[Jetta mk2 - 2door] jak rozbudować audio ?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Franko81
Nowicjusz
Nowicjusz

[Jetta mk2 - 2door] jak rozbudować audio ?

Post autor: Franko81 » ndz mar 19, 2006 19:54

Witam
Mam pytanie - obecnie posiadam zestaw DSK Hertza z przodu o sr. 135 mm - jednak wiem już po przeczytaniu kilkunastu postów na tym forum, że musze wszystko rozkęrcić i zamontować jak należy - bo obecnie jesli się da głośniej to wszystko zaczyna żyć własnym życiem. Dlatego jak się zrobi cieplej to złaże do samochodu i zaczynam dłubać przy głosnikach i mocowaniach.

Chociaż z drugiej strony, zaczyna mi brakować przestrzenności dzwięku - chciałbym aby dzwięk mnie otaczał, czyli chce coś za sobą rozbudować - co proponujecie ??

Wchlastać się w boczki tapicerskie w przedziale pasażerskim i tam umieścić jakoś np. 16 cm głośniki - tylko że jakie - midbassy ?? - a co wtedy z tweeterami - w słupek aby rypały przy samym uchu :-/

Czy może coś innego ??

Czy ciąć tylnią półke - chociaż tego nie chce, bo i tak tam jest blacha, a znowu skrzyni nie chce, bo nie lubie jak cos mi sie po bagazniku wala - a i tak bagażnik mam od przestrzeni pasazerskiej oddzielony blachą na fotelach i półce, to może dzwiek dochodzić jak od sąsiada za sciany :-)

W każdym razie chciałbym osiągnąć troszku wiecej basiku i surround.
Słucham różnej muzyki - dużo rocka, reggae :weedman: , czasem Elvisa (król żyje), ale jak jeżdze sam to lubie słuchać głośno :-)

Mam nadzieje że ktoś mi pomoże bo nie bardzo wiem jak to rozwiązać aby to miało ręce i nogi.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » ndz mar 19, 2006 20:35

Jesli chodzi o przod, to dobrze gadasz z tym mocowaniem, najlepiej wygluszyc i zamontowac glosniczki na dystansach MDF ;)
Gwizdki dorzuc tak by wlasnie gralu wprost do uszu, od tego sa i tak je sie powinno zakladac.
Co do tylu... do surrounda potrzebne sa nagrania zakodowane w systemie surround i odpowiedni odtwarzacz, ktory je zdekoduje i rozrzuci na glosniki, sam surround jest wlasciwie tylko rozszerzeniem stereo bo jest zakodowany w stereo a podstawowy dekoder jest analogowy, ale i tak niezbedny :)
Jesli ten surround, ktory uzyles jest tylko przenosnia okreslajaca to, ze chcesz by Ci cos z tylu gralo, to... bedzie to wprowadzalo balagan w dzwieku i Ci tu nie doradze odpowiedniego rozwiazania.

Odpusc sobie za to glosniki w polce bo to ani nie wyglada dobrze ani dobrze nie gra :)
A napewno zacznik od FAQ w podwieszonych tematach ;)

Awatar użytkownika
Franko81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Franko81 » ndz mar 19, 2006 22:22

w kresti surrounda miałem na mysli oczywiscie to aby coś też grało za moimi plecami ;-)
A tweeterki tez hertza już mam w podszybiu, zostały zakupione jako zestaw z tymi midbassami 135 mm co są w drzwiach, tam gdzie montowane były fabrycznie 87 mm głośnicznki nokii.

Co do FAQ do go dość mocno przestudiowałem, na tyle dokłądnie że zrezygnowałem z zamontowania 20 cm blaupuktów w tylnią półke :grin:

Czyli jeśli do tyłu nic nie mogę włożyć bo to tylko pogorszy sprawę to co mi pozostaje ?

Skrzynia z głośnikiem bassowym np. 200 mm w moim bagażniku spełni swoją rolę tak jak należy - ze względu na te blachy ?? - chyba żę będe jeżdził z otwartym podłokietnikiem na kanapie co by dzwięk mógł się przedostać :-)

