Niedogrzany golf 1.6 AZD - wymiana termostatu nie pomogla.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie. Jak do tej pory forum tylko czytalem (tak ze 2 lata) i znalazlem tu pomoc przy roznych problemach z golfem 1.6 AZD. Niestety, rozwiazania tego nie potrafie 'wygooglac' na forum, wiec jestem zmuszony po raz pierwszy zadac pytanie (usilowalem juz raz dzis zamiescic tego posta, lecz sie nie ukazal - jesli jednak uda mi sie go zduplikowac - prosze o wyrozumialosc i usuniecie nadmiarowego).
Problem polega na tym ze moj golf nie jest w stanie sie ugrzac do temperatury normalnej. Nawet jesli na postoju uda sie osiagnac 1/4 skali wskaznika temperatury - w czasie jazdy (okolo 60 kmph) auto sie wychladza - wskaznik spada na poczatek skali. Dolna rura od chlodnicy robi sie ciepla dosc szybko, podobnie jak gorna - wyglada na to ze termostat jest otwarty. Problem polega na tym ze byl juz 2x wymieniany (na niefirmowy wprawdzie). Bez efektow. Wskaznik i czujnik temperatury sa sprawne. Czy mozliwe jest niepoprawne wlozenie termostatu (robione to bylo w warsztacie). Czy mozliwe jest jakis uszkodzenie obudowy termostatu, ktore powoduje takie efekty?
Prosze o pomoc bo przestaje lubic swoje auto, ktore poza tym problemem spisuje sie niezle.
Dziekuje
Witam serdecznie. Jak do tej pory forum tylko czytalem (tak ze 2 lata) i znalazlem tu pomoc przy roznych problemach z golfem 1.6 AZD. Niestety, rozwiazania tego nie potrafie 'wygooglac' na forum, wiec jestem zmuszony po raz pierwszy zadac pytanie (usilowalem juz raz dzis zamiescic tego posta, lecz sie nie ukazal - jesli jednak uda mi sie go zduplikowac - prosze o wyrozumialosc i usuniecie nadmiarowego).
Problem polega na tym ze moj golf nie jest w stanie sie ugrzac do temperatury normalnej. Nawet jesli na postoju uda sie osiagnac 1/4 skali wskaznika temperatury - w czasie jazdy (okolo 60 kmph) auto sie wychladza - wskaznik spada na poczatek skali. Dolna rura od chlodnicy robi sie ciepla dosc szybko, podobnie jak gorna - wyglada na to ze termostat jest otwarty. Problem polega na tym ze byl juz 2x wymieniany (na niefirmowy wprawdzie). Bez efektow. Wskaznik i czujnik temperatury sa sprawne. Czy mozliwe jest niepoprawne wlozenie termostatu (robione to bylo w warsztacie). Czy mozliwe jest jakis uszkodzenie obudowy termostatu, ktore powoduje takie efekty?
Prosze o pomoc bo przestaje lubic swoje auto, ktore poza tym problemem spisuje sie niezle.
Dziekuje
pozdrawiam, szym
Termostatu nie mozna chyba tak zle włozyć aby on nie działał, czy jest połozony tak czy siak to i tak plynie przez niego woda i on i tak musi sie otworzyć, no chyba ze caly czas otwary.. Chyba masz pecha co do termostatów,a raczej zakupuszymszym pisze:Problem polega na tym ze byl juz 2x wymieniany (na niefirmowy wprawdzie). Bez efektow. Wskaznik i czujnik temperatury sa sprawne. Czy mozliwe jest niepoprawne wlozenie termostatu (robione to bylo w warsztacie). Czy mozliwe jest jakis uszkodzenie obudowy termostatu, ktore powoduje takie efekty?
Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2010 16:29 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
hmmm? zapowietrzone ogrzewanie? Kolega mowi o braku odpowiedniej temepratury silnika nie znam pojecia zapowietrzone ogrzewanie..Latara_GOLF II pisze:lecz moze byc zapowietrzone ogrzewanie...
Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2010 16:34 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.
sadze ze chodzilo o zapowietrzony ukladWysłany: Dzisiaj 15:33
Latara_GOLF II napisał/a:
lecz moze byc zapowietrzone ogrzewanie...
hmmm? zapowietrzone ogrzewanie? Kolega mowi o braku odpowiedniej temepratury silnika nie znam pojecia zapowietrzone ogrzewanie..
szymszym termostatu nie da sie chyab zle zamontowac wiec jesli wszystko pasowalo a uklad zostal odpowietrzony to powinno dzialac
mozliwe ze trafiles na "kolejny" wadliwy termostat
najlepiej byloby podmienic od kogos komu termostat dobrze dziala i wtedy wszystko powinno sie wyjasnic
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Ktoś ostatnio pisał właśnie o niepoprawnym montażu termostatu...nie pamiętam dokładnie o co chodziło, sam jeszcze nie wymieniałem termostatu.wypity pisze:termostatu nie da sie chyab zle zamontowac
To jest objaw złej pracy termostatu.szymszym pisze:Dolna rura od chlodnicy robi sie ciepla dosc szybko
Kupić dobry termostat (np. Wahler), przed montażem sprawdzić z termometrem czy otwiera/zamyka przy odpowiednich temperaturach, prawidłowo zamontować... i nie ma bata że coś nie będzie hulało.
Kupić dobry termostat (np. Wahler), przed montażem sprawdzić z termometrem czy otwiera/zamyka przy odpowiednich temperaturach, prawidłowo zamontować... i nie ma bata że coś nie będzie hulało.[/quote]
ten ostatnio zalozony to Wahler wlasnie... przyznam sie szczerze ze jak na tak prosty uklad dostarcza stanowczo za duzo klopotu. Ale fakt, moze go wydlubie i sprawdze jak dziala w garnku z podgrzewana woda. I sprawdze oryginalny, ktory zostal wymieniony jakis czas temu - byc moze niepotrzebnie bo wtedy walniety byl czujnik temperatury.
Dziekuje za pomoc, wszyscy wskazuja ze to termostat, a moze ktoc cos jeszcze wymysli i mnie uratuje ?
ten ostatnio zalozony to Wahler wlasnie... przyznam sie szczerze ze jak na tak prosty uklad dostarcza stanowczo za duzo klopotu. Ale fakt, moze go wydlubie i sprawdze jak dziala w garnku z podgrzewana woda. I sprawdze oryginalny, ktory zostal wymieniony jakis czas temu - byc moze niepotrzebnie bo wtedy walniety byl czujnik temperatury.
Dziekuje za pomoc, wszyscy wskazuja ze to termostat, a moze ktoc cos jeszcze wymysli i mnie uratuje ?
pozdrawiam, szym
-
- Użytkownik
niedogrzany golf 1,6 AZD-wymiana termostatu nie pomogła
Jeśli kumasz coś w mechanice to zrób to sam.Ostatnio miałem ten sam problem,kupiłem termostat też nie firmowy,wymieniłem sam i pracuje bez zastrzeżeń.Proponuję wymontować obecny termostat,spróbować czy nie puszcza na zimnym(dmuchnąć w niego),następnie podgrzewać wodę i wsadzać termostat na chwilę do wody dmuchając w niego i sprawdzać czy puszcza.Przecież dopóki do wody będzie można włożyć palec to na pewno nie będzie miała temperatury 87 stopni a jak termostat puści wcześniej to jest zepsuty.Przynajmniej ja tak sprawdzałem.
bogmaj
Witaj, masz na mysli cala obudowe termostatu (zalaczam zdjecie z innego watku)? te do ktorej dochodza obie rury z chlodnicy, rurki do nagrzewnicy i instalowany jest w niej termostat? Wyglada to na duzy kawal plastiku - az mi sie nie chce wierzyc ze z termostatem bedzie to 130 pln w ASORotex pisze:Często problem też tkwi w obudowie plastykowej termostatu.
Czasem lubi być pęknięta (w środku) i tworzą się problemy.
Jedz do ASO kup obie części (koszt ok 130 zł).
Ja tak zrobiłem i teraz mój AZD 90° C osiąga szybko
pozdrawiam, szym
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Ceny na dzień dzisiejszy...Rotex pisze:zęści 3,4,6 termostat chyba 70 zł obudowa 45 zł oring 8 zł
3 - 61zł
4 - 82,50zł
6 - 9.30zł
szymszym, sprawdź te termostaty co masz (nie wierzę że wszystkie są niesprawne) czy są sprawne i wymień elementy o których pisze Rotex...nr 4 - termostat powiedzmy że odchodzi to masz koszt 70zł.