czy hamulce mogą sie same zapowietrzyć ???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rav_tdi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rav_tdi » pt mar 05, 2010 23:02

Hey!
Troche odgrzeje kotleta!

Zmieniłem dzisiaj tarcze i klocki na nowe (przód), kupiłem zestaw regeneracyjny do zacisku hamulcowego (tył) i powymieniałem wszystkie elementy gumowe + cały nowy płyn dot 5.1. Odpowietrzyłem PT, LT, PP, LP, pompa ABS i pompa ham.

Efekt jest taki, ze na zgaszonym sil. - pedał jest twardy, a po odpaleniu sil. jest miękki i opada podczas wciskania go. Gdy go zapompuje sie kilka razy to twardnieje, ale gdy przytrzymam go to znów opada/mięknie. Hamulec jest oczywiście słaby, daaaaaleko mu do żylet, ...abs sie załącza. Odpowietrzałem kilkakrotnie i tylko za pierwszym razem było powietrze, teraz sam czysciutki płyn!!

Ktoś ma jakieś pomysły, co to za diabeł?? :grrr:

SCIROCCO 4 EVER D BEST!!

DaroW
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DaroW » pt mar 05, 2010 23:08

Możliwe, że pompa ABS-u jest zapowietrzona, jeśli cały płyn Ci wyleciał z układu.

rav_tdi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rav_tdi » pt mar 05, 2010 23:28

DaroW pisze:Możliwe, że pompa ABS-u jest zapowietrzona, jeśli cały płyn Ci wyleciał z układu.
Płyn może i zleciał ale podczas "regeneracji" tylnego zacisku, bo nie zabezpieczyłem przewodu, z którego se kapał płyn. Ale zalałem nowego i poodpowietrzałem wsio po kolei, łącznie z pompą ABS (6 przewodów) i hamulcową (2 przewody). Zużyłem na odpowietrzanie 1,5l płynu...

SCIROCCO 4 EVER D BEST!!

DaroW
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DaroW » pt mar 05, 2010 23:40

Możesz zużyć i 10 litrów, a i tak nie odpowietrzysz pompy ABS-u metodą z czasów gdy ABS-u nie było.
Dlaczego ludzie sobie sami auta psują, jak się nie wie co się robi to się jedzie do warsztatu, bo to na koniec taniej wyjdzie. jak masz możliwość podłączenia kompa pod sterownik ABS-u to sobie odpowietrzysz, a jak nie masz to znajdź kogoś kto ma.

rav_tdi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rav_tdi » pt mar 05, 2010 23:46

Mam vag'a, jak to moge zobaczyć/sprawdzić?? I jak poprawnie odpowietrzyć abs - czytałem gdzieś że tradycyjną metodą, ale na włączonym zapłonie, bo niby coś tam w pompie abs sie otwiera?! :crazy:

SCIROCCO 4 EVER D BEST!!

DaroW
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DaroW » sob mar 06, 2010 00:11

Jak wszystko masz to podłącz się do sterownika ABS-u, tam jest opcja odpowietrzania, pisze po kolei co masz robić, w wielkim skrócie, nacisnąć hamulec, kliknąć, pompa napompuje, podnosząc pedał, następnie odkręcić odpowietrzniki, spuścić płyn, zakręcić je, następnie kilka razy nacisnąć na hamulec. Nie pamiętam teraz czy po jednym kole czy od razu całą oś się odpowietrza, a i przydał by się ktoś do latania i odkręcania tych odpowietrzników :)

e.: Tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=212343 masz dokładnie opisane, chociaż ja pamiętam sposób z odkręcaniem odpowietrzników, możliwe że to nie w vag-com tylko innym programie jest.
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 00:19 przez DaroW, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”