Niedogrzany golf 1.6 AZD - wymiana termostatu nie pomogla.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szymszym
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szymszym » czw sty 28, 2010 16:25

Witam serdecznie. Jak do tej pory forum tylko czytalem (tak ze 2 lata) i znalazlem tu pomoc przy roznych problemach z golfem 1.6 AZD. Niestety, rozwiazania tego nie potrafie 'wygooglac' na forum, wiec jestem zmuszony po raz pierwszy zadac pytanie (usilowalem juz raz dzis zamiescic tego posta, lecz sie nie ukazal - jesli jednak uda mi sie go zduplikowac - prosze o wyrozumialosc i usuniecie nadmiarowego).
Problem polega na tym ze moj golf nie jest w stanie sie ugrzac do temperatury normalnej. Nawet jesli na postoju uda sie osiagnac 1/4 skali wskaznika temperatury - w czasie jazdy (okolo 60 kmph) auto sie wychladza - wskaznik spada na poczatek skali. Dolna rura od chlodnicy robi sie ciepla dosc szybko, podobnie jak gorna - wyglada na to ze termostat jest otwarty. Problem polega na tym ze byl juz 2x wymieniany (na niefirmowy wprawdzie). Bez efektow. Wskaznik i czujnik temperatury sa sprawne. Czy mozliwe jest niepoprawne wlozenie termostatu (robione to bylo w warsztacie). Czy mozliwe jest jakis uszkodzenie obudowy termostatu, ktore powoduje takie efekty?

Prosze o pomoc bo przestaje lubic swoje auto, ktore poza tym problemem spisuje sie niezle.

Dziekuje

pozdrawiam, szym

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » czw sty 28, 2010 16:28

szymszym pisze:Problem polega na tym ze byl juz 2x wymieniany (na niefirmowy wprawdzie). Bez efektow. Wskaznik i czujnik temperatury sa sprawne. Czy mozliwe jest niepoprawne wlozenie termostatu (robione to bylo w warsztacie). Czy mozliwe jest jakis uszkodzenie obudowy termostatu, ktore powoduje takie efekty?
Termostatu nie mozna chyba tak zle włozyć aby on nie działał, czy jest połozony tak czy siak to i tak plynie przez niego woda i on i tak musi sie otworzyć, no chyba ze caly czas otwary.. Chyba masz pecha co do termostatów,a raczej zakupu :)
Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2010 16:29 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.

Latara_GOLF II
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Latara_GOLF II » czw sty 28, 2010 16:30

jezeli z obudowy nie leje Ci to nie jest uszkodzona lecz moze byc zapowietrzone ogrzewanie...

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » czw sty 28, 2010 16:33

Latara_GOLF II pisze:lecz moze byc zapowietrzone ogrzewanie...
hmmm? zapowietrzone ogrzewanie? Kolega mowi o braku odpowiedniej temepratury silnika ;) nie znam pojecia zapowietrzone ogrzewanie..
Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2010 16:34 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.

wypity
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wypity » czw sty 28, 2010 16:43

Wysłany: Dzisiaj 15:33
Latara_GOLF II napisał/a:
lecz moze byc zapowietrzone ogrzewanie...

hmmm? zapowietrzone ogrzewanie? Kolega mowi o braku odpowiedniej temepratury silnika ;) nie znam pojecia zapowietrzone ogrzewanie..
sadze ze chodzilo o zapowietrzony uklad ;)

szymszym termostatu nie da sie chyab zle zamontowac wiec jesli wszystko pasowalo a uklad zostal odpowietrzony to powinno dzialac ;)
mozliwe ze trafiles na "kolejny" wadliwy termostat

najlepiej byloby podmienic od kogos komu termostat dobrze dziala i wtedy wszystko powinno sie wyjasnic ;) :bigok:

