wycieraczki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

batomek
Nowicjusz
Nowicjusz

wycieraczki

Post autor: batomek » pn lut 08, 2010 00:50

Mam problem z wycieraczkami, jak właczam ruszaja w tempie 1 cm na 5 sekund ... jak dam wyzszy bieh zatrzymuja sie totalnie...

Rozebralem podszybie , nasmarowalem te ciegna na sucho bez wycieraczek chodziło ok, wszystko jeszcze oblalem WD 40 i zlozyłem, zaczeły chodzic prawidłowo, dzis rano to samo ledwo ruszaja..

Czy to moze przekaznik juz pada, bo raczej chyba silnik nie????

batomek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn lut 08, 2010 01:22

Przekaźnik (ten 19 lub 99) włącza lub nie, nie odpowiada za moc silniczka czy jego szybkość bo to tylko styk.
Jeśli więc prąd jest a objawy są jakie Kolega opisał - raczej sprawa jest w silniczku, może zatarty a może koniec szczotek lub bardziej możliwe przebicie w uzwojeniach. Jeśli wyjęcie i włożenie wtyków w silniczku i przy manetce przy kierownicy nie pomoże, będzie konieczna rozbiórka lub wymiana silniczka

batomek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: batomek » pn lut 08, 2010 01:35

no wlasnie przyczyna moze byc w przelacznikach przy dzwigni... Przy pierwszych tych mrozach jak jeszcze wycieraczki działaly dobrze gdy właczałem spryskiwacz i normalnie ruszaja wycieraczki na 3 chyba ruchy to jednoczesnie właczała mi sie sama wycieraczka tylnej szyby (a przeciez ruch wlaczanie jej jest w przeciwna strone).. Nastepnie wycieraczki przy spriskiwaczu w ogole przestaly dzialac a jezdzily jedynie na pierwszym biego w wolniejszym zdecydowanie tempie... Gdy rozebralem wszystko posmarowalem, wyjalem przekaznik , wlozylem ponownie, wszystko ruszylo prawidlowo i chodzilo jeden dzien...
dzis wpradzie wycieraczki przy spriskiwaczu ruszaja ale niesamowicie wolno... na drugim biegu staja w miejscu...

Silniczek?? tez podejrzewam ,ale staloby sie to tak z dnia na dzien i jesli to bylby silniczek dlaczego po rozruszaniu wszystko chodzilo prawidlowo??

orientujecie sie koledzy jaki koszt jest nowego silniczka?

batomek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn lut 08, 2010 02:22

Od 40,00zł w górę + przesyłka, to za używany.
Nowy w serwisie VW to ponad 100€ + narzut serwisu #-o
Ostatnio zmieniony pn lut 08, 2010 02:25 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”