halogeny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nie mam. dlatego szukam porady. i klnę na samego siebie, że nie mogę znaleźć tego tematu na forum/w faq...Shmatan pisze:nie masz poprowadzonej instalacji
w oryginalnej instalacji odchodzi po 9 lub 10 przewodów, czyli ten dodatkowy jest zasilaniem dla przeciwmgielnych. masa wspólna. do lamp dodatkowych dochodzą po dwa przewody - normalka (+ i masa). pytanie, czy spiąć parę lamp razem i do kabiny wprowadzać tylko dwa, czy od każdej lampy ciągnąć osobno i do kabiny wprowadzać cztery?
a jak wejdę do środka to gdzie podłączyć masę i skąd wziąść +12 (za stacyjką, z listwy przekaźników...?)
zakupiłem przełącznik dwustopniowy. który pin jest odpowiedzialny za przeciwmgielne przednie? i co z kontrolką na liczniku? przeciwmgielne tylne mają swoją lampkę.
http://myworld.ebay.ie/stevens_vw_dismantlers/
dzięki Oli.
podłączyłem nowy wyłącznik (dwupozycyjny). dotychczasowe światła działają więc chyba wszystko gra. w kostce przewodów do wyłacznika mam braki na następujących pinach:
3 TFL
5 560
6 B
8 NL
12 58L
schemat, schematem ale te przewody gdzieś trzeba ułożyć... dużo rozbierania (w komorze silnika, w kabinie) by się dostać do wszystkiego? i za co mam się zabrać?
Relay53... hmm.
podłączyłem nowy wyłącznik (dwupozycyjny). dotychczasowe światła działają więc chyba wszystko gra. w kostce przewodów do wyłacznika mam braki na następujących pinach:
3 TFL
5 560
6 B
8 NL
12 58L
schemat, schematem ale te przewody gdzieś trzeba ułożyć... dużo rozbierania (w komorze silnika, w kabinie) by się dostać do wszystkiego? i za co mam się zabrać?
Relay53... hmm.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Otóż jeszcze kilka lat temu instalacja w Polsce musiała być tak pokomplikowana, że przeciwmgielne musiały się wyłączyć po przejściu na drogowe. Dziś jest to znacznie uproszczone - nie ma takiego wymogu i p.mgłowe mogą świecić z każdym rodzajem świateł; jedynym wymogiem jest by równocześnie lub wcześniej włączyły się pozycyjne. Fabrycznie jest i zawsze był taki właśnie, nowy układ. Czyli dostosowano jak gdyby przepisy do Volkswagena I tyle!Oli pisze:nie wiem czy fabrycznie jak włączysz długie to halogeny się wyłączają
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Fakt, znalazłem i taki też schemat.
Widocznie były różniące się wersje, np. dla konkretnych państw, konkretnych przepisów. W takim rozwiązaniu masa przekaźnika jest poprowadzona do linii reflektorów drogowych, więc z pojawieniem się na nich napięcia (czyli włączenia drogowych) - następuje zrównoważenie napięcia na cewce przekaźnika reflektorów przeciwmgłowych i tym samym jego rozłączenie. Tak, jak na powyższym rysunku. Genialne i proste!
W Golfie 3 się z tym jednak nie bawili i jest tak jak pisałem (choć może też w niektórych tylko wersjach ).
Widocznie były różniące się wersje, np. dla konkretnych państw, konkretnych przepisów. W takim rozwiązaniu masa przekaźnika jest poprowadzona do linii reflektorów drogowych, więc z pojawieniem się na nich napięcia (czyli włączenia drogowych) - następuje zrównoważenie napięcia na cewce przekaźnika reflektorów przeciwmgłowych i tym samym jego rozłączenie. Tak, jak na powyższym rysunku. Genialne i proste!
W Golfie 3 się z tym jednak nie bawili i jest tak jak pisałem (choć może też w niektórych tylko wersjach ).
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 22:17 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
Bawił się ktoś może w światła do jazdy dziennej?
Po obecnej zmianie przepisów takie światła mają sens bo nie trzeba świecić też pozycyjnych.
Tylko jak to zrobic zeby nie zwieśniaczyć golfa. Może jakies diodowe w zderzak?
Pochwalcie sie kto ma takie cuda.
Po obecnej zmianie przepisów takie światła mają sens bo nie trzeba świecić też pozycyjnych.
Tylko jak to zrobic zeby nie zwieśniaczyć golfa. Może jakies diodowe w zderzak?
Pochwalcie sie kto ma takie cuda.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)