A wiec przeplywomierz przeczyszczony czujnik temperatuty wymieniony i termostat tez.
I wszystko byloby pieknie bo w autku jest juz cieplo i na gaz przelaczyl sie wczesniej ale wskazowka od temp sobie lata na dol jak zmniejszam ogrzewanie a jak zwiekszam to idze na 90. Czytalem cos o jakims czujniku co daje sygnal na wyswietlacz bo ten co wymienilem to podobno daje sygnal na kompa. Czy to moze byc to???
I jeszcze jedno pytanie mialem czujnik temp zielony a w sklepie dali mi niebieski bo powiedzial ze to jest zamienne zielony i niebieski. moj sie zaczynal od numeru chyba 59 a niebieski sie zaczyna od 78. Hmm???

Awatar użytkownika
dimmer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dimmer » śr sty 13, 2010 12:13

feniks79 pisze:ja wydałem 1250 za pierścienie, szlif, uszczelki, uszczelniacze, olej, filtr, płyn do chłodnicy, blacha za silnikiem(ta błyszcząca przy kabinie) z robotą oczywiście, w Opolu :bigok:
a no tak jeszcze olej musze kupic .... płyn no to to mam nowy wlany moze da sie go wlac z powrotem ... a jak nie to tam nie wielki koszt.. i po takim remoncie jak sie autko sprawuje???? jak z poborem oleju znaczy czy wogóle bierze ...jakis lekki wzrost mocy na silniku jest odczuwalny??

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » śr sty 13, 2010 12:17

dimmer pisze:autko sprawuje
zrobiłem już 10tys.km, po 3tys. wymiana oleju była, od remontu nawet grama nie wziął, co do mocy to ciężko powiedzieć, różnicy nie widzę :bigok:
Ps. Oleju łykał 1L/1000km

Obrazek

Awatar użytkownika
dimmer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dimmer » śr sty 13, 2010 14:16

feniks79 pisze:
dimmer pisze:autko sprawuje
zrobiłem już 10tys.km, po 3tys. wymiana oleju była, od remontu nawet grama nie wziął, co do mocy to ciężko powiedzieć, różnicy nie widzę :bigok:
Ps. Oleju łykał 1L/1000km
no mnie na 10 tys jakieś 1.5 litra a olej po remoncie 5w 30 czy 10w 40 lejesz i dalej pół syntetyk czy może syntetyk i jeszcze jedno pod kolektor ssący przychodzą takie okrągłe uszczelki??

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » śr sty 13, 2010 14:28

dimmer pisze:10w 40
mobila Special S, wcześniej Casrtol, Motul, półsyntetyki tylko, nie kupuje już z neta, tylko w Niemczech, przynajmniej bańki mają 5l Mobila choć cena średnia koło 30Eu
dimmer pisze:pod kolektor ssący przychodzą takie okrągłe uszczelki
chyba tak, nie mam pewności
co do oleju to dużo nie żłopie u Ciebie, ale wiadomo z czasem mógłby...
i przypomniało mi się jeszcze możesz z rozpendu wymienić przy przepustnicy uszczelkę, jak już tak wszystkie zmieniasz :bigok:

Obrazek

Awatar użytkownika
dimmer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dimmer » śr sty 13, 2010 14:39

a dzięki muszę sobie to spisać wszystko co i jak ...no wiadomo z czasem mógłby a jak rozebrane bedzie to zrobic za jednym zamachem i oby był spokój...to mu wleje na początek co taniej wyjdzie i tak po 3000 tys zmiana oleju a potem może tego nowego totala z reszta przecież to i tak wszystko jest jedno....teraz mam castrola

Awatar użytkownika
Jazz_Blue
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Jazz_Blue » śr sty 13, 2010 19:24

dimmer pisze:no mnie na 10 tys jakieś 1.5 litra
A jak auto jest eksploatowane trasy/miasto? Według mnie jak jeździsz trasy z dużymi prędkościami, np 160km/h to oleju i tak będzie ubywało i jak robisz często takie trasy to 1,5 litra na 10 000km spokojnie się uzbiera.

Jak to jest u Ciebie feniks79 sprawdzałeś po trasie pokonanej z większą prędkością czy też nie ubywa oleju ani grama?

Awatar użytkownika
dimmer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dimmer » śr sty 13, 2010 20:03

Jazz_Blue pisze:
dimmer pisze:no mnie na 10 tys jakieś 1.5 litra
A jak auto jest eksploatowane trasy/miasto? Według mnie jak jeździsz trasy z dużymi prędkościami, np 160km/h to oleju i tak będzie ubywało i jak robisz często takie trasy to 1,5 litra na 10 000km spokojnie się uzbiera.

Jak to jest u Ciebie feniks79 sprawdzałeś po trasie pokonanej z większą prędkością czy też nie ubywa oleju ani grama?
ja krótkie trasy robie zadko powyzej 160 ..km/h trasy tak długosc około 60 km nie wiecej czasem około 240 ale nie wiecej

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » śr sty 13, 2010 20:22

Jazz_Blue pisze:feniks79 sprawdzałeś po trasie pokonanej z większą prędkością czy też nie ubywa oleju ani grama?
tak 130-140 to jeszcze się zdarzyło parę razy po kilkaset km, 160 to rzadko i krótkie odcinki, ubytków oleju brak :bigok:

Obrazek

TOMIX02
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: TOMIX02 » czw sty 14, 2010 14:34

Czytalem cos o jakims czujniku co daje sygnal na wyswietlacz bo ten co wymienilem to podobno daje sygnal na kompa. Czy to moze byc to???
I jeszcze jedno pytanie mialem czujnik temp zielony a w sklepie dali mi niebieski bo powiedzial ze to jest zamienne zielony i niebieski. moj sie zaczynal od numeru chyba 59 a niebieski sie zaczyna od 78. Hmm???
Czy ktoś mi powie czy jest ten drugi czujnik i jaki kolor ma byc u mnie tego co wymieniłem????
Ostatnio zmieniony czw sty 14, 2010 14:35 przez TOMIX02, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”