wentylator ma 3 złącza konektorowe 1 zasilanie dwa pozostałe załączają odpowiednio 1 lub 2 prędkośćultradźwięk pisze:jak kolega sprawdzał ze wentyl ma dwa biegi??Komas pisze:sprawdzalem go i dzialal mial 2 biegi
przegrzewanie się silnika mk3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
mam jeszcze male pytanko to zlacze jest w ksztalcie piramidki(trojkata) i teraz ktory pin jest do ktorego bo jutro bym sprawdzil ale nie chce czegos spalic. Który minus a ktore plusy. I czy wystarczy z aku na krotko podlaczyc??borys1966 pisze:wentylator ma 3 złącza konektorowe 1 zasilanie dwa pozostałe załączają odpowiednio 1 lub 2 prędkość
Przepraszam za takie dopytywanie ale nie chce nic skopcic
pozdrawiam
bardzo prosteultradźwięk pisze:jak kolega sprawdzał ze wentyl ma dwa biegi??Komas pisze:sprawdzalem go i dzialal mial 2 biegi
Wypinasz wtyczke od czujnika na chlodnicy, bierzesz kabel. We wtyczne masz 3 otworki. wtykasz kabelek w odpowiedni po czym zostaja ci jeszcze 2 wolne, wtykajac w jeden powninien sie obracac wolniej, wtykajac w drugi powinien zapindalac na maxa. I u mnie wlasnie zapindala na maxa a wolniej nie chce
I tu moje pytanie
WHY???
Co odpowiada ze wlaczanie sie poszczegolnych biegow? Przekaznik? termostat?
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
Czujnik w chlodnicy, ten do ktorego wpinasz ta "trzyotworkowa" wtyczke. Gdy czujnik omywa plyn o temperaturze przykladowo 92 stopnie czujnik zwiera dziurke z gory trojkata z ta ktora odpowiada za wolniejsze obroty tak jak gdybys zwarl kabelkiem te dwie dziurki. Jesli temp. wzrosnie jeszcze bardziej zwiera z druga dziurka wlaczajac drugi bieg.Komas pisze:Co odpowiada ze wlaczanie sie poszczegolnych biegow? Przekaznik? termostat?
Jesli nie dziala ci pierwszy bieg to hmm... moze sprawdz czy kabel nie ma gdzies przerwy?
a co z przekaznikiem? Jak spinam na krutko to przed uruchomieniem drugiego biegu słysze załaczanie przekaznika
P.S
Jaki jest koszt wymiany takiego czujniczka na chłodnicy. U mnie znajduje sie ona mniej wiecej w polowie wysokosci chlodnicy po lewej ( od kierowcy)
P.S
Jaki jest koszt wymiany takiego czujniczka na chłodnicy. U mnie znajduje sie ona mniej wiecej w polowie wysokosci chlodnicy po lewej ( od kierowcy)
[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]
- Wardek
- Mały gagatek
ultradźwięk pisze:Mam jeszcze takie pytanie, wiele osob uzywa stwierdzenia "gotowanie płynu" - czym sie to objawia? Moze smieszne pytanie ale co to tak naprawde znaczy?
Radze zafundować sobie kawkę/herbatkę... podgrzewasz zwykle w tym celu wodę w czajniku, zatem zerkaj do środka i obserwuj pilnie az sie zagotuje...
...z płynem jest podobnie..
...a tak poważnie no to jak gotuje to gotuje, słychać że ci w silniku bulgocze... pozatym może ci jakoś ten płyn wywalać, no i temperatura bedzie uciekać w strone MAX...
Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Quattro Avant
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
Wiec u mnie nic na szczescie nie bulgocze ale wskazowka wedruje na 90 stopni ale wskaznik najprawdopodobniej przeklamuje 20 stopni i jest 110 i to mnie najbardziej niepokoiWardek pisze:..a tak poważnie no to jak gotuje to gotuje, słychać że ci w silniku bulgocze... pozatym może ci jakoś ten płyn wywalać, no i temperatura bedzie uciekać w strone MAX...
Jednak dzieki za info i pozdrawiam
Czyli wskazowka jest na 90 a Ty podejzewasz, ze tak na prawde temperatura jest 110 stopni? Zmierz temperature plynu przelewajacego sie do zbiorniczka wyrownawczego i porownaj ze wskazaniami w samochodzie. Przeklamanie rzedu 20 stopni na pewno bedzie widoczne. Tez wydawalo mi sie ze przeklamuje i pomiar pokazal ze temp. plynu mam 98 stopni a w aucie pokazuje 100. Te dwa stopnie sie stracily pewnie w drodze do zbiorniczkaultradźwięk pisze:wskazowka wedruje na 90 stopni ale wskaznik najprawdopodobniej przeklamuje 20 stopni i jest 110
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
no i wymieniłem termostat.A że mam możliwość podłączenia VAG-a sprwdziłem przy jakiej temp się załancza się wentylator, no i wyszło że przy 103 stopniach.zbija do 97.więc chyba póki co dam sobie na wstrzymanie z dalszymi wymianami.zobaczymy co się będzie działo jak temp.na dworze wzrośnie do ok.30.narazie pozostaje czekac i kontrolować :)Się okarze