[MK3 1.6 ABU] Wymiana lamp

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kkasper
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK3 1.6 ABU] Wymiana lamp

Post autor: kkasper » pt gru 15, 2006 22:05

Chciałbym zmienić lampy na dwużarówkowe H1+H1 - na takie jak w GTI. Na akcjach Allegro używane oryginalne Hella są mniej więcej w takiej samej cenie jak nówki zamienniki!!
Wiec mam dylemat, czy szukać używek czy lepiej wybrać nówki ale zamienniki

Na allegro zwróciłem uwage na 2 aukcje jak chodzi o nówki:

1. http://allegro.pl/item148504322_reflekt ... nowy_.html
2. http://allegro.pl/item149763244_vw_golf ... h1_ex.html

W sklepie dzis pytałem i krzyczą sobie 130PLN za zamiennik jednożarówkowy H4.

Bardzo proszę o rozsądną opinię

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt gru 15, 2006 22:13

Ja bym szukał helli z używek albo dal sobie spokój, jeśli to ma być na lata.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » pt gru 15, 2006 22:18

z tych dwóch co wymieniłeś to (podobno - tak wyczytałem na tym forum) seryjnie montowane były również te z pierwszego linku (dj auto) wiec brałbym te

ku_bi
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » pt gru 15, 2006 22:58

niekupowałbym żadnych bezfirmowych zamiennikow, zaskakujace jest to o ile gorzej mogą świecic lampy firmy krzak...

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » pt gru 15, 2006 23:17

ja kupilem uzywane lampy helli h1+h1 od naszego kolegi z forum i jestem zadowolony. Hella to hella a nie jakies g*** ktore zacznie parowac po 2 miesiacach albo bedzie swiecic jak swieczka...

Bierz uzywana helle :pub:

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » pt gru 15, 2006 23:29

czytam i widze ze wszyscy maja fioła na punkcie helli.... prawie robią pod siebie widząc to słowo.... hella ohhh.. hella ahhh.... a są jeszcze takie firmy jak valeo czy bosch.... zapomnieliście ???

ku_bi
Kontakt:

Post autor: ku_bi » sob gru 16, 2006 00:21

kumpel własnie kupił lampy valeo lipa.......

jozekrjrj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: jozekrjrj » sob gru 16, 2006 00:42

a ja mam orginał hella i kupa widze

no i niestety musze zmienic lampy

tylko jakos mi sie nie widzi wydac prawie 7 stow na reflektory helli do 14 letniego samochodu

testował ktos reflektory djauto?????

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » sob gru 16, 2006 09:46

pushkin77 pisze:czytam i widze ze wszyscy maja fioła na punkcie helli.... prawie robią pod siebie widząc to słowo.... hella ohhh.. hella ahhh.... a są jeszcze takie firmy jak valeo czy bosch.... zapomnieliście ???
moze ty robisz pod siebie bo ja nie. :chytry: A zastanawiales sie nad tym czy bosch albo valeo wogle robil lampy h1+h1 ? H4 na pewno tak, bo ja osobiscie naszukalem sie lamp ORYGINALNYCH i jakos w/w firm nie znalazlem(h1+h1). Nawet w intercarsie i innych tego typu sklepach na necie maja tylko helle.
Poza tym nie sadze zeby cos takiego jak djauto byly seryjnie montowane. To zwykly zamiennik za mala kase... jak zacznie dzialac wyszukiwarka to poczytaj opinie o tych lampach...
nie chce sie sprzeczac bo kazdy kupuje to co dla niego najlepsze i na co go stac, tez stanalem przed wyborem lamp bo moje stare DEPO szlak trafil i drugi raz w jakis szajs za 100zl nie chcialem sie pakowac...
pozdrawiam :okej:

Zilly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zilly » sob gru 16, 2006 15:21

Ja mam Helle z przodu H1 + H1 i rewelacji nie ma normalnie świecą czasem zaparują.....

Awatar użytkownika
Cultstyle
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Cultstyle » ndz gru 17, 2006 12:48

Musiałem zmienić lampę H4 bo pękła więc kupiłem dwie sztuki firmy DjAuto H1+H1, naczytałem się waszych opinii o tych lampach więc kupiłem do nich w światła mijania żarówki Osram Silverstar H1 55W 12V, w długich mam Osram Halogen H1 55W 12V, ale ku mojemu zdziwieniu świecą o niebo lepiej niż H4 Hella, nie żałuje zmiany bo dużo więcej widzę, są nowe i ładniejsze, a co najważniejsze nowa H1 DjAuto w cenie używanej H4 Hella.
Żebyście bzdur nie pisali to odbłyski w tych hella były idealne a świeciły do ... :ass:.

Gdybym miał w momencie wymiany więcej pieniędzy to pewnie bym kupił inPRO na soczewce.
Nie jestem przeciwnikiem lamp Hella, ale nie można z góry zakłądać że wszystko inne to szajs, bo w moim przypadku lepiej świeci nowy zamiennik niż używany oryginał.

Był: Golf III, Oldschool'owa Corsa A przedlift i przez chwile Golf II na wąskim
Obecnie: Grand Espace
SPRZEDAM: SCHOWEK POD AIRBAG I HELLA SILVER MAGIC

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » wt mar 02, 2010 21:15

jozekrjrj pisze:testował ktos reflektory djauto?????
Może temat stary, a nawet bardzo stary, ale odpowiem na pytanko, bo mam świeże wiadomości, bo do niedawna miałem takie lampy.
Jeździłem na lampach DJAUTO H1+H1. Niestety jak z zamiennikami bywa te do wyjątków nie należały.
- nad żarówkami na szkle zrobił się jakiś nalot, i wyglądały jakby trochę zaparowały.
- wykręciła się śrubka trzymająca drucik, który ma za zadanie dociskać żarówkę. Najpierw w jednej lampie, zakleiłem poxiliną, później w drugiej.
- spalił się kabelek przy kontektorku do żarówki. Zrobił się czarny i lampa przestała świecić, jak poruszyłem to się ułamał. Najpierw jedna lampa później druga.
- drucik, który ma trzymać żarówkę jest chyba o połowę cieńszy niż w helli i gnie się w palcach. Wielokrotnie musiałem go doginać, żeby żarówka nie latała.
- nierówne świecenie - plamy na jezdni, nie dobra linia światłocienia.
- 3 klipsy trzymające pokrywkę lampy. Może akurat to nie jest wadą dużą, ale po otwarciu lamp musiałem przypiłować trochę pokrywkę, bo nie mogłem ponownie założyć tej pokrywki mając lampę na kolanach, a gdzie na samochodzie.

Traf się stał, że zostałem zmuszony przez zwierzynę leśną do założenia starej Helli. Regeneracja odbłyśników kosztowała mnie 100zł. Po założeniu idealna linia światłocienia, bez problemów z wymianą żarówki, grube druty trzymające żarówki. Więc nie polecam DJAUTO.

Audi A3 1.8T AUM

riggs
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: riggs » czw mar 04, 2010 13:35

Panowie ja w podobnej sprawie.W poniedziałek jakiś dziad mi stuknął autko i trzeba lampę wymienić.Jako że u mnie są niedzielone a zawsze chciałem mieć dzielone to pomyślałem o dzielonych.I teraz pytanko.U mnie były te niedzielone marki "SATURNUS" czyli nieoryginalne świeciły nie najgorzej bo były krótko przed zakupem auta wymieniane (autko nie przeszło TUV ze względu na korozję odbłyśników na oryginalnych dzielonych lampach) .Ja chcę założyć dzielone i jako że oryginalnie takie właśnie były (wersja GL ,jest zworka w skrzynce bezp) to chcę dzielone.I tak jak kolega zastanawiam się na ori używanymi bądz nowymi zamiennikami?Koledzy doradzają używane ori ale jak śledzę allegro to większość jest uszkodzona bądz zmatowiała bądz już paruje a co nowe to nowe zresztą sam już nie wiem.Kolega wyżej pisze że miał ori niedzielone i po założeniu zamienników dzielonych świecą o niebo lepiej niż ori niedzielone.Więc skoro u mnie były niedzielone na dodatek nie ori to chyba zamienniki dzielone i tak powinny lepiej świecić a autem nie mam zamiaru jezdzić jeszcze pięć lat tylko może jeszcze z rok.Co proponujecie??I sprawa kostek.Wydaje mi się że u mnie są prostokątne a wszystkie dzielone które oglądałem miały owalne .Jeśli się okaże że u mnie są prostokątne to tak przerobić?Gdzie i skąd wziąć materiały do przeróbki?Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw mar 04, 2010 14:07

do kostek kupisz przejściówki raczej bez kłopotu. Na rok proponuje Depo, nie sa złe, ja mam od 5 lat tą markę w Vento i w zasadzie nic złego się nie dzieje, chociaż poczatkowo parowały z powodu wadliwego uszczelnienia dekla z tyłu

[ Dodano: Czw Mar 04, 2010 1:08 pm ]
A jeśli miałes zworkę to H1 + H1 nie były oryginalnie, możesz się o tym upewnić z kodów na wlepie w bagażniku

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”