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » ndz mar 19, 2006 22:32

Kolejny nawrocony po przeczytaniu FAQ :D

Z tylu lepiej nic poza subem nie dawac bo sie popsuje odsluch, stereo zostao po to stworzone, zeby glosniki miec po bokach z przodu a nie z tylu, zauwaz, ze w zestawach domowych Hi-Fi nie daje sie glosnikow z tylu (nie mylic z kinem domowym)
A sub w bagazniku dlatego, ze tam jest miejsce, niskie tony nie potrzebuja otwartego miejsca by przejsc (nizsze czestotliwosci lepiej sie rozchodza od wysokich), dlatego zamkniecie ich w bagazniku nie ma znaczenia na slyszalnosc basu :) inaczej jest z wysokimi tonami i tu w przypadku tweeterow jest wazne by byly jak najbardziej ustawione w kierunku sluchacza ;)

Awatar użytkownika
Franko81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Franko81 » ndz mar 19, 2006 23:15

czyli zapodanie takiej skrzyni np. jak ta :

http://allegro.pl/item91985660

rozwiąże wszystkie moje bolączki z brakiem basiku ? Zadne dodatkowe głośniki ?? Tylko porządnie zamontować te co są teraz w drzwiach i nic z przodu nie ruszać ??

A jak jest z podłaczeniem takiego głosnika bassowego do radio - potrzebny jest wzmaczniacz aby to uciągło, obeznie mam clariona 4x51 a ten głosnik w RMS ma 250 Watt, czyli chyba nie bardzo ??

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » ndz mar 19, 2006 23:26

Franko81: nie jestem specem od subow, ale firma mowi chyba sama za siebie, wyglada mi on na przyzwoity sprzet ;)
Oczywiscie do tego wzmak trzeba bo do radia sie nie podlacza :) jak porzadnie wygluszysz przednie drzwi, osadzisz glosniki na pierscieniach MDF a nie boczku tapicerskim i dasz tego suba z przyzwoitym wzmakiem, to bedzie miodzio ;)

Awatar użytkownika
Franko81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Franko81 » pn mar 20, 2006 09:24

zatem dzięki za wszelkie informacje :-)
Pozostaje czekac aż się ciepło zrobi i rozkręcić samochodzik i go oblepić szczelnie.
A na wzmacniacz i suba to trzeba będzie jeszcze trochu pozbierać, bo to jednak troszku większy piniądz.

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » pn mar 20, 2006 10:33

Goofi pisze: Gwizdki dorzuc tak by wlasnie gralu wprost do uszu, od tego sa i tak je sie powinno zakladac.
gwizdki powinny być skierowane w lusterko wsteczne, lub poniżej jego (jakieś 10 centymetrów), a co do skrzyni i tego głośnika - głośnik dobry, ale potrzeba mu duuuużo mocy, a skrzynia akurat od tego pana z allegro nie jest najlepszym wyjściem :(

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn mar 20, 2006 11:19

Łuki pisze:
Goofi pisze: Gwizdki dorzuc tak by wlasnie gralu wprost do uszu, od tego sa i tak je sie powinno zakladac.
gwizdki powinny być skierowane w lusterko wsteczne, lub poniżej jego (jakieś 10 centymetrów), a co do skrzyni i tego głośnika - głośnik dobry, ale potrzeba mu duuuużo mocy, a skrzynia akurat od tego pana z allegro nie jest najlepszym wyjściem :(
No to przepraszam za niescislosc, ale chodzi o to ogolnie, aby nie gralu w szybe do gory ;)

Skrzynia napewno nie jest jakas super, ale nie kazdy wymaga czegos najlepszego a odradzic jej tez nie mozna :)

[ Dodano: 20-03-2006, 10:21 ]
Franko81 pisze:zatem dzięki za wszelkie informacje :-)
Pozostaje czekac aż się ciepło zrobi i rozkręcić samochodzik i go oblepić szczelnie.
A na wzmacniacz i suba to trzeba będzie jeszcze trochu pozbierać, bo to jednak troszku większy piniądz.
Nie wszystko od razu, zrob pierw przod porzadnie a z czasem mozesz dolozyc suba ze wzmakiem ;)

Awatar użytkownika
Franko81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Franko81 » wt mar 21, 2006 17:27

a teraz jeszcze jedno głupie pytanie:
- kwestia - wytłumienie drzwi, bo zbieram materiały - wzorcem jest dla topic na tym forum z którym wypełnia sie dziury montażowe kawałkami ciętego aluminium i przykręcanymi do drzwi za pomocą blachowkrętów czy innych śrub - troche mnie boli jak pomysle ze mam robić ser szwajcarski z moich drzwi - próbował ktoś może zamiast śrub użyć np. kleju do szyb ?? Napewno utworzyło by to szczelniejsze połaczenie i metoda troche mniej inwazyjna dla drzwi :grin:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”