golf 2 1.8 Problem z obrotami po wymianie rozrządu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

DRAKER
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

golf 2 1.8 Problem z obrotami po wymianie rozrządu

Post autor: DRAKER » pn mar 08, 2010 14:40

witam jestem nowy na forum chociaż nie raz korzystałem już z nie których rad ale postanowiłem że jednak zapytam się osobiście co i jak

Wymieniłem rozrząd ,pompę wody napinacz i paski . Ustawiłem koło zębate na milimetr czy dwa poniżej pokrywy głowicy [tak aby była mniej więcej na równi z głowicą bez zdejmowania pokrywy] koło zębate wału pośredniego i koło pasowe wału korbowego ustawiłem w jednym punkcie tak aby się stykały patrząc na wprost. Wszystko ustawione i sprawdzone po naciągnięciu paska.

A problem polega na tym ze samochód odpala za którąś próbą a jak mu się to uda to na jałowych obrotach "chodzi nierówno " a wcześniej odpalał na kluczyk i chodził równiutko

nie wiem czy to kwestia ustawienia zapłony czy coś spaprałem przy ustawieniu rozrządu ?

w razie czego zaopatrzyłem się w lampę stroboskopową do ustawienia zapłonu tylko że mam blade pojęcie jak je wyregulować

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » pn mar 08, 2010 15:05

co to za motor ?? 1.8 RP ??

Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

DRAKER
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: DRAKER » pn mar 08, 2010 15:06

tak RP

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » pn mar 08, 2010 15:09

rozrząd w RP to koło rozrządu na OT wał na GMP ( wziernik w skrzyni pokazuje punkt ) i palec rozdzielacza zapłonu na wyjście na 1 gar ( w stronę skrzyni chyba ) .... potem ewentualna regulacja drobna zapłonu...

http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&e ... RP&spell=1

ech pan google też wiele potrafi.... :bajer:
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 15:17 przez abrams, łącznie zmieniany 2 razy.

Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Dariums
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dariums » pn mar 08, 2010 15:17

A sprawdzales kolego czy palec rozdzielacza zapłonu pokrywa sie ze znakiem??
Mialem pare takich zdarzeń że nie wszyscy mechanicy patrzą na znak na walku posrednim tylko zakładaja pasek jak im sie podoba a dopiero pozniej aparat zaplonu ustawiaja na znak. A sprawdzałes przed demontażem paska czy znaki sie zgadzają???

DRAKER
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: DRAKER » pn mar 08, 2010 15:20

co do palca to nie patrzyłem jeszcze jak jest skierowany

[ Dodano: 08 Mar 2010 14:26 ]
niestety przed demontażem paska nie sprawdziłem jak były ustawione znaki
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 15:34 przez DRAKER, łącznie zmieniany 3 razy.

Dariums
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dariums » pn mar 08, 2010 15:45

Ja mam silnik RP i tez nie mialem znaku OT. Natomiast mialem go na kole walka posredniego i sobie zamienilem koła są identyczne. Nie wiem czemu tak było może wczesniejszy mechanik zamienił tego nie wiem. Sprawdz palec i bedzie wszystko wiadomo

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » pn mar 08, 2010 15:45

to ustaw jak bozia przykazuje od początku do końca na znaki.. powinien zagadać :) ew stroboskopem drobna korekta :P zapłonu :)
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 15:46 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.

DRAKER
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: DRAKER » pn mar 08, 2010 15:58

no znaki są ustawione tak jak należy jeszcze raz sprawdzę w razie czego i sprawdzę ułożenie tego palca

Tylko mam jeszcze pytanie o tą lampę wiem ze +/- do akumulatora a trzeci kabel do miedzy przewód zapłonowy pierwszego tłoka a kopułkę rozdzielacza ale jak to się ma do tego świecenia ?
Chce zrobić tak jak PawełMarek to jest zrobić podziałkę co 1,6mm na obudowie rozrządu na prawo od strzałki tylko czy prawo to będzie minus ? i jeżeli ma być fabryczne -6 czyli 9.6mm od strzałki ?
jak wystartuje silnik to będę miał na znaku strzałki czy gdzie ? i czy przekręcając aparat zapłonowy znacznik będzie się przemieszczał od strzałki do tego 6-stego stopnia ?

[ Dodano: 08 Mar 2010 16:40 ]
No problem rozwiązany
-palec na swoim miejscu czyli skierowany na drzwi kierowcy
-znaki na swoim miejscu

podłączyłem lampę i ustawiłem obroty obracając aparatem zapłonowym [przekręciłem go jakieś 4-5 mm przeciwnie do wskazówek zegara ].

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”