pali olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pali olej
mam problem z silnikiem, chodzi o to ze pali olej i jak się przystawi szmate do tłumika i doda gazu to szmata robi sie czarna od doleju. jak jest tego przyczyna, czy to uszczelka pod głowicą??
lajf is brutal end ful of zasadzkas
Dwa zasadnicze pytania:Ezi pisze:chodzi o to ze pali olej
- oleju na bagnecie Ci ubywa?
- kolor spalin wpada w niebieski?
A ten test który zrobiłeś może nawet nie wiesz, ale jest to badanie zadymienia spalin, lecz... w dieslu. Spalony olej wcale nie jest czarny - czarny jest wynik niecałkowitego i nieprawidłowego spalania.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam kolege inzyniera zgodze sie co do ubywania oleju... bo to bedzie najwyrazniej wskazywalo na jego przedowstawanie sie do silnika i wyrzucanie przez rure... owszem wynik niecalkowitego spalania jest czarny ale jest to najczesciej sadza w postaci lotnej a nie jako tlusta i mokra maz... zreszta sadze od oleju latwo odroznic... a co do oleju to przepracowany olej tez jest koloru czarnego... ale w tym przypadku najwazniejsze jest to czy silnik dymi na niebiesko i czy ubywa oleju... PozdrawiamAdamtd pisze:A ten test który zrobiłeś może nawet nie wiesz, ale jest to badanie zadymienia spalin, lecz... w dieslu. Spalony olej wcale nie jest czarny - czarny jest wynik niecałkowitego i nieprawidłowego spalania.
to jest normalne w zimieEzi pisze: leci cały czas para
Najważniejsze jest w Twoim przypadku ile oleju bierze silnik - tzn. czy 1 litr na 1000 km, czy 0,1 litra na 1000 km - o takie przeliczenie mi chodzi - czyli jak często i ile dolewasz oleju
Więc trzeba poświęcić na obserwacje jakieś od 1000 do 5000 km i obserwować co jakiś czas poziom oleju na bagnecie i zliczać ewentualne dolewki. Jeżeli faktycznie pali olej, to musi go ubywać z miski olejowej w ilościach zauważalnychEzi pisze:nie wiem ile pali tego oleju bo zauważyłem to dopiero wczoraj
jeśli masz taką chmurkę to by silnik łykał z 1l/1000 km. Pierścienie to może być półśrodek, bo może trzeba większego remontu. Jeśli Ci się nie chce sprawdzić zużycia oleju to należy zrobić próbę ciśnienia sprężania wraz z próbą olejowa a nie wymieniać cokolwiek w silniku w ciemno.Ezi pisze: z niebieską chmurą na ogonie!!
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Tez tak mysle... chyba taniej bedzie przeprowadzic taka probe niz wymieniac pol silnika... bo moze sie okazac ze to tylko uszczelka pod glowica... bez przeprowadzenia tego testu i jeszcze kilku innych nie da sie poprawnie zdiagnozowac co i czy wogole cokolwiek jest uszkodzone... u mnie przy niebieskiej chmurze z rury palil 2 l oleju na 1000 km ale mowy nie bylo o rzyganiu olejem z rury... tylko niebieski dym... i winne okazaly sie uszczelniacze... ale radze nie podejmowac pochopnych decyzji i posluchac Adama bo to naprawde konkretny i dobrze znajacy temat forumowicz... bo jesli w taki sposob bedziesz podchodzil do tematu to moze od razu wymien caly silnik... po co sie piep.....! pozdrawiam