moj poczatek '93 i ma 2 male zlaczki, sprawdzany byl i zero bledow :] i nic za to nie placilem bo znajomy z laptopem podjechal i sprawdzil.
Jak dokladnie sprawdzic z ktorego miesiaca jest moj golfik?
Pozdrawiam
ZŁĄCZE wewnątrz MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam i proszę o porade
Od miesiąca jestem posiadaczem sprowadzonego MK 3 z kwietnia 1993 r - właśnie go rejstruję ale chyba poczekam do maja żeby nie bulić tym złodziejom urzędasom 500 PLN za kartę pojazdu.
Byłem na takiej diagnostyce silnika i zapłaciłem 30 zł a za przegląd podwozia i hamulców 50 zł. Mechanik podpiął się pod vag'a i wyszło że potencjometr przepustnicy i sonda lambda robią zwarcie z masą. Zupełnie nie wiem co robić bo z tego co wiem to przez ten czujnik przy przepustnicy nieprawidłowo działając może wpływać na sonde. Mechanik zaleca wymianę wpierw czujnika a jak nie pomoże to sondę i jak nie to dalsze szukanie. Silnik ogólnie chodzi dość równo, tym bardziej jak się nagrzeje tylko czasem spada z obrotów o jakieś 100 obr/min. Wymieniłem już olej, filtry i świece (rozrząd był wymieniany 10 000 km temu i zarówno pasek i rolki wyglądają ok). Dodatkowo oczyściłem cały układ wtryskowy specjalnym preparatem do gaźników (auto zaczęło w końcu ładnie palić na biało), sprawdziłem przewody zapłonowe i wymieniłem akumulator bo stray padł, alternator ładuje elegancko. Nie wiem już co robić. Czy to na pewno wina tego regulatora? Muszę liczyć środki a taki regulator kosztuje 100 zł używka.
Wiem że powinienem się posłuchać mechanika ale nie bardzo wierze kolesiowi bo stwierdził że mam nieszczelny cylinderek hamulcowy w lewym bębnie. Pomyślałem że ma rację więc czym prędzej kupiłem nowe cylinderki plus szczęki (koszt 160 zł) i rozebrałem hamulec.
Jake było moje zdziwienie jak się okazało że w środku wszystko gra (cylinderek zdrowiutki) i dodatkowo są nowe szczęki a mechanik swoje twierdzenie o wycieku prawdopodobnie oparł na zabrudzonej płynem hamulcowym osłonie bębna (pewnie podczas odpowietrzania bo przewody szczelne).
Proszę o poradę czy warto jeszcze raz sprawdzić odczyty z vag'a u innego mechanika i znów płacić czy zaryzykować i kupować ten czujnik?
Dzięki i przepraszam za ten długi tekst
Od miesiąca jestem posiadaczem sprowadzonego MK 3 z kwietnia 1993 r - właśnie go rejstruję ale chyba poczekam do maja żeby nie bulić tym złodziejom urzędasom 500 PLN za kartę pojazdu.

Wiem że powinienem się posłuchać mechanika ale nie bardzo wierze kolesiowi bo stwierdził że mam nieszczelny cylinderek hamulcowy w lewym bębnie. Pomyślałem że ma rację więc czym prędzej kupiłem nowe cylinderki plus szczęki (koszt 160 zł) i rozebrałem hamulec.
Jake było moje zdziwienie jak się okazało że w środku wszystko gra (cylinderek zdrowiutki) i dodatkowo są nowe szczęki a mechanik swoje twierdzenie o wycieku prawdopodobnie oparł na zabrudzonej płynem hamulcowym osłonie bębna (pewnie podczas odpowietrzania bo przewody szczelne).
Proszę o poradę czy warto jeszcze raz sprawdzić odczyty z vag'a u innego mechanika i znów płacić czy zaryzykować i kupować ten czujnik?
Dzięki i przepraszam za ten długi tekst

Pozdrawiam Paweł
[img]http://i24.photobucket.com/albums/c9/Pawel_G/Logo.jpg[/img]
[img]http://i24.photobucket.com/albums/c9/Pawel_G/Logo.jpg[/img]
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Cześć Paweł_G.
Ja z kumplem jak pamiętam sprawdzaliśmy sondę LAMBDA w audi-80 ale z LPG zwykłym miernikiem i okazało się że to ona jest walnięta bo nie podaje impulsów, ale kumpel sobie i mi nie dowierzał więc pojechał, wywalił dwie stówy, a mechanik mu powiedział że to sonda lambda.
Także radzę zainteresuj się jak ją sprawdzić w prosty sposób.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 24 Mar, 2006 ]
Mam jednak OBD2.
Mam pytanko.
Czy ma ktoś może schemacik jak obd2 połączyć z kompem? bo nie mam kabelka a chciałbym sobie taki zrobić. Lub też zakupić jak nie byłby drogi.
Pozdrawiam.

Ja z kumplem jak pamiętam sprawdzaliśmy sondę LAMBDA w audi-80 ale z LPG zwykłym miernikiem i okazało się że to ona jest walnięta bo nie podaje impulsów, ale kumpel sobie i mi nie dowierzał więc pojechał, wywalił dwie stówy, a mechanik mu powiedział że to sonda lambda.
Także radzę zainteresuj się jak ją sprawdzić w prosty sposób.
Pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 24 Mar, 2006 ]
Mam jednak OBD2.
Mam pytanko.
Czy ma ktoś może schemacik jak obd2 połączyć z kompem? bo nie mam kabelka a chciałbym sobie taki zrobić. Lub też zakupić jak nie byłby drogi.
Pozdrawiam.

Brillantschwartz perleffect - LA9V
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?