AFN Zmiana dwumasowego koła zamach. na jedno z 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
marcuso86, to normalny objaw, nie przejmuj sie.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja mam wymieniony dwumas w swoim golfie silnik AHF. Wymienilem bo mi buda wpadala w obroty jak dojezdzalem do swiatel np. Jaka jest roznica miedzy jednomasem a dwumasem. Ja odczulem tylko jedna. napisalem juz to w jakims innym poscie ale napisze i tu. Jak masz np 40 km/h i wrzucisz 4ke i bedziesz chcial szybko przyspieszyc to przez pewien zakres obrotow doswiadczysz takiego drżenia budy i dzwieku takiego burczenia. Na 2masowym kole bylo to o wieeeeele mniej odczuwalne. Innych zmian ja nie zauwazylem poza tym ze nie trzesie juz buda jak stoje na swiatlach ale to kwestia przyzwyczajenia i wrzucania biegow w odpowiednim zakresie obrotow. jak sa prawidlowe obroty i nie mulisz auta to nie odczujesz zadnych dzwiekow i drżenia :>
a w AHU nie masz czasem tak samo jak w 1Z sprzęgła jednomasowego?boss.p21 pisze:czy kolo zamach z ABF podejdzie do AHU i czy do obu tych kuł można zamontować spszęgło od VR6
gdzie wystarczy wymiana samej tarczy od VR-a
poza tym wytrzymałość tego ori jednomasu z 90-tki jest spora
bynajmniej u mnie wytrzymuje niespełna 380 NM
dzieki wielkie o mój zbawco wkońcu ktos odpowiedzial kolego a wiec tak u mnie siedzi jednomas tylko zostal skatowany heheh jehalem do konca i sie skonczylo sprzeglo i wogule zrobila sie tam kaszana kolo zostalo przegrzane hehehe. Żecz polega na tym czy sprzęglo od Vr6 podejdzie mi na oryginalne kolo z AHU a te stare dzies mi sie zapodzialo i golf stoi dlatego nie wiem co mam robic czy tylko sprzeglo od vr6 i kolo od AHU czy kola innego mam szukac.
TDI AHU http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=312741
Główny zabieg,to wymiana docisku,bo to on odpowiada za wytrzymałość sprzęgła.yanosho pisze:a w AHU nie masz czasem tak samo jak w 1Z sprzęgła jednomasowego?
gdzie wystarczy wymiana samej tarczy od VR-a
Sprawdź sobie,jaki masz numer tego koła zamachowego.Potrzebne jest koło o numerze 037 105 273 C.
AFN 165,5@380,8
No wlasnie i to jest nr jednomasu z 1Z. Tylko czemu w etce mi wywala ze niby ma byc kolo o nr 028 105 269 B Chyba jakis blad jest w programie.
Dobra nawet na naecie mieszaja kola z 1Z z tymi od G60. TO jest to samo.
Dobra nawet na naecie mieszaja kola z 1Z z tymi od G60. TO jest to samo.
Ostatnio zmieniony ndz lut 28, 2010 11:37 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
AFN Zmiana dwumasowego koła zamach. na jedno z 1Z
Witam wszystkich,
W temacie sprzęgła - mam golfa III Variant z silnikiem AFN. Objawy są następujące - sprzęgło bierze od samej góry, przy wrzucaniu "jedynki" czuć zgrzytnięcie i przy wrzucaniu "trójki" też jest problem bo nie wchodzi a jak już wejdzie to bez zgrzytów, przy mocniejszym bucie na 3, 4 i 5 biegu od 2000 RPM jest uślizg. Jakieś wnioski? Dwumas do przetoczenia czy wymiana samej tarczy czy wymiana całego sprzęgła? A może jakieś inne opcje?
W temacie sprzęgła - mam golfa III Variant z silnikiem AFN. Objawy są następujące - sprzęgło bierze od samej góry, przy wrzucaniu "jedynki" czuć zgrzytnięcie i przy wrzucaniu "trójki" też jest problem bo nie wchodzi a jak już wejdzie to bez zgrzytów, przy mocniejszym bucie na 3, 4 i 5 biegu od 2000 RPM jest uślizg. Jakieś wnioski? Dwumas do przetoczenia czy wymiana samej tarczy czy wymiana całego sprzęgła? A może jakieś inne opcje?
Re: AFN Zmiana dwumasowego koła zamach. na jedno z 1Z
Jakie przetoczenie? O czym ty gadasz? Cokolwiek w sprzęgle przetoczysz to tak jakbyś pomógł mu sie zużyć,sprawa jest prosta bierzesz zamach od 1Z,kompletne nowe sprzęgło do wyboru 1Z lub G-60,dokupujesz 12 odpowiednich śrub,zakładasz i przeżyje reszte golfika,pomijając sprawe kosztów które zamkną ci sie w jakieś 600-700 zyli za same części bez mechaniora,wszystko jest na forum poszukaj,przeczytaj,wykonaj