kolektor ssący
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kolektor ssący
jak juz pisałem mam problem z duzym zuzyciem oleju, dzis sporawdziłem kompresje i wyszło po 26 na kazdy cylinder przy zimnym silniku( nie palony 4 dni), sprawdzałem wkręcając czujnik w miejsce świecy żarowej i przy okazji wyszło ze zadna nie grzeje:(, a mimo to przy -15 do - 20 palił !!!, więc tym sie pocieszam ze kompresja nie jest zla, choć nie wiem o co chodzi bo w danych na poradach pisze ze 19.5 przy moim silniku, jak ktos wie o co chodzi to prosze o pomoc.
jeżeli kompresja jest ok , to pozostaje mi tylko juz turbo i uszczelniacze jako przyczyna obecnosci oleju w układzie chlodzenia doładowania ? kompresję sprawdzałem bo olej był w odmie za rozdzielaczem i spływał do węza i dostawał się przed turbo
dlaczego kolektor ssący jest w temacie? ponieważ, olej byl w układzie chłodzenia powietrza doładowanego i osadzał sie w kolektorze a w jakim stopniu to prosze zobaczcie sami:
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 19:32 ]
i tak
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 19:33 ]
i
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 19:34 ]
jeżeli kompresja jest ok , to pozostaje mi tylko juz turbo i uszczelniacze jako przyczyna obecnosci oleju w układzie chlodzenia doładowania ? kompresję sprawdzałem bo olej był w odmie za rozdzielaczem i spływał do węza i dostawał się przed turbo
dlaczego kolektor ssący jest w temacie? ponieważ, olej byl w układzie chłodzenia powietrza doładowanego i osadzał sie w kolektorze a w jakim stopniu to prosze zobaczcie sami:
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 19:32 ]
i tak
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 19:33 ]
i
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 19:34 ]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bo to jest stopień sprężania a nie ciśnienie sprężaniaskoku pisze:19.5
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 20:51 ]
dla Twojego AFN ciśnienie powinno wynosić pomiędzy 25 a 31 bar
[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 20:54 ]
co do oleju to obstawiam turbinę
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
............hmm
no to lipa, a moze żle mierze?
moze trzeba na ciepłym silniku? rozgrzać go do 90 stopni i wtedy wykrecać swiecę i sprawdzać?
kurcze to nie dobrze ale zastanawia mnie czemu wszystkie wyszły tak równiutko moze troszke 3 cylinder odbiega ale pozostałe 3... jak od linijki
no to lipa, a moze żle mierze?
moze trzeba na ciepłym silniku? rozgrzać go do 90 stopni i wtedy wykrecać swiecę i sprawdzać?
kurcze to nie dobrze ale zastanawia mnie czemu wszystkie wyszły tak równiutko moze troszke 3 cylinder odbiega ale pozostałe 3... jak od linijki
no, bo pomiaru dokonuje się po nagrzaniu silnika, ale nawet to mieścisz sie w normie (jeszcze) - jednak zrób to jeszcze raz po Bożemu. Tu sobie możesz poczytać jak to robić (tylko nie stosuj tego preparatu który reklamuja na tej stronie!!!!!) http://www.auto-repair.pl/content/view/87/141/
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
to co pokazujesz to typowy objaw działania EGRa w połączeniu z olejem - w wiekszości TDI to wygląda podobnie - w zalezności ile oleju znajduje sie w dolocie. Moje auto też łyka sporo oliwy, ale ja obstawiam pierscienie - jak sie zrobi troche cieplej to sie okaze.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
obstawiasz u mnie pierścienie? a co to jest to EGR?
jeszcze jedno zauważyłem ze ta dzwigienka od turbiny ma bardzo mały zakres ruchu, tzn jak sciagne węzyk z tego bączka przy turbinie a nastepnie przyłoże to moze jakies 5mm sie rusza a słyszałem ze powinna ok 2 cm noi jak na początku pisałem przestała gwizdać a gwizdała
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 13:48 ]
noi uporałem się z tym syfem, jedna noc w misce z ropą a drugi dzien srodek do czysczenia arva i szczotka do butelek , az szkoda wkładać go spowrotem
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 13:49 ]
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 13:50 ]
jeszcze jedno zauważyłem ze ta dzwigienka od turbiny ma bardzo mały zakres ruchu, tzn jak sciagne węzyk z tego bączka przy turbinie a nastepnie przyłoże to moze jakies 5mm sie rusza a słyszałem ze powinna ok 2 cm noi jak na początku pisałem przestała gwizdać a gwizdała
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 13:48 ]
noi uporałem się z tym syfem, jedna noc w misce z ropą a drugi dzien srodek do czysczenia arva i szczotka do butelek , az szkoda wkładać go spowrotem
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 13:49 ]
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 13:50 ]
To zawór recyrkulacji spalin i odpowiada za to, że gdy jest mieszanka jest za bogata a hamujemy silnikiem to spaliny wracają z powrotem - dla oszczędności żeby pobierało mniej paliwa . To z przyczyn ekologicznych jest. W dieslu EGR potrafi czasem narobić kłopotu = dużo syfu w kolektorze dolotowym, dlatego się go zaślepia . Looknij też w ten temat. W wracając do sedna --> mam nadzieję, że naprawisz swoje cudo ...skoku pisze:a co to jest to EGR?
Pozdr .
:bylo: :bajer: