[mk2]który olej wybrać?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » czw mar 16, 2006 21:26

Degelsegger pisze:Z tego co wiem, kazdy silnik musi brac nawet sladowe ilosci oleju.
Jezeli jest inaczej to szybciej sie zurzywaja podzespoly w silniku.

po czesci masz racje... ale ilosci oleju krtore bierze w pelni sprawny silnik a niezauwazalne... i silnik powinien przejechac caly dystans miedzy wymianami bez dolewki...
Degelsegger pisze:Generalnie wszyscy wypowiadaja sie zle na temat Castrola.
Dziwie, sie, ze pomimo to ludzie to leja.
Cena moze jest przystepna w zakupie, ale w pozniejszym ryzyku remontu silnika, to wychodzi sporo wiecej niz zaoszczedzone przy zakupie koszty
Wszyscy czyli chyba ty... jak na razie to slyszalem negatywy tylko od ciebie... a ja i nie tylko uwazam ze jest to olej bardzo wysokiej klasy i to ze w jakims warsztacie mechanik stwierdza ze silnik zesypal sie od oleju to wedlug mnie swiadczy to tylko o jego nieprofesjonalizmie... bo aby moc postawic taka teze trzeba przeprowadzic szereg testow i analiz... i nie przekonasz mnie ze to olej spowodowal zniszczenie silnika no chyba ze byl zle do niego dobrany... ale w takim ukladzie to juz nie wina oleju...
Co do ceny Castrol nie jest wcale przystepny bo jego koszt jest podobny do kosztow innych markowych olejow...
wogloe nie czaje tego twojego podejscia z tymi remontami po Castrolu... ale wiesz co moze napisze ci tak: skoro castrol jest taki lipny to dlaczego dwie najbardziej liczace sie labolatoria ds badania olejow przyznaja kazdemu z jego produktow klasy jakisci SJ i wyzej?? za ladne pudelko?? nie sadze...

brodaWRC
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: brodaWRC » czw mar 16, 2006 21:43

Degelsegger Twój problem polega na tym że ktoś Ci naopowiadał głupot a Ty w nie po prostu uwierzyłeś.Po drugie skoro już tak mocno masz wyrobioną opinie na temat olejów, wiesz co jest najlepsze a argumenty forumowiczów do Ciebie nie trafiają to nie wiem po co prosisz o rade? Ja jako że siedze w branży rajdowej powiem Ci tylko tyle że oleje castrol RS 10W-60 stosuje zdecydowana większość zawodników jeżdżących w klasach N. Już ten sam fakt świadczy że są to oleje sprawdzone w najcięższych dla silnika warunkach i bynajmniej używanie akurat tego oleju nie świadczy o oszczędzaniu bo w tym sporcie na takich rzeczach sie nie oszczędza. Sam na codzien jeżdże na RS 0W-40 i nie moge na niego narzekać. Nie możesz sie sugerowac tylko ceną przy zakupie oleju bo niestety to nie jest jedynym wykładnikiem tego czy olej jest dobry czy nie. Mobil jest olejem dobrym jednak jego spro wyzsza cena w porównaniu do castrola jest wynikiem tego że ten olej jest troche przereklamowany i dlatego producent nabija sobie dodatkową marże tylko na samym znaczku MOBIL.
Obawiam sie że ze swoim pojęciem o olejach należysz do grupy docelowej reklamy oleju lotos gdzie facet ubrany w biały fartuch stoi na autostradzie w korku i mówi że tak ciężkich warunków dla silnika jeszcze nie widział.

racer18

Post autor: racer18 » pt mar 17, 2006 00:23

dominik7 pisze:Mobil leja rownie czesto jak i Castrol do Volkswagenow.Moze nawet czesciej.Skoro jest taki zly ten Castrol to czemu go leja do toyoty?Japonczycy sa perfekcyjni jesli chodzi o samochody,wiec watpie zeby byl taki zly.
Japończycy jak i szwedzi oferują oleje Castrol tylko na polski rynek i rynki biedniejsze. Jeśli chodzi o Toyote to tak jak Opel we Francji stosują oleje własnej marki których ceny zbliżone są do naszych olejów(nie są u nas dostępne) ale właściwości tych olejów są nie w porównaniu lepsze od naszego Mobila, Castrola,Elfa czy jakiego kolwiek oleju. Producent skanuje rynek zanim wprowadzi na niego samochód i dobiera tak materiały eksploatacyjne żeby były one ogólno dostępne.Np Volvo leje do swoich samochodów Castrol TWS który jako oryginał dostępny jest tylko w serwisie Volvo. Prawda jest taka że nie każdy olej sprawdza się w każdych warunkach klimatycznych i w każdych silnikach.Dojednych się nadaje a do innych nie a czasem trzeba go poprostu wymienić przy 6 tys a nie przy 10 czy 12.5 i będzie ok.
Pozdro... :bajer:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”