Witam
Przeszukałem kilkanaście postów , ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Mam Golfa III 1,6 z gazem z 1993r. Golfika rano trzeba dłużej pokręcić ale jak już złapie temperaturę to pali na dotyk. Kiedy chce pojechać na benzynie, i jest zimny często zdarza się tak ze golfik gaśnie szczególnie przy dojeżdżaniu na jałowych do świateł a kiedy znowu odpali to zachowuje się tak jak by nie dostawał paliwa , a po dodaniu gazu nie chce jechać. Kiedy już się "odetka" to jedzie normalnie. Kiedy jest ciepły problem się nie pojawia. Byłem u gazownika bo myślałem ze to coś z gazem ale regulacja jest ok, jedynie zalecił zmiany kopułki i palca i to zrobiłem. Pompa była wymieniana jakieś 2 lata temu więc sądzę że jest ok. Przewody wysokiego napięcia tez wymieniane jakieś pół roku temu. Świece po przebiegu około 10tys. km więc tez ok. Benzyna jest, nigdy nie zdarzyło się tak ,że strzałka doszła do rezerwy. Czy ktoś może pomóc , można zna przyczynę tych objawów. Na gazie jeździ ok .
Pozdrawiam
Golfa III 1,6 problem jazdą na benzynie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
Właśnie tez o tym pomyślałem ale wątpię po przed chwilą z ciekawości odpaliłem go i pojechałem na benzynie , jechał bez problemów nawet na zimnym silniku. Wydaje mi się że gdyby to był filtr paliwa to te objawy byłyby cały czas. Rozważam jeszcze lambde, bo coś dużo paliwa ubywa jak jeżdżę na benzynie ( może to normalne jak jest zimny) albo coś z przepływomierzem, bo przed wymianą kopułki gaz nie był do końca spalany i raz nieźle dupnęło . Jak najłatwiej sprawdzić lambdę ? Gdzieś wyczytałem , że to może wtryski ale wątpię . Golfik był zawsze bardzo dobrze traktowany.
[ Dodano: 01 Mar 2010 17:06 ]
Jeszcze jedno pytanie , czy silniczek krokowy kiedy jest zepsuty może "cykać". Ostatnio zastanawia mnie jakieś cykanie z lewej strony komory silnika( patrząc od przodu) próbowałem to zlokalizować ale jakoś nie do końca mi to wyszło , może to wtrysk. Chciałem już jechać sprawdzić kody błędów ale nie wiem czy to nie wywalenie kasy w błoto
[ Dodano: 01 Mar 2010 17:06 ]
Jeszcze jedno pytanie , czy silniczek krokowy kiedy jest zepsuty może "cykać". Ostatnio zastanawia mnie jakieś cykanie z lewej strony komory silnika( patrząc od przodu) próbowałem to zlokalizować ale jakoś nie do końca mi to wyszło , może to wtrysk. Chciałem już jechać sprawdzić kody błędów ale nie wiem czy to nie wywalenie kasy w błoto