czujnik cisnienia
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- marek orzech
- Mały gagatek
- Kontakt:
czujnik cisnienia
Mam taki problem po powrocie z vwmanii, a mianowicie juz po delkatnym nagrzaniu oleju zaczyna wyc mi alarm cisnienia oleju ale wyje on tylko w takim przedziale obrotów 2200-2750 i ponizej tych przestaje i powyzej też. Który czujnik za to odpowiada, ten co wchodzi w chłodnice oleju ? bo wymieniałem go przed wyjazdem i możliwe ze się trafił jakis lipny
- marek orzech
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czarny czujnik jest na około 1.4 bara ,a powinien byc tam biały na 1,8 bara cos koło tego.
Alarm zaczyna piszczesc jak przy tym zakresie obrotów nie ma odpowiedniego cisnienia.
Powinno byc minimum 2 bary cisnienia przy 2tys obortów na rozgrzanym silniku.
Wersja optymistyczna jest taka ze to sprawa elektryczna czujnik-licznik a w nim układ który za to odpowiada - kabelki.
Wersja pesymistyczna - pompa oleju , paneweczki,panewki na wałku posrednim lub sie cos w podstawie filtra przytkało lub w samym filtrze.
Sprawdz w jakims warsztacie sobie cisnienie oleju na manometrze.
U mnie czujniki i kableki nie pomogły
Alarm zaczyna piszczesc jak przy tym zakresie obrotów nie ma odpowiedniego cisnienia.
Powinno byc minimum 2 bary cisnienia przy 2tys obortów na rozgrzanym silniku.
Wersja optymistyczna jest taka ze to sprawa elektryczna czujnik-licznik a w nim układ który za to odpowiada - kabelki.
Wersja pesymistyczna - pompa oleju , paneweczki,panewki na wałku posrednim lub sie cos w podstawie filtra przytkało lub w samym filtrze.
Sprawdz w jakims warsztacie sobie cisnienie oleju na manometrze.
U mnie czujniki i kableki nie pomogły
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/d9acee05471a6c296a0c6.jpg[/img]
- marek orzech
- Mały gagatek
- Kontakt:
W ETCE w twoim roczniku sa 2 czujniki biały i czarny
Biały - 056 919 081 E 1.8 bar
Czarny - 056 919 081 1.4 bar
Czemu montowali 2 rodzaje to nie wiem.
Moim zdaniem lepiej jest miec biały czujnik dlatego ,ze masz dodatkowo smarowany kompresor olejem i pompe oleju która ma wyższa wydajność (zębatka 36mm).
Myśląc logicznie chciałbym być szybciej poinformowany przez piszczyk ,ze cos z olejem nie tak.
Biały - 056 919 081 E 1.8 bar
Czarny - 056 919 081 1.4 bar
Czemu montowali 2 rodzaje to nie wiem.
Moim zdaniem lepiej jest miec biały czujnik dlatego ,ze masz dodatkowo smarowany kompresor olejem i pompe oleju która ma wyższa wydajność (zębatka 36mm).
Myśląc logicznie chciałbym być szybciej poinformowany przez piszczyk ,ze cos z olejem nie tak.
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/d9acee05471a6c296a0c6.jpg[/img]
- marek orzech
- Mały gagatek
- Kontakt:
gdzies wyczytałem ze kontrola cisnienia zaczyna sie od 2150obr, to by sie u Ciebie zgadzało bo przy takich obr zaczyna piszec, a jak obroty sie zwikszają to pompka wiecej tłoczy az wkoncu uzyska cisnienie takie ze przestaje piszczec, miałem tak samo w scirocco u siebie kiedys tez od 2150obr zaczynało piszczec i potem przestawało, skonczyło sie na kapitalce silnika;/ sprawdź cisnienie na początek to wszytskiego sie dowiesz, pozdro
Dej mu Sywek!! EE ni ma czym...
Tjunink musi byc!!!!
aaaale urwał!!!! musialo cos byc!!
Tjunink musi byc!!!!
aaaale urwał!!!! musialo cos byc!!
- LEON CORRADO
- Nowicjusz