Swiatlo tylne przeciwmgielne mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Swiatlo tylne przeciwmgielne mk2
Swiatlo tylne przeciwmgielne w mk2, w czym problem, odkad go mam nigdy nie moglem dojsc czemu nie dziala,teraz mam golfa rozebranego i pytanie ktory kabelki sa odpowiedzialne za dzialanie tego,chodzi mi o wiazke przy progu, albo na kostce, gdzie tego szukac??
- piotrek1313
- Użytkownik
Moze glupie pytanie, ale sprawdzales bezpieczniki?? Pewnie tak, ale wolalem zapytac
Jak masz autko rozebrane to mozesz sie pokusic o przejrzenie wszystkich kabelkow, na pewno nie zaszkodzi Jak nie znajdziesz usterki to wepnij w istniejaca wiazke jeden nowy kabelek i podlacz go bezposrednio pod przelacznik, po drodze zaloz gniazdko bezpiecznika takie jak do radia. Nie ma bata - musi dzialac No chyba ze sam przelacznik jest uwalony, albo spalona zarowka ale to inna bajka...
Poza tym jak masz juz wszystko na wierzchu to mozesz sprawdzic ktoren to kabelek metoda "po nitce do klebka" Czyli idz od samej lampy az do... usterki
Jak masz autko rozebrane to mozesz sie pokusic o przejrzenie wszystkich kabelkow, na pewno nie zaszkodzi Jak nie znajdziesz usterki to wepnij w istniejaca wiazke jeden nowy kabelek i podlacz go bezposrednio pod przelacznik, po drodze zaloz gniazdko bezpiecznika takie jak do radia. Nie ma bata - musi dzialac No chyba ze sam przelacznik jest uwalony, albo spalona zarowka ale to inna bajka...
Poza tym jak masz juz wszystko na wierzchu to mozesz sprawdzic ktoren to kabelek metoda "po nitce do klebka" Czyli idz od samej lampy az do... usterki
No wlasnie, a ja mam podobnie w mk3. Nie mam wcale przeciwmgielnych z tylu. Zarowka dobra, bezpieczniki tez. W prawej lampie brak napiecia na gniezdzie zarowki. W lewej lampie jest napiecie ale zarowki sie nie da zalozyc bo klosz jest jakos fabrycznie zaslepiony i zarowki sie nie daje wlozyc. Oczywiscie te zaslepke moge wywalic i tam bedzie przeciwmgielne, ale dlaczego z drugiej strony w ogole nie dziala?
A jak powinno byc fabrycznie. Przeciwmgielne jest obustronne, czy moze takie jest zalozenie, ze z jednej strony ma tylko dzialac? Bo moze ktos mi tylko kable zamieniz z lewego klosza do prawego???
A jak powinno byc fabrycznie. Przeciwmgielne jest obustronne, czy moze takie jest zalozenie, ze z jednej strony ma tylko dzialac? Bo moze ktos mi tylko kable zamieniz z lewego klosza do prawego???
Powinno byc tylko z lewej. Klosz powinien byc zaslepiony tylko z prawej strony. Jesli u Ciebie jest tez z lewej to mozliwe jest, ze ktos np zalozyl klosz z wersji angielskiej (tam jest na odwrot).MarcinM pisze:A jak powinno byc fabrycznie. Przeciwmgielne jest obustronne, czy moze takie jest zalozenie, ze z jednej strony ma tylko dzialac? Bo moze ktos mi tylko kable zamieniz z lewego klosza do prawego???
[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 10:00 ]
A jak wyglada prawy klosz, zaslepiony czy nie ? Jesli nie, to moze oba sa z wersji angielskiej i dlatego jest na odwrot.
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
Po schemacie łatwo dojdziesz.GUPETTO pisze:nigdy nie moglem dojsc czemu nie dziala
Gdy włączy się światła postojowe styk 1 gniazda nr 10 jest pod napięciem. W gnieździe nr 10 między stykami 1 i 3 ma być mostek (lub przekaźnik w wersji z fabrycznym hakiem). Styk 3 jest doprowadzony do bezpiecznika (nr 10). Od tego bezpiecznika idzie szaro - żółty przewód do przełącznika, a od przełącznika idą 2 przewody: jeden do tylnych (szaro-biały), drugi do przednich (biało-żółty) świateł przeciwmgielnych.
Mi nie świeciły bo nie miałem mostka między stykami 1 i 3 oraz nie miałem żarówki w lampie - obie lampy były zaślepione (czarne hella).
Dołączył bym schemat, ale nie da się, podaj może email.