[mkII] automat - zmiana przełożeń.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mkII] automat - zmiana przełożeń.
Witam
W jaki sposób można ocenić, czy automatyczna skrzynia przełącza biegi przy właściwej prędkości/obrotach? Nie wiem czy wysiadła mi skrzynia (zwiększa bieg za wcześnie, redukuje za późno) , czy silnik stracił moc, poki wszystko było OK, nie zwracałem uwagi, przy jakich wartościach następuje zmiana biegów...
W jaki sposób można ocenić, czy automatyczna skrzynia przełącza biegi przy właściwej prędkości/obrotach? Nie wiem czy wysiadła mi skrzynia (zwiększa bieg za wcześnie, redukuje za późno) , czy silnik stracił moc, poki wszystko było OK, nie zwracałem uwagi, przy jakich wartościach następuje zmiana biegów...
[email protected]
[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 08:12 ]
misiek10111, czytam to co jest napisane, i chyba czegoś nie rozumiem. Zawsze wydawało mi się , że "kick down" powoduje redukcję (zmianę w dół). Tzn. jeśli jedziesz na wyższym biegu stosunkowo wolno, depniesz gwałtownie pedał w podłogę to wtedy redukuje o bieg niżej. I w tej tabelce nie bardzo mi pasuje :" Kick down" 1-2"
[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 08:12 ]
misiek10111, czytam to co jest napisane, i chyba czegoś nie rozumiem. Zawsze wydawało mi się , że "kick down" powoduje redukcję (zmianę w dół). Tzn. jeśli jedziesz na wyższym biegu stosunkowo wolno, depniesz gwałtownie pedał w podłogę to wtedy redukuje o bieg niżej. I w tej tabelce nie bardzo mi pasuje :" Kick down" 1-2"
wydaje mi sie (po lekturze tabelki) że to jednak silnik. Objaw jest taki: przy przełączeniu z I na II przy przyśpieszaniu (na predkościomierzyu jest około 40km/h) wystepuje "turbodziura":-) , tzn silnik chwile sie meczy zanim zacznie sie wkrecać na obroty. Tragedia, jeżli ta zmina biegów nastąpi przy podjeździe pod górke, bo wtedy nie przyśpieszamy... W sumie to nie mam pomysłów, jeszcze zatankuje benzyne i porównam (bo jezdze tylko na lpg). usterka ta wystąpiła nagle (żeby uprzedzić ewentualne rady: wymienione kopułka, palec, przewody i świece)