AFN i problem z paliwem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
AFN i problem z paliwem
Witam wszystkich.
Mam problem z cofającym się paliwem, a konkretnie to po dłuższym postoju nie mogę go odpalić. Po takim postoju jak ściągnę ten zaworek (nr1 na zdjęciu - wymieniony na nowy) to w filtrze jest pusto i po zalaniu tego filtra i dłuższym kręceniu w końcu załapie, ale kopci przez jakiś czas na biało. Dodatkowo zamontowałem zaworek zwrotny na zasilaniu przed filtrem (nr 2 na zdjęciu), ale nic to nie dało. Aha dodam, że wymieniłem wczoraj filtr na nowy (MANN) więc przyczyna nie leży raczej po stronie filtra. Co może być przyczyną takiego zjawiska ?
Mam problem z cofającym się paliwem, a konkretnie to po dłuższym postoju nie mogę go odpalić. Po takim postoju jak ściągnę ten zaworek (nr1 na zdjęciu - wymieniony na nowy) to w filtrze jest pusto i po zalaniu tego filtra i dłuższym kręceniu w końcu załapie, ale kopci przez jakiś czas na biało. Dodatkowo zamontowałem zaworek zwrotny na zasilaniu przed filtrem (nr 2 na zdjęciu), ale nic to nie dało. Aha dodam, że wymieniłem wczoraj filtr na nowy (MANN) więc przyczyna nie leży raczej po stronie filtra. Co może być przyczyną takiego zjawiska ?
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 12:18 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=167468/]Mój MK3 AFN![/url]
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Czyli przed zaworkiem nr 1 ? Jak tak to w jakim kierunku powinien być przepływ ?Michaś_1977 pisze:Zarówno odpowietrznik filtra jak i zawór zwrotny działają prawidłowo tylko w jednym kierunku.Pomylenie kierunków będzie właśnie tak skutkowało.
Z tego co wiem,to zawór zwrotny powinno montować się na powrocie miedzy pompę a filtrem...
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 16:27 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Dobrze,ale czy ustawiłeś go w odpowiednim kierunku.Na nim jest strzałka.Rewola pisze:ale ten zaworek nr 1 jest wymieniony na nowy.
Ten z nr.2 powinien być między pompą a tym z nr.1,czyli na powrocie z pompy do filtra/baku...Rewola pisze:Więc jeszcze przed tym zamontować dodatkowy ?
[ Dodano: 20 Mar 2010 19:47 ]
A tak na dobrą sprawę,to tego z nr.2 nie musi być wcale i wszystko powinno być git.Wystarczy sprawdzić wszystkie łączenia wężyków,zaciski,oring pod zaworkiem nr.1,wężyki przelewowe między wtryskami itd.
Temat wałkowany setki razy ...
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 20:48 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Ten nieszczęsny podgrzewacz to chybiony wynalazek i jego nieszczelność bardzo często powoduje łapanie powietrza przez układ zasilania .Najlepszy rozwiązaniem jest założenie filtra paliwa bez podgrzewcza .Ja mam u siebie dodatkową pompkę gruszkę która sama jest zaworkiem zwrotnym i czasami zdarza się że przez ten nieszczęsny podgrzewacz układ zasilania złapie powietrze i po kilku godzinach przewód zasilający jest pusty dzieje się to najczęściej po dobrym nagrzaniu silnika .Na szczęście parę miechnięć pompką i jest pełnyMichaś_1977 pisze:A tak na dobrą sprawę,to tego z nr.2 nie musi być wcale i wszystko powinno być git.Wystarczy sprawdzić wszystkie łączenia wężyków,zaciski,oring pod zaworkiem nr.1,wężyki przelewowe między wtryskami itd.
Temat wałkowany setki razy
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 22:23 przez munior, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Walczyłem z takim samym problemem przez około 3 miesiące, a przyczyna jest a bynajmniej w moim przypadku była banalna.
Auto łapało powietrze w miejscu połączenia czarnego przewodu gumowego z sztywnym przezroczystym elementem. Zaznaczyłem Ci na focie.
Dopiero wymiana wężyków na takie zwykłe paliwowe złożone z jednego kawałka pomogło od razu. Tu fota mojego auta.
Auto łapało powietrze w miejscu połączenia czarnego przewodu gumowego z sztywnym przezroczystym elementem. Zaznaczyłem Ci na focie.
