zmiana silnika z 115km na 130km
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zmiana silnika z 115km na 130km
Witam
Mam pytanko, poszedł mi silnik i turbina w Alhambra 1.9 tdi 115km (pompowtryski)
Jednakże zastanawiam się na tym czy mogę kupić motor 130km z turbiną i zamontować go
do mojego autka.
Co się z tym wiąże, czy to pojedzie, czy trzeba jeszcze wymienić komputer lub przeprogramować komputer, czy nie trzeba nic robić.
[ Dodano: 23 Sty 2010 02:28 ]
Hejka
co byście doradzili, jeśli nie do mojej Alhambry 1.9 tdi 115km (pompowtryski) nie wejdzie 130km to na co zamienić czy pozostać przy pompowtryskach i kupić taki sam.
A jeśli taki sam to czy obejdzie się bez zmian w komputerze.
[ Dodano: 23 Sty 2010 02:35 ]
dodam że chciałbym zamienić na 130km też na 1.9TDI, budowa silnika taka sama, tylko moc większa, ale czy pójdzie na tym kompie od 115km.
I pytanie co zrobić z tym przyłączem elektrycznym od pompowtryskiwaczy ??
Mam pytanko, poszedł mi silnik i turbina w Alhambra 1.9 tdi 115km (pompowtryski)
Jednakże zastanawiam się na tym czy mogę kupić motor 130km z turbiną i zamontować go
do mojego autka.
Co się z tym wiąże, czy to pojedzie, czy trzeba jeszcze wymienić komputer lub przeprogramować komputer, czy nie trzeba nic robić.
[ Dodano: 23 Sty 2010 02:28 ]
Hejka
co byście doradzili, jeśli nie do mojej Alhambry 1.9 tdi 115km (pompowtryski) nie wejdzie 130km to na co zamienić czy pozostać przy pompowtryskach i kupić taki sam.
A jeśli taki sam to czy obejdzie się bez zmian w komputerze.
[ Dodano: 23 Sty 2010 02:35 ]
dodam że chciałbym zamienić na 130km też na 1.9TDI, budowa silnika taka sama, tylko moc większa, ale czy pójdzie na tym kompie od 115km.
I pytanie co zrobić z tym przyłączem elektrycznym od pompowtryskiwaczy ??
ASZ (130) podejdzie do Twojej alhambry .. nawet osprzet ze starego silnika moze zostac .. kompa mozna zostawic... ale jak chcesz dalej modyfikowac auto to podobno na takiem od ARL'a (150 koni) wychodza lepsze wynika na hamowni ... najlepiej jak bys kupil goly slupek ASZ z pompowtryskami i turbina .. wszystko zalezy czy chcesz dalej podnosic moc auta...
PS: jesli Twoj silnik jest ok (czytaj zdrowy) to mysle ze nie ma sensu wymiana zmien program w obecnym i powinno wyjsc ~ 140 KM. (rowniez polecam poczytac dzial TDI-speed)
Tu masz podobne tematy do poczytania i przestudiowania:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=195244
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188825
pozdro , powodzenia i milego czytania
PS: jesli Twoj silnik jest ok (czytaj zdrowy) to mysle ze nie ma sensu wymiana zmien program w obecnym i powinno wyjsc ~ 140 KM. (rowniez polecam poczytac dzial TDI-speed)
Tu masz podobne tematy do poczytania i przestudiowania:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=195244
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188825
pozdro , powodzenia i milego czytania
ex: MK4 245 km/460nm
sorry byla 4 w nocy i nie doczytalem ze silnik Ci padl (PS niewazne )
Najlepiej jak kupisz goly silnik od glowicy az po miske ... i reszta zostaje ...
Jesli chcesz wiecej niz te 130 koni ... to trzeba zrobic przemyslane zakupy
Poczytaj speed- TDI o modyfikacjach ASZ to naprawde fajny i wdzieczny silniczek
życzę powodzenia w naprawie/modach
pozdro
Najlepiej jak kupisz goly silnik od glowicy az po miske ... i reszta zostaje ...
Jesli chcesz wiecej niz te 130 koni ... to trzeba zrobic przemyslane zakupy
Poczytaj speed- TDI o modyfikacjach ASZ to naprawde fajny i wdzieczny silniczek
życzę powodzenia w naprawie/modach
pozdro
Wczoraj byłem u mechanika w Zgierzu aby dowiedzieć się o przekładkę silnika
Powiedział mi że muszę mieć ten sam rodzaj silnika, bo w przeciwnym
razie muszę zmieniać komputer, i inne typu immobilaizer.
[ Dodano: 24 Sty 2010 21:21 ]
A może zamiast jak już padł mi ten silnik to nie zmieniać go na inny, tyko robić tego.
Tylko czy to jest dobry pomysł i taki robiony pochodzi sporo, czy lepiej kupić używkę
bo to w końcu org silnik
Powiedział mi że muszę mieć ten sam rodzaj silnika, bo w przeciwnym
razie muszę zmieniać komputer, i inne typu immobilaizer.
[ Dodano: 24 Sty 2010 21:21 ]
A może zamiast jak już padł mi ten silnik to nie zmieniać go na inny, tyko robić tego.
Tylko czy to jest dobry pomysł i taki robiony pochodzi sporo, czy lepiej kupić używkę
bo to w końcu org silnik
zmien mechanika idzie to wszystko przeprogramować ...Tuptus9 pisze:Powiedział mi że muszę mieć ten sam rodzaj silnika
No to juz sam musisz stwierdzic, ogolniek silnik ASZ (130) jest zbudowany na mocniejszych podzespolach niz ten 115, jest mocniejszy ... silnik muisi Ci kupic/obejzec ktos ogarniety kto sie na tym zna ... zeby nie bylo ze kupisz slupek w niewiele lepszym stanie niz Twoj obecnyTuptus9 pisze:A może zamiast jak już padł mi ten silnik to nie zmieniać go na inny, tyko robić tego.
bo to w końcu org silnik
Duzo tez zalezy czy chcesz poprostu usunac usterke czy zmodyfikowac auto (czytaj podniesc moc) no i czy chcesz to zrobic po kosztach czy wolisz dolozyc i miec git
Nie wiem z kad Kolego jestes dokladnie .. wiec nie polecę Ci do Kogo sie udac na forum znajdziesz kilka dobrych warszatatow z ogarnietymi mechaniorami .. napewno sie dogadacie
pozdro