Wciąż nie dogrzany silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wciąż nie dogrzany silnik
Witam , mam problem z Golfikiem . Od początku jak go miałem nie działał wskaźnik temperatury , czasami tylko się podnosi idzie nawet na 3/4 skali ale to już musi być porządnie nagrzane auto . Wymieniłem czujniki temperatury (czarny i niebieski) ale od zawsze Golfik miał problem z spalaniem na PB tzn palił około 14 litrów , wymieniona była sonda lambda wszystko sprawdzane . W październiku założyłem gaz , jak temperatura była dodatnia palił około 8-10 litrów . Teraz przy tych mrozach spala nawet i 13 litrów wydaje mi się , że za dużo . Jeżdżę nim codziennie do pracy mam około 5 km , przez ten czas nie zaczyna mi nawet lecieć letnie powietrze z nawiewu , w sumie się nie dziwie mały przebieg plus mróz , ale wczoraj jechałem 15 km w jedną stronę i dopiero przed domem zaczęło lecieć mi letnie powietrze . Czy te wysokie spalanie i brak ciepłego powietrza są objawami zepsutego termostatu ?
VW - marka sama w sobie
Obecnie bez VAGa ale wracam do tematu nie bawem :)
- mazio_leczna
- Ma gadane
- Kontakt:
- mazio_leczna
- Ma gadane
- Kontakt:
jesli czesto bawimy sie suwakiem cieple zimne lub tym od wyboru nadmuchu, to jest tak ze klapki sie nie domykaja spada linka z pancerza i tzreba rozbierac pol auta zeby sie z tym pobawic a w taki mroz nie radze nie dawno to robilem duzo czasu to pochlonelo zanim zorientowalem sie ze to to glupie pancerze i po ogrzewaniu albo bedzie ogrzewanie w pol letnie, co do ogrzewania jeszcze to moze byc silnik dmuchawy sie odpina z zaczepow i gotowe ogrzewanie letnie
vw VENTO 2E-130PS
Perełka w modyfikacji :)
Perełka w modyfikacji :)
No wiadomo, ale nie ma co od razu dopuszczać takich opcji, bo to nie sa opcje ktore zdarzaja sie rownie czesto i gesto jak otwarte termostaty, poniosla Cie troche wyobraznia. Zreszta w/w linki nie mialyby nic do wysokiego spalania jak kolega napisał w pierwszym poscie swoim w ktorym opisał problem. Jak termostat cały czas otwarty w te mrozy to no coz mozna przejechać 50 KM na trasie a ogrzewania i tak nie bedzie, ewentualnie zimno - letnie powietrze no i samochod tez bedzie chlał pozdrawiammazio_leczna pisze:jesli czesto bawimy sie suwakiem cieple zimne lub tym od wyboru nadmuchu, to jest tak ze klapki sie nie domykaja spada linka z pancerza i tzreba rozbierac pol auta zeby sie z tym pobawic a w taki mroz nie radze nie dawno to robilem duzo czasu to pochlonelo zanim zorientowalem sie ze to to glupie pancerze i po ogrzewaniu albo bedzie ogrzewanie w pol letnie, co do ogrzewania jeszcze to moze byc silnik dmuchawy sie odpina z zaczepow i gotowe ogrzewanie letnie
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 10:32 przez Vii, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki serdeczne za odpowiedzi , także wymieniam termostat .
Z tymi cięgnami/pancerzami też będę się bawił bo nie mam np. nawiewu na nogi ... .
Ale tak czy siak auto się nie dogrzewa , nawet w dłuższych trasach . A najlepsze jest to , że jak już na postoju wskazówka pójdzie w górę to tylko kiedy ruszę spada w dół ... .
Proszę o nie zamykanie tematu , po wymianie termostatu napiszę czy to coś dało ku potomnym
serdeczne pozdrowienia
Z tymi cięgnami/pancerzami też będę się bawił bo nie mam np. nawiewu na nogi ... .
Ale tak czy siak auto się nie dogrzewa , nawet w dłuższych trasach . A najlepsze jest to , że jak już na postoju wskazówka pójdzie w górę to tylko kiedy ruszę spada w dół ... .
Proszę o nie zamykanie tematu , po wymianie termostatu napiszę czy to coś dało ku potomnym
serdeczne pozdrowienia
VW - marka sama w sobie
- mazio_leczna
- Ma gadane
- Kontakt:
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Miałem to samo, wskazówka przy mrozach rzędu -5 ledwo odrywała się od minimum, wysokie spalanie + średnie ogrzewanie:
tu masz temat
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=285668
termostat wymieniony i po 2 kilometrach wskazówka pionowo na 90 st stoi. To na pewno to.
tu masz temat
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=285668
termostat wymieniony i po 2 kilometrach wskazówka pionowo na 90 st stoi. To na pewno to.