Witam, chciałem spytać jak ma się kodeks drogowy do usunięcia oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Miałem robić najpierw listwę na gładko, potem myślałem o klapie na półgładko.. chciałem spytać (może ktoś już tak zrobił). Z tylnej klapy usunąc listwa oświetlenie i zamek i zaspawać te dziury. Co jednak z oświetleniem? czy jest konieczne?
Jakiś czas temu widziałem auto (niestety nie pamiętam modelu) które miało rejestracje w klapie i fabrycznie nie było oświetlenia.. Proszę o pomoc bo nie chcę problemów na przeglądzie
Oświetlenie tablicy rejestracyjnej
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
w kodeksie jest taki zapis:
różnie można interpretować, ale raczej miśki mogą się przyczepić
Art. 60.
1. Zabrania się:
1. używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;
2. zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;
3. ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;
4. umieszczania na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to, w którym pojazd został zarejestrowany.
różnie można interpretować, ale raczej miśki mogą się przyczepić
ja nie chcę nic zakrywać tylko usunąć tak aby wszystko wyglądało jak z fabryki tyle że bez podświetlenia.
Coś takiego:
Teraz i tak nie działa mi podświetlenie i niejednokrotnie miśki jechały za mną. Nawet zatrzymywały bo koła na równo z autem ale odpuszczali a o oświetlenie tablicy nic..
Chodzi mi tylko o przegląd.. Wiem że sa jakieś wytyczne co do tego..
Bo chyba auto powinno mieć też kierunkowskazy boczne, a mk2 często ma zaślepki w błotnikach i niejednokrotnie nie widać gdzie ktoś golfem skręca. Niby to fabrycznie zrobione a jednak dopuszczalne. Proszę o pomoc bo listwa mi się nie pdooba, malowana też nie Poza tym do mk2 najłatwiej włamać się przez bagażnik a tam sprzęt audio siedzi..
Coś takiego:
Teraz i tak nie działa mi podświetlenie i niejednokrotnie miśki jechały za mną. Nawet zatrzymywały bo koła na równo z autem ale odpuszczali a o oświetlenie tablicy nic..
Chodzi mi tylko o przegląd.. Wiem że sa jakieś wytyczne co do tego..
Bo chyba auto powinno mieć też kierunkowskazy boczne, a mk2 często ma zaślepki w błotnikach i niejednokrotnie nie widać gdzie ktoś golfem skręca. Niby to fabrycznie zrobione a jednak dopuszczalne. Proszę o pomoc bo listwa mi się nie pdooba, malowana też nie Poza tym do mk2 najłatwiej włamać się przez bagażnik a tam sprzęt audio siedzi..
http://www.ifp.pl/html/rd/03_32_262/03_32_262.html
tam masz rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
i jest tam
w tej tabeli jest to co powinien diagnosta sprawdzać , ale czy wszyscy sie stosują?
tam masz rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
i jest tam
§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli
w tej tabeli jest to co powinien diagnosta sprawdzać , ale czy wszyscy sie stosują?
koledzy napisali wszystko na temat - musza byc...
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !