Problem z zapaleniem immo.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Much
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z zapaleniem immo.

Post autor: Much » czw mar 04, 2010 13:28

Mam problem. Rocznik samochodu 1989 silnik AHF. Mianowicie wymieniłem diody smd w podświetleniu licznika. Podpinałem licznik tak jak tutaj na forum pisało 1 20 23 piny plusowe i 9 24 minusowe. wszystko poszło sprawnie lecz do czasu podłączenia licznika do samochodu. Jak go podpiąłem to zaczęło mi mrugać immo i świece żarowe nie wiem czemu poprzednim razem robiłem to samo i działało normalnie.... Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? VAGA bd miał dopiero po jutrze.

www.blackleaf.co
Your fun is only limited by your imagination ;)

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » czw mar 04, 2010 13:34

Jakiś bład - przypuszczalnie rozkodowany immo (skoro miga jego kontrolka). Trzeba zczytać pin, i zakodować kluczyki

Much
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Much » czw mar 04, 2010 16:11

A gdzie będzie immo w liczniku czy w stacyjce? Albo chociaż po czym to poznać? rocznik 89 i wersja gti tdi z mfa

www.blackleaf.co

Awatar użytkownika
W_I_T_E_K
...
...
Kontakt:

Post autor: W_I_T_E_K » czw mar 04, 2010 16:13

Much pisze:A gdzie będzie immo w liczniku czy w stacyjce?
W liczniku.
Much pisze:rocznik 89
:bajer: :bajer: :goof:

Jak podpinasz zegary na stole to immo ci rozkoduje kluczyki.
Musisz jeszcze raz zaadaptować wszystkie kluczyki .

Znane z autopsji.
Też miałem stracha.
Ostatnio zmieniony czw mar 04, 2010 16:16 przez W_I_T_E_K, łącznie zmieniany 2 razy.

Much
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Much » czw mar 04, 2010 16:17

Jak to mam zrobić? Tylko VAGiem się da tak? Czy jest może na forum jakiś poradnik jakbyś miał pod ręką żeby zarzucić linka?

www.blackleaf.co

Awatar użytkownika
W_I_T_E_K
...
...
Kontakt:

Post autor: W_I_T_E_K » czw mar 04, 2010 16:20

Po pierwsze to musisz mieć PIN immo . Jak nie masz PINu to musisz go z czytać kablem VAG TACHO . Dopiero jak masz pin to możesz dokodować klucze vagiem.

PROCEDURA ADAPTACJI KLUCZYKÓW DLA SAMOCHODU VW

Każdy nowy kluczyk służący do zapalania samochodu posiadającego immobilizer musi przejść procedurę adaptacji, czyli zarejestrowania w sterowniku immobilizera. Również w przypadku wymiany sterownika immobilizera niezbędnym jest przeprowadzenie tej procedury dla wszystkich kluczyków.

Procedura adaptacji kluczyków:
wkładamy prawidłowy kluczyk do stacyjki (taki, którym można uruchomić silnik) i włączamy zapłon,
w programie wybieramy opcję [Immobilizer],
jeśli nie nastąpiło połączenie, oznacza to że immobilizer obsługiwany jest przez sterownik liczników, więc należy wybrać opcję [Liczniki (inspekcje)],
następnie z opcji wybieramy [Logowanie],
jako kod wpisujemy numer zaczynający się od 0 i następnych 4 cyfr, które znajdują się na blaszce dołączonej do kluczyków. Jeśli te 4 cyfry nie są dostępne można posłużyć się numerem identyfikacyjnym sterownika (u dołu ekranu programu DeltaScan) i za jego pomocą wpisać brakujące 4 cyfry potrzebne do procedury logowania.
po przyjęciu kodu w procedurze logowania, wybieramy opcję [Adaptacje],
podajemy 21 jako numer kanału adaptacji i wciskamy przycisk {Przejdź do kanału},
w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się cyfra określająca ilość kluczyków obecnie obsługiwanych przez sterownik,
chcąc zmienić tą wartość, w polu Nowa wartość adaptacji wpisujemy cyfrę oznaczającą ilość wszystkich kluczyków (ale nie więcej niż 8), którymi będziemy mogli uruchomić samochód,
sprawdzamy poprawność wpisanej wartości przez wciśnięcie przycisku {Test wartości},
jeśli po przeprowadzeniu testu, w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się nowa wartość, oznacza to, że wartość jest poprawna i można ją na stałe zapisać w pamięci sterownika - przycisk {Zapis wartości},
po zapisaniu nowej wartości w pamięci sterownika, kluczyk który znajduje się w stacyjce został już zarejestrowany w sterowniku,
następnie należy wyłączyć zapłon i zmienić kluczyk na następny, który ma być zarejestrowany w sterowniku,
kluczyk można wymienić na następny dopiero wtedy gdy lampka kontrolna immobilizera zgaśnie,
należy umieścić po kolei wszystkie kluczyki, które mają być zarejestrowane w sterowniku. Jest na to przewidziany czas 30 s. liczony tylko wtedy gdy jest włączony zapłon.
Przyciskiem {Wyjdź} kończymy komunikację ze sterownikiem.
Uwagi.
procedura adaptacji kluczyków może być automatycznie przerwana gdy:
przekroczony zostanie czas 30 s.
zostanie osiągnięta ilość kluczyków wprowadzona w kanale 21 adaptacji,
do stacyjki zostanie włożony ten sam kluczyk dwukrotnie,
na zakończenie procedury adaptacji kluczyków należy sprawdzić, czy w pamięci sterownika nie zostały zarejestrowane kody błędów - opcja [Odczyt kodów błędów].
Ostatnio zmieniony czw mar 04, 2010 16:22 przez W_I_T_E_K, łącznie zmieniany 1 raz.

Much
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Much » czw mar 04, 2010 16:26

Rozumiem że innej możliwości na odczytanie PINu niema?

www.blackleaf.co

Awatar użytkownika
W_I_T_E_K
...
...
Kontakt:

Post autor: W_I_T_E_K » czw mar 04, 2010 16:29

Much pisze:Rozumiem że innej możliwości na odczytanie PINu niema?
Możesz wylutować kość i z czytać eprom w programatorze. Jak nie ty, to jakiś magik w twojej okolicy zajmujący się takimi rzeczami.
Ostatnio zmieniony czw mar 04, 2010 16:30 przez W_I_T_E_K, łącznie zmieniany 1 raz.

Much
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Much » czw mar 04, 2010 16:34

http://allegro.pl/item930792936_vag_kl_ ... f_vat.html

takim zestawem to odczytam?

www.blackleaf.co

Awatar użytkownika
W_I_T_E_K
...
...
Kontakt:

Post autor: W_I_T_E_K » czw mar 04, 2010 16:37

Much pisze:http://allegro.pl/item930792936_vag_kl_ ... f_vat.html

takim zestawem to odczytam?
Nie.
Potrzebujesz vag tacho.
http://allegro.pl/item931403847_vag_tac ... cznik.html

Much
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Much » czw mar 04, 2010 16:41

No to jestem udupiony :(

www.blackleaf.co

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”