nierówna praca i mocne dymienie przy rozruchu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
nierówna praca i mocne dymienie przy rozruchu
witam wszystkich. mam taki problem, gdy z rana odpalam samochód to musze troche pokrecić rozrusznikiem, a gdy odpali to nierówno pracuje i strasznie kopci na biało czy szaro. trwa to około minuty i potem jest juz wszystko wporządku. gdy nabierze temperatury odpala idealnie, pracuje równo i cicho. zmieniłem wszystkie filtry, świece, mechanik odpowietrzył mi układ paliwowy i sprawdzał na komputerze i nic to nie pomogło. twierdzi ze moze to byc złe paliwo. ale paliwo jest napewno ok. lałem paliwo z płocka tzw miejskie do -33. wiec w czym moze trwać przyczyna?
-
- Nowicjusz
Witam mam podobny problem z silnikiem AHF mianowicie auto z rana odpala nierówno i trochę zakopci i śmierdzi ropą. Jak jest ciepły albo stoi krócej niż noc odpala na rys, filtr paliwa i świece nowe ale nie podoba mi się jedno.Po odpięciu przewodu paliwa od filtra do pompy i nalaniu paliwa w ciągu 2 minut pompa wciąga paliwo.Zamontowałem zaworek zwrotny między filtrem a pompą rano patrze a tu w rurce nie ma paliwa ,a jak nalałem to znowu chwilka i wciąga paliwo i wylewa powrotem masakra o co tu chodzi proszę o pomoc
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
kąt mi kumpel ustawiał jest dokładny ,pokazywał mi na wykresie na zapalonym silniku.
Fahoo wiem że był ale im cofało z filtra do zbiornika a mi zasysa z filtra do pompy i z pompy do zbiornika jak ściągnę przewód powrotu z pompy to przestaje jak by podciśnienie było tak mocne że pompa nie jest w stanie trzymać paliwa.
junior184 też to u mnie zauważyłem
[ Dodano: 21 Lut 2010 12:07 ]
Co do powietrza to po przyjeździe z pracy ani na wolnych ani na wysokich obrotach nie idzie powietrze tylko czyste paliwo, zaworek na filtrze usunąłem ,a powrót zrobiłem stały i jest ok. Tak jak pisałem pompa zasysa mi paliwo z filtra do pewnego poziomu i jak rano odpalę to leci paliwo z powietrzem trwa to kilka minut jak się filtr napełni to leci czyste paliwo i tak w koło. W sklepie z częściami powiedzieli ,że są dwa zaworki w pompie za to odpowiedzialne N109 koszt 70 zł i jakiś drugi chyba ten N108 koszt 500-600zł wykręciłem ten N109 był w trzech częściach obudowa ze sprężynką a w pompie tłoczek i jakaś uszczelka.
Fahoo wiem że był ale im cofało z filtra do zbiornika a mi zasysa z filtra do pompy i z pompy do zbiornika jak ściągnę przewód powrotu z pompy to przestaje jak by podciśnienie było tak mocne że pompa nie jest w stanie trzymać paliwa.
junior184 też to u mnie zauważyłem
[ Dodano: 21 Lut 2010 12:07 ]
Co do powietrza to po przyjeździe z pracy ani na wolnych ani na wysokich obrotach nie idzie powietrze tylko czyste paliwo, zaworek na filtrze usunąłem ,a powrót zrobiłem stały i jest ok. Tak jak pisałem pompa zasysa mi paliwo z filtra do pewnego poziomu i jak rano odpalę to leci paliwo z powietrzem trwa to kilka minut jak się filtr napełni to leci czyste paliwo i tak w koło. W sklepie z częściami powiedzieli ,że są dwa zaworki w pompie za to odpowiedzialne N109 koszt 70 zł i jakiś drugi chyba ten N108 koszt 500-600zł wykręciłem ten N109 był w trzech częściach obudowa ze sprężynką a w pompie tłoczek i jakaś uszczelka.
Więc co trzeba robic? od czego sie zabrać?
[ Dodano: 25 Lut 2010 13:03 ]
zauważyłem jeszcze, że dymienie ustępuje po około minucie i gdy jade jeszcze z nie rozgrzanym silnikiem i gdy dodam gazu np na jedynce ze świateł to coś sie zawiesza i znowy nie rózno pracuje, dymi i nie mam mocy ale po chwili przechodzi i wszystko jest ok.
[ Dodano: 25 Lut 2010 13:03 ]
zauważyłem jeszcze, że dymienie ustępuje po około minucie i gdy jade jeszcze z nie rozgrzanym silnikiem i gdy dodam gazu np na jedynce ze świateł to coś sie zawiesza i znowy nie rózno pracuje, dymi i nie mam mocy ale po chwili przechodzi i wszystko jest ok.