Dopiero wymiana wężyków na takie zwykłe paliwowe złożone z jednego kawałka pomogło od razu. Tu fota mojego auta.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
Rozumiem, że założyć go w miejscu którym zaznaczyłem na zdjęciu ? Oczywiście uwzględniając kierunek ze zdjęcia.Michaś_1977 pisze:Dobrze,ale czy ustawiłeś go w odpowiednim kierunku.Na nim jest strzałka.Rewola pisze:ale ten zaworek nr 1 jest wymieniony na nowy.Ten z nr.2 powinien być między pompą a tym z nr.1,czyli na powrocie z pompy do filtra/baku...Rewola pisze:Więc jeszcze przed tym zamontować dodatkowy ?
[ Dodano: 20 Mar 2010 19:47 ]
A tak na dobrą sprawę,to tego z nr.2 nie musi być wcale i wszystko powinno być git.Wystarczy sprawdzić wszystkie łączenia wężyków,zaciski,oring pod zaworkiem nr.1,wężyki przelewowe między wtryskami itd.
Temat wałkowany setki razy ...
Aha czy po jakimś czasie jak chodzi silnik to po zgaszeniu filtr nie powinien być napełniony ropą? Zgasiłem silnik, patrzę w filtr, a ropy nie widać. Może się pompa kończy bo nie daje mi spokoju to kopcenie na biało
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 22:49 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tak.Rewola pisze:Rozumiem, że założyć go w miejscu którym zaznaczyłem na zdjęciu ? Oczywiście uwzględniając kierunek ze zdjęcia.
Powinien być.Jak zlikwidujesz nieszczelność układu,to filtr będzie pełny...Rewola pisze:Aha czy po jakimś czasie jak chodzi silnik to po zgaszeniu filtr nie powinien być napełniony ropą?
...
Witam..
Odświeżam mój temat ponieważ stwierdziłem, że może się to komuś przyda
Problem po wymianie przewodów nie ustąpił. Wszystko było jasne ( Pompa wtryskowa padła ). Podczas przygotowania do wyciągnięcia pompy sprawdziłem ustawienie rozrządu i co ? Zdziwienie (przestawiony o 2 ząbki). Ale od czego ? Po ściągnięciu koła pasowego na wale i odkręceniu koła zębatego na wale wszystko jest jasne! Foto poniżej
Przy okazji wymieniłem sobie kpl. rozrząd (i tak miał już 50tyś.)
Prawdopodobnie czeka mnie jeszcze wymiana tego koła pasowego bo prawdopodobnie przyczyna leży po jego stronie
Przerabiał ktoś już może ten temat ?
Odświeżam mój temat ponieważ stwierdziłem, że może się to komuś przyda
Problem po wymianie przewodów nie ustąpił. Wszystko było jasne ( Pompa wtryskowa padła ). Podczas przygotowania do wyciągnięcia pompy sprawdziłem ustawienie rozrządu i co ? Zdziwienie (przestawiony o 2 ząbki). Ale od czego ? Po ściągnięciu koła pasowego na wale i odkręceniu koła zębatego na wale wszystko jest jasne! Foto poniżej
Przy okazji wymieniłem sobie kpl. rozrząd (i tak miał już 50tyś.)
Prawdopodobnie czeka mnie jeszcze wymiana tego koła pasowego bo prawdopodobnie przyczyna leży po jego stronie
Przerabiał ktoś już może ten temat ?
Ostatnio zmieniony pt mar 26, 2010 10:29 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Rewola pisze:Przerabiał ktoś już może ten temat ?
Zwłaszcza w TD...ten klin to słaby punkt tych silników.Tomek pisze:nawet nie wiesz jak wielu W TD , TDI
W TDI jest już to trochę lepiej rozwiązane...ale jak widać,też się psuje...
Kup do tego nową śrubę i dokręć jak w mądrej książce napisane-90Nm+90°.Można dać trochę kleju do gwintów
Faktycznie panowie z VW mogli się bardziej postarać w tym kierunku.Michaś_1977 pisze:Rewola pisze:Przerabiał ktoś już może ten temat ?Zwłaszcza w TD...ten klin to słaby punkt tych silników.Tomek pisze:nawet nie wiesz jak wielu W TD , TDI
W TDI jest już to trochę lepiej rozwiązane...ale jak widać,też się psuje...
Kup do tego nową śrubę i dokręć jak w mądrej książce napisane-90Nm+90°.Można dać trochę kleju do gwintów
Oczywiście nowe koło założone i dokręcone nową śrubą. Gwint posmarowany specjalnym klejem. Do tego wymienione koło pasowe na nowe więc powinien być spokój. Kąt wtrysku ustawiony ok.46-49 i klekocik śmiga super
Ostatnio zmieniony sob mar 27, 2010 13:18 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.