katalizator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: kat
tzn nie moge sie dopatrzec w ksiazce serwisowej ostatni serwis 190 tys szwecja wiec musial byc wymieniany tylko nie wim kiedyzeld pisze:moze masz ale puche ze zlomem a nie kata nie ma sily tyle przejechac zaden kat to siatka z platyny i ma 600"cMr.GreeN pisze:moj katalizator przejechal 213 tys. i jeszcze jest, ale jego dni sa policzone
Pozdro
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
ja chyba mam kata, 140 tyś przebiegu niecałe, i na teżcie przy rejestracji na spalanie wyszło rewelacyjnie, aż sie bałem czy przejdzie wczesniej i niepotrzebnie. tylko zastanawiam sie czy jak wywale kata czy zrobie w nim dziure tak zeby był drożny to czy nie oszaleje sonda, wiem, ona jest wczesniej, ale rpzepływ spalin sie przyśpieszy bo spowolniony był katem a to moze mieć duże znaczenie, to jak to sie ma do spalania też??
Mk3 GTI 16V ABF
- Kaczajazda
- Mały gagatek
- Kontakt:
Piszesz o tym aucie jakie Masz w podpisie? Jeżeli tak to tam niema żadnej sondy.Ja mam diesla 1V z katalizatorem (nówka,cały wydech rury też) i też zastanawiam się co z nim zrobie jak zmienie pompę i turbo na takie "prawdziwe" bo dzięki niemu auto pracuje o wiele ciszej w porównaniu z RA i SB.Może da się tam włożyć jakiś mało-tłumiący tłumnik.igor002 pisze:ja chyba mam kata, 140 tyś przebiegu niecałe, i na teżcie przy rejestracji na spalanie wyszło rewelacyjnie, aż sie bałem czy przejdzie wczesniej i niepotrzebnie. tylko zastanawiam sie czy jak wywale kata czy zrobie w nim dziure tak zeby był drożny to czy nie oszaleje sonda, wiem, ona jest wczesniej, ale rpzepływ spalin sie przyśpieszy bo spowolniony był katem a to moze mieć duże znaczenie, to jak to sie ma do spalania też??
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
No właśnie. Też jestem ciekaw.igor002 pisze:ja chyba mam kata, 140 tyś przebiegu niecałe, i na teżcie przy rejestracji na spalanie wyszło rewelacyjnie, aż sie bałem czy przejdzie wczesniej i niepotrzebnie. tylko zastanawiam sie czy jak wywale kata czy zrobie w nim dziure tak zeby był drożny to czy nie oszaleje sonda, wiem, ona jest wczesniej, ale rpzepływ spalin sie przyśpieszy bo spowolniony był katem a to moze mieć duże znaczenie, to jak to sie ma do spalania też??
Na koniec ktoś to powinien podsumować.
Czyli jeśli samochód ma jedną sonde lambda (przed katem) i wytnie kata to jest szansa że spalanie zmaleje i żadnych negatywnych skutków dla silnika nie bedzie?
Tak czy nie?
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
Tak mam taki silnik jak w opisie, ale zmartwie cie, mam sąde lambde bojest wkrecona dobrze widoczna i podłączona do układu sterowania, wiec...NOmarek29 pisze:Piszesz o tym aucie jakie Masz w podpisie? Jeżeli tak to tam niema żadnej sondy.Ja mam diesla 1V z katalizatorem (nówka,cały wydech rury też) i też zastanawiam się co z nim zrobie jak zmienie pompę i turbo na takie "prawdziwe" bo dzięki niemu auto pracuje o wiele ciszej w porównaniu z RA i SB.Może da się tam włożyć jakiś mało-tłumiący tłumnik.igor002 pisze:ja chyba mam kata, 140 tyś przebiegu niecałe, i na teżcie przy rejestracji na spalanie wyszło rewelacyjnie, aż sie bałem czy przejdzie wczesniej i niepotrzebnie. tylko zastanawiam sie czy jak wywale kata czy zrobie w nim dziure tak zeby był drożny to czy nie oszaleje sonda, wiem, ona jest wczesniej, ale rpzepływ spalin sie przyśpieszy bo spowolniony był katem a to moze mieć duże znaczenie, to jak to sie ma do spalania też??
To jak to wygląda w praktyce? tak jak ja pytałem i kolega Michael G60?
Mk3 GTI 16V ABF