przegub zewnętrzny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
przegub zewnętrzny
Czy przegub zewnętrzny powinien miec kulki lub łożysko ( zaznaczone na czerwono ) .Mam rozwaloną osłonę i wydaje mi sie ze brakuje tam kulek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 14:04 przez tomi-ex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
misiek pisze:tomi-ex tak są tam kulki (cały przegub to takie duże łożysko) ale ni w tym miejscu gdzie zaznaczyłeś, u ciebie na fotce widać dwie kulki - zaznaczone na fotce
[url=http://img534.imageshack.us/img534/429/pp169.jpg]Obrazek[/URL]
[ Dodano: 10-03-16, 19:10 ]
tak wygląda rozebrany przegub
[url=http://img52.imageshack.us/img52/6750/przegub016.jpg]Obrazek[/URL]
mi własnie chodzi o ten element co jest w srodku na drugim zdjeciu czy w nim tez powinny byc kulki .Ja na swoim zdjeciu zaznaczyłem te czerwone kulki gdzie ich niemam . Czy w tym miejscu gdzie sa narysowane czerwone kulki powinny tam być ?
Nie wiem czy wymieniać cały przegub czy tylko osłone ?
nie, tam nie ma kulek, jeżeli przegub działa cicho (nie stuka lub strzela na zakrętach )tomi-ex pisze:Czy w tym miejscu gdzie sa narysowane czerwone kulki powinny tam być ?
to wymień samą gumę, nie ma takiej opcji by ci kulki z przegubu powypadały, jest to fizycznie ( konstrukcyjnie) nie możliwe, co innego jeśli wianuszek się rozleci lub przegub jest zdjęty z półosi, wtedy można kulki powyciągać
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 09:26 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Tak. Musisz ją założyć odpowiednio aby nie była zbyt rozciągnięta ani ściśnięta bo będzie szybko padać.Ta osłona gumowa obraca się razem z przegubem i półosią ?
Przed nim powinna być jeszcze metalowa podkładka. Do czego dokładnie jest to nie odpowiem. Ale ma być.tomi-ex pisze:a to co to jest ten pierścień na osi , taki malutki powinno byc widoczny na zdjęciu ( zaznaczony kreską czerwoną ) , wy tez takie cos macie ?
Rada, kup dobre osłony. Szkoda pracy na tanie. Za 2-3 miesiące będzie już miała spękania. Przyjrzyj się pozostałym i w miarę potrzeby wymień. Jeśli masz oryginał w niezłym stanie to go zostaw. Przeżyje zamienniki:)
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 15:12 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.