Problem z czujnikiem temperatury
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z czujnikiem temperatury
Witam, postaram się jasno przedstawić problem, mianowicie posiadam VW T4 z 92r oraz golfa z tego samego roku 1.9TD, w T4 nie działa pomiar temperatury cieczy, gdy robię spinkę na wtyczce od czujnika zegar idzie do końca czyli instalacja plus zegar sprawne(próbowałem zamiast czujnika wpiąć rezystor 30 Ohmów i temperatura na wskaźniku jakieś 70 stopni) , założyłem inny czujnik temperatury i nic, sprawdziłem go w golfie i działa a tu nic.Oryginalny czujnik w T4 był koloru niebieskiego z oznaczeniami 701919369A 12V 125max a w golfie siedzi 357919501 12 V 149max, z tego co wiem to w T4 czujnik ten jest odpowiedzialny za pomiar temperatury oraz załączanie dodatkowej pompki wspomagającej obieg wody, a w golfie jest on odpowiedzialny za pomiar temperatury i nie wiem co jeszcze(chyba jakiś sygnał do kompa, bo wydaje mi się ze nie za świece).Dodam iż oba czujniki są 4 pinowe.czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie różnice są pomiędzy tymi czujnikami i jak to wszystko działa bo to co napisałem to tylko moja dedukcja.
Obwód elektryczny jest ok, podmiana czujnika nic nie dała bo te czujniki mają całkowicie inne charakterystyki. W T4 poprostu padł czujnik a podmiana na ten z Golfa nic nie dała bo jego opory są dużo więkrze, jeśli chcesz się upewnić wepnij ten sam rezystor w obwód Golfa a wskazówka momentalnie powędruje bardzo wysoko na skalę (uważaj by nie uszkodzić zegara). Jeśli będzie tak jak mówię odpisz numer oryginału i podaj go w sklepie. Kolorem się nie sugeruj bo bardzo często zdarza się że kolor jest ten sam ale czujnik jest całkowicie inny i trzeba się z nim wracać do sklepu.
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 23:49 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, i dzięki za odpowiedzi, generalni utwierdziło mnie w przekonaniu że to dwa całkiem inne czujniki, pomiar rezystancji na czujniku golfa i nie tylko ponieważ mam czujniki jeszcze z kilku silników benzynowych VW o różnych kolorach wykazywały wartości po rozgrzaniu ok 40 Ohmów a gdy przestygł wartości ok 1 K Ohma, dodam iż w golfie te czujniki chodzą normalnie, natomiast czujnik z T4 ani po rozgrzaniu ani zimny nie wykazywał żadnej wartości czyli za 100 procent padnięty lecz gdy się go mocno podgrzeje słychać jakiś dźwięk pstryknięcia wewnątrz i gdy stygnie to znów, sadze że jest to styk załączający dodatkową pompkę obiegu wody bo taka jest i załącza mi się gdy zewrę przewody na czujniku.Postaram kupić oryginał po numerze katalogowym i napiszę jakie były efekty.Dodam może komuś się przyda badając układ elektryczny układu popiołem potencjometr druowy o wartości 1K Ohma i zegar od temperatury mogłem ustawić na dowolnej wartości, gdy zbyt długo zewrze się przewody na wtyczce czujnika to wychyli się on na maksa ( a zasuwa naprawdę szybko tak że uwaga) a może i dalej a potem się już wcale nie wychyli, u mnie nic si e nie uszkodziło, trzeba tylko rozebrać zegar i poskładać mechanizm wskaźnika z powrotem ponieważ ośka wskaźnika wyskakuje z prowadzenia w blaszce która się nagrzewa i ja popycha, jak to powinno wyglądać widać na wskaźniku paliwa, działa tak samo.
Pozdrawiam Marcin
Pozdrawiam Marcin
Te czujniki nie mają żadnych ruchomych części - to poprostu kawałek metalu który zmienia swoją rezystancję w zależności od temperatury czyli termistor. Co do zegarów właśnie czegoś takiego powinno się unikać bo grozi to rozkalibrowaniem, ale jak umiesz poskładać może nic się nie stanie
Ostatnio zmieniony sob sty 23, 2010 13:52 przez kwietek, łącznie zmieniany 2 razy.
Zgodzę się że jedna cześć tego czujnika (T4) to termistor ale druga to styk załączający dodatkową pompkę(czujniki mają bardzo różne charakterystyki, tak że nie są zamienne), cena tego od golfa to 19 pln a do T4 to już 40 pln, (ceny orientacyjne, znalezione na internecie:), czujniki o numerze katalogowym 701919369A występowały w silnikach z dodatkową pompką (elektryczną )płynu chłodniczego, chyba że się mylę to poprawcie.
wg mnie i tego co miałem w mk2, to ta dodatkowa pompka była załączana z czujnika przy turbinie, żeby w razie dużego rozgrzania pompa skierowała chłodziwo do turbiny po wyłączeniu silnika.
Wg mnie w t4 taki czujnik może być odpowiedzialny za wskaźnik temp - termistor, jak również za pogrzewanie świec - styk bimetalowy
Wg mnie w t4 taki czujnik może być odpowiedzialny za wskaźnik temp - termistor, jak również za pogrzewanie świec - styk bimetalowy
a więc tak :
1- 701919369A 4 styki czarny/błękitny - czujnik temp. dla wskaźnika + czujnik temp. dla układu wybiegu wentylatora
2 - 025906041A - czujnik temp. dla sterownika )2 styki , niebieski)
3 - 357919369G - termowyłącznik świec żarowych LUB/I dla układu podgrzewania rury ssącej (4 styki , czarny/biały)
Takie masz czujniki w Twoim t4
1- 701919369A 4 styki czarny/błękitny - czujnik temp. dla wskaźnika + czujnik temp. dla układu wybiegu wentylatora
2 - 025906041A - czujnik temp. dla sterownika )2 styki , niebieski)
3 - 357919369G - termowyłącznik świec żarowych LUB/I dla układu podgrzewania rury ssącej (4 styki , czarny/biały)
Takie masz czujniki w Twoim t4