sportowy tlumik w GTD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
sportowy tlumik w GTD
Hej czy ma ktos z was zalozony jakis sportowy wydeszek w klekocie??? zmienilo sie cos oprocz wygladu???
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
tak, w 1.6 mozna zalozyc przelotowy wychech i bedzie sporo glosniej, dla niektorych nawet zbyt glosno. Poza tym auto zauważalnie odmula sie na wysokich obrotach (mowie o wydechu przelotowym o wiekszej srednicy a nie o samym "sportowym" tłumiku), poza tym spada troche lag (turbo wkreca sie nieco szybciej), ale jak masz mala turbinke i seryjne cisnienie to raczej niezauwazalne. Punktem najbardziej zamulającym wydech jest kolanko które wychodzi z turbiny, ale ten element mam niestety seryjny
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
A da sie coś poradzić na to wąskie kolanko? Bo u siebie też mam chyba cos takiego. No i zastanawiam sie własnie nad wywalenie środkowego tłumika i zostawienie tylko ostatniego. Dużo będzie głośniej? Bo wolałbym żeby nie było za głóśno a bardziej odmulone.zaprzal pisze:tak, w 1.6 mozna zalozyc przelotowy wychech i bedzie sporo glosniej, dla niektorych nawet zbyt glosno. Poza tym auto zauważalnie odmula sie na wysokich obrotach (mowie o wydechu przelotowym o wiekszej srednicy a nie o samym "sportowym" tłumiku), poza tym spada troche lag (turbo wkreca sie nieco szybciej), ale jak masz mala turbinke i seryjne cisnienie to raczej niezauwazalne. Punktem najbardziej zamulającym wydech jest kolanko które wychodzi z turbiny, ale ten element mam niestety seryjny
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
Michnik, nie wiem jak to jest w aaz, jesli masz turbine kkk k24 to ona jest troche wieksza i juz lepiej tlumi. Kumpel mial w aaz jakis sportowy wydech sebringa i byl cichutki... Wydech w aaz jest seryjnie wiekszy niz w 1.6 i to kolanko w aaz jest zrobione z normalnej rury a w 1.6 jest odlane z zelaza, wiec nie bedzie u Ciebie az takiej strasznej roznicy. A mozna to zrobic u jakiegos spawacza, to zwyky kawalek zagietej rury
- tengu1979
- Mały gagatek
- Kontakt:
To ja mam dwa pytanka z trochę innej beczki.
1.Zależy mi wyłącznie na wyglądzie i czy jak dospawam końcówkę (148x75mm oval) to będzie dużo głośniej?
2. Czy ktoś z was zakładał "stożek" do "zwykłego" TD (nie TDI)? Jeśli tak to czy bardzo zmienia się odgłos silnika (mam na oku Kit Green'a dedykowany do TD), i czy coś zmienia w charakterystyce mocy/momentu? No i czy to wogóle dobry pomysł?
1.Zależy mi wyłącznie na wyglądzie i czy jak dospawam końcówkę (148x75mm oval) to będzie dużo głośniej?
2. Czy ktoś z was zakładał "stożek" do "zwykłego" TD (nie TDI)? Jeśli tak to czy bardzo zmienia się odgłos silnika (mam na oku Kit Green'a dedykowany do TD), i czy coś zmienia w charakterystyce mocy/momentu? No i czy to wogóle dobry pomysł?
Golf niestety nsprzedany. Witaj Anglio....
Niestety Życie to nie tylko GOLF :(
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
BYLO na forum. Stozek raczej nic ci nie da. Ja mam seryjna puszke i seryjny filtr i nie narzekam na osiagi. Stozek bedzie jedynie przepuszczal wiecej syfu co moze niekorzystnie wplywac na turbine, a w nowszych tdi moze powodowac szybsze uszkodzenie przeplywomierza. Poza tym auto zrobi sie glosniejsze. Seryjny, czysty filtr w zupelnosci wystarcza
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
- tengu1979
- Mały gagatek
- Kontakt:
Hmm. To trzeba się zastanowić nad tym stożkiem. Ale tłumiczek to sobie chyba strzelę pełen. Myślę nad KM końcówka taka jak pisałem (taki owal "spłaszczony"). Kosztuje całkiem niedużo. Tylko jestem ciekaw czy nie będzie za głośny (kupuję sam tłumik, reszta "bebechów" zostaje w serii) bo u kumpla w 1.8GT (benzyna) to różnica jest znaczna jak wchodzi na obroty. Chyba, ze w Dieselu przyrost DB jest mniejszy.
Golf niestety nsprzedany. Witaj Anglio....