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw sty 28, 2010 16:50

wypity pisze:termostatu nie da sie chyab zle zamontowac
Ktoś ostatnio pisał właśnie o niepoprawnym montażu termostatu...nie pamiętam dokładnie o co chodziło, sam jeszcze nie wymieniałem termostatu.
szymszym pisze:Dolna rura od chlodnicy robi sie ciepla dosc szybko
To jest objaw złej pracy termostatu.
Kupić dobry termostat (np. Wahler), przed montażem sprawdzić z termometrem czy otwiera/zamyka przy odpowiednich temperaturach, prawidłowo zamontować... i nie ma bata że coś nie będzie hulało.

szymszym
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szymszym » czw sty 28, 2010 16:55

Kupić dobry termostat (np. Wahler), przed montażem sprawdzić z termometrem czy otwiera/zamyka przy odpowiednich temperaturach, prawidłowo zamontować... i nie ma bata że coś nie będzie hulało.[/quote]

ten ostatnio zalozony to Wahler wlasnie... przyznam sie szczerze ze jak na tak prosty uklad dostarcza stanowczo za duzo klopotu. Ale fakt, moze go wydlubie i sprawdze jak dziala w garnku z podgrzewana woda. I sprawdze oryginalny, ktory zostal wymieniony jakis czas temu - byc moze niepotrzebnie bo wtedy walniety byl czujnik temperatury.

Dziekuje za pomoc, wszyscy wskazuja ze to termostat, a moze ktoc cos jeszcze wymysli i mnie uratuje ? :)

pozdrawiam, szym

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » czw sty 28, 2010 17:07

szymszym pisze:moze ktoc cos jeszcze wymysli
Jeżeli już z trzecim termostatem masz problem to obejrzyj dokładnie jego obudowę, może tam jest jakiś problem...tak jak już pisałem, nie wymieniałem termostatu także nie wiem jak dokładnie to jest tam poskładane;/

bogmaj22
Użytkownik
Użytkownik

niedogrzany golf 1,6 AZD-wymiana termostatu nie pomogła

Post autor: bogmaj22 » czw sty 28, 2010 17:43

Jeśli kumasz coś w mechanice to zrób to sam.Ostatnio miałem ten sam problem,kupiłem termostat też nie firmowy,wymieniłem sam i pracuje bez zastrzeżeń.Proponuję wymontować obecny termostat,spróbować czy nie puszcza na zimnym(dmuchnąć w niego),następnie podgrzewać wodę i wsadzać termostat na chwilę do wody dmuchając w niego i sprawdzać czy puszcza.Przecież dopóki do wody będzie można włożyć palec to na pewno nie będzie miała temperatury 87 stopni a jak termostat puści wcześniej to jest zepsuty.Przynajmniej ja tak sprawdzałem.

bogmaj

szymszym
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szymszym » pt sty 29, 2010 14:05

Rotex pisze:Często problem też tkwi w obudowie plastykowej termostatu.
Czasem lubi być pęknięta (w środku) i tworzą się problemy.
Jedz do ASO kup obie części (koszt ok 130 zł).

Ja tak zrobiłem i teraz mój AZD 90° C osiąga szybko :)
Witaj, masz na mysli cala obudowe termostatu (zalaczam zdjecie z innego watku)? te do ktorej dochodza obie rury z chlodnicy, rurki do nagrzewnicy i instalowany jest w niej termostat? Wyglada to na duzy kawal plastiku - az mi sie nie chce wierzyc ze z termostatem bedzie to 130 pln w ASO :)

Obrazek

pozdrawiam, szym

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sty 29, 2010 15:32

W Etce obudowa termostatu widnieje jako nr 1 (czyli wszystkie te elementy razem) i w ASO kosztuje to 400zł.
Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sty 29, 2010 22:45

Rotex pisze:zęści 3,4,6 termostat chyba 70 zł obudowa 45 zł oring 8 zł
Ceny na dzień dzisiejszy...
3 - 61zł
4 - 82,50zł
6 - 9.30zł
szymszym, sprawdź te termostaty co masz (nie wierzę że wszystkie są niesprawne) czy są sprawne i wymień elementy o których pisze Rotex...nr 4 - termostat powiedzmy że odchodzi to masz koszt 70zł.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”