Skrzynia i przeguby pare pytan

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krzysiek1aa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Skrzynia i przeguby pare pytan

Post autor: krzysiek1aa » ndz mar 14, 2010 19:26

Witam chcialem zapytac jakie łożyska musze kupic do golfa 1,9 tdi z 5 biegowa skrzynia biegow, chodzi mi o te ktore sa przy przegubach??
jaki jest koszt wymiany tegu u mechanika?? bodz czy dam rade sam to zrobic (posiadam kanał),jesli tak to jaki sprzet potrzebuje do tego??
Wymieniam poniewaz powyzej 100 zaczyna huczec a gdy wcisne sprzegło ustaje podejzewam dlatego łozyska :(
Prosze o pomoc

1z 1.9 tdi
ALH 1.9 tdi+0,216Bosch+GT1749VB+ CHIPS

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

Post autor: Łuki_79 » ndz mar 14, 2010 19:45

Awatar użytkownika
Majek666
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Majek666 » ndz mar 14, 2010 22:12

krzysiek1aa, to sa lozyska w kole a nie do skrzyni
krzysiek1aa pisze:bodz czy dam rade sam to zrobic (posiadam kanał)
Musisz wyjac skrzynie i ja rozebrac zeby wymienic lozyska. Czy dasz rade ocen sam. Gdy rozbiera sie skrzynie warto wymienic wszytskie lozyska a przynajmniej zweryfikowac ktore sa juz na wykonczeniu i wymienic zeby za chwile nie wyciagac skrzyni znowu.

Nie wiem jaka jest stawka za to ale licz wyciagniecie skszyni 200 zl (to taka srednia) plus naprawa skrzyni tam gdzie pracowalem 300 zl plus czesci.

Awatar użytkownika
gOOzOl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gOOzOl » pn mar 15, 2010 00:48

jesli chcialbys to oddac do mechanika to juz lepiej kupic uzywke skrzynie, takie moje zdanie, za takie roboty kasuja bez litosci, przynajmniej tu u mnie :chytry:

wymiana skrzyni czy ogolnie zdjecie to troche roboty jest, sam zreszta z tym walczyłem. moze masz mało oleju?
Ostatnio zmieniony pn mar 15, 2010 00:55 przez gOOzOl, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Majek666
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Majek666 » pn mar 15, 2010 08:39

gOOzOl pisze:jesli chcialbys to oddac do mechanika to juz lepiej kupic uzywke skrzynie
I tu niestety kolega ma racje. Do vw czesci sa tanie czesto nie oplaca sie remontowac. Ale najlepiej najpierw zdjac skrzynie i rozebrac i zweryfikowac jaki stan jest skrzyni. Bo jak sie okaze ze dwa lozyska sa do wymiany to wolalbym robic skrzynie. Chyba ze kupisz uzywana skrzynie z gwarancja od pewnego sprzedawcy.

Awatar użytkownika
krzysiek1aa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysiek1aa » pn mar 15, 2010 19:46

MAJEK666 wożyska w kołach wymienilem podczas wymiany zawieszenia 2 miesiace temu, pozatym kolega przyszly mechanik potwierdzil to ze to lozyska w skrzyni.A co sie stanie jesli ich nie wymienie ?? Bo jezdze bardzo malo golfikiem i nie wiem czy to ma sens dzieje sie powyzej 100 ponizej jest cisza wiec nie wiem co zrobic

1z 1.9 tdi
ALH 1.9 tdi+0,216Bosch+GT1749VB+ CHIPS

Awatar użytkownika
Majek666
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Majek666 » wt mar 16, 2010 08:36

krzysiek1aa pisze:wożyska w kołach wymienilem podczas wymiany zawieszenia 2 miesiace temu, pozatym kolega przyszly mechanik potwierdzil to ze to lozyska w skrzyni
Ja nie twierdze ze to lozyska kola tylko kolega ci dal linka do lozysk kol a pytales o lozyska w skrzyni.
krzysiek1aa pisze:A co sie stanie jesli ich nie wymienie ??
Popoli sukcesywnie bedzie chuczenie narastac. W skrajnych przypadkach spotkalem sie z taka sytuacja rozebralem skrzynie a tam bierznia lozyska wytarla bardzo duzo otwor w skrzyni ze trzebabylo obudowe wymienic a nie lozysko za 100zl. Jesli lozysko sie zatrze to moze ci rozwalic skrzynie w sensie odlamki pojda w reszte lozysk a w skrajnym przypadku (tez takie skrzynie rozbieralem) rozwali mechanizm roznicowy. Ale sprawdz stan oleju ewentualnie uzupelnij i dopoki nie chuczy strasznie to jezdzij takie jest moje zdanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”