To zgrzytanie może pochodzić z działania systemu EDS - elektronicznej blokady dyferencjału, ale zdarzało mi się to głównie zimą.unseen1 pisze:przy gwałtownym ruszaniu kiedy powinien zadziałać ESP faktycznie kontrolka miga i wycina (ujmuje gazu) ale słychać jakies głośniejsze zgrzytanie wczesniej tego nie było ,dzieje się tak na 1 i 2 giegu. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu objawami ,co może być powodek dzwięk dochodzi z lewej strony czyli coś w skrzyni lub obok niej ?
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
problem silnik AJM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: problem silnik AJM
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
Właśnie tak wygląda praca tego systemu, chrupie przy ruszaniu. Więc jest to prawidłowy objaw i nie ma sie czym przejmować, tyle tylko że u mnie się to zdarzało praktycznie wyłącznie zimą, poza paroma przypadkami jak w lecie było gdzieś ślisko i nagle ruszałem dając dużo gazu.unseen1 pisze:research1, naprawiałes to czy olałeś?
jeśli tak to jakie koszta?
Ale teraz masz więcej mocy, więc i system ma więcej roboty
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 09:19 przez research1, łącznie zmieniany 1 raz.
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
na takich rzeczach to niestety nie znam się, wiem tylko tyle, że system EDS jest zintegrowany z ABS, tzn nawet po wyłączeniu przycisku ESP (lub względnie ASR) system EDS dalej działa, dopiero gdy wyciągnie się bezpiecznik od ABS wtedy EDS też powninien przestać działać.unseen1 pisze:research1, obawiam sie że to nie jest to bo dostał konkretnie po dupie i stało sie tak dopiero w połowie trasy potem próbowałem na włączonym i wyłączonym no i było to samo czyli to nie to ,a jeszcze sprawdzałem na trawie zaciągniety ręczny i tak samo z ESP i bez nic takiego sie nie działo czyli tylko jak koła miały wiekszy opór . I dalej wielka niewiadoma ale mysle że to coś ze skrzynią albo ośką z lewej strony ale czekam na dalsze propozycje chyba że dwumas ale to silnik w normalnych warunkach cos by objawiał
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: problem silnik AJM
EDS raczej jest odpowiedzialne za wyhamowywanie a nie gwałtowne ruszanie, a może dwumas przy ostrym depnięciu na niższych biegach daje znać o sobie?research1 pisze: To zgrzytanie może pochodzić z działania systemu EDS - elektronicznej blokady dyferencjału, ale zdarzało mi się to głównie zimą.
Ja mam taki problem. jak narazie mój Golf stoi w garażu na letnich oponach, ale jak wyjechałem dziś nim na śnieg to po włączeniu się ESP coś chrupie w prawyp przednim kole, mam silnik 1.8 T
Moja siostra ma New Beetle też 1.8 T i dzieje się jej to samo tylko odgłos jest troszeczke inny.
Pisze o tym bo ten dzwięk jest wnerwiający i niewiem czy jechać gdzieś z tym czy zostawić tak jak jest ?
Moja siostra ma New Beetle też 1.8 T i dzieje się jej to samo tylko odgłos jest troszeczke inny.
Pisze o tym bo ten dzwięk jest wnerwiający i niewiem czy jechać gdzieś z tym czy zostawić tak jak jest ?
- doggie
- V.I.P.
tak ma być, to znaczy że twoje ESP na które m. in. się składa ASR, MSR, ABS, EBV działają poprawnieMariuszNB pisze: po włączeniu się ESP coś chrupie w prawyp przednim kole,
ABS z EBV (elektroniczny rozdział siły hamowania)
ASR (system przeciwdziałający ślizganiu się kół samochodu przy przyspieszaniu)
MSR (system zabezpieczający blokowaniu kół napędowych podczas hamowania silnikiem)
ESP (elektroniczny system stabilizacji toru jazdy)
- doggie
- V.I.P.
MariuszNB, piszę na podstawie swojego Mk5 ale skoro twój Mk4 ma ESP to musi mieć podobnie
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
wszystkie te systemy ze sobą niejako współgrają no może poza ASR, który jest powiązany z elektroniką silnika - powoduje po prostu spadek obrotó silnika a niektórzy mylą go z elektroniczną blokadą mechanizmu różnicowego ale nie ma to z tym nic wspólnego
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
wszystkie te systemy ze sobą niejako współgrają no może poza ASR, który jest powiązany z elektroniką silnika - powoduje po prostu spadek obrotó silnika a niektórzy mylą go z elektroniczną blokadą mechanizmu różnicowego ale nie ma to z tym nic wspólnego
Ostatnio zmieniony pn sty 18, 2010 15:22 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.