[MK2 1.6 PN] Nierówne obroty silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Tak, jak dmuchasz to będzie jakby zapchane, bo zaworki są zamknięte.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
To ja nic nie rozumiem.... Bo mam wszystko na opak. Nawet próbowałem obrócić wtyczkę "do góry nogami" i też wtedy nie pasuje kolejność...Lipek81 pisze:- moim zdaniem wszystko się zgadza - sprawdzałem...Zibi201 pisze:Ma ktoś normalny opis wtyków wtyczki do sterownika 2ee? Bo w instrukcji serwisowej która gdzieś tutaj była załączona jest opis wtyki Opla i jak sprawdzam to nic się nie zgadza.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zibi201, daj tutaj te schematy, z których czytasz i zobaczymy, czy wszystko z nimi ok.
- swapy silników;
- swapy silników;
Mam takie pytanie jak wyjac komputer z podszybia? robil to ktos moze juz? nie chce zniszczyc a zabardzo nie wiem co i jak. Wtyczek tez sie nie da wyciagnac zabardzo (oprocz tej jednej glownej co jest na metalowy zatrzask zaryglowana). dzieki
[img]http://images13.fotosik.pl/26/10e53d014d7e7f26.jpg[/img]
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Trzeba odkręcić taką nakrętkę plastikową chyba - klucz 10mm jak dobrze pamiętam. Potem całośc razem z blachą przesunąć w kierunku przodu auta i tyle - odpinamy wtyczki i wyciągamy ECU razem z blachą i modułem zapłonowym.
- swapy silników;
- swapy silników;
dzieki jak przestanie padac to sprawdze A tak jeszcze mam pytanie bo nie moglem znalezc tego po co jest masa pociagnieta do maski i tez do ECU (masa z ECU jest w dobrym stanie) w tym samym miejscu? Jest mozliwe ze przez to ze jest przetargana prawie i trzyma sie na 1/4 przewodu ta masa od maski co jest nie tak z ECU?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 13:57 przez shibby, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images13.fotosik.pl/26/10e53d014d7e7f26.jpg[/img]
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dzięki masie podłączonej do sterownika sterownik izolowany jest od zakłóceń elektromagnetycznych. Z kolei masa na masce zapobiega wydostawaniu się zakłóceń na zewnątrz auta.
- swapy silników;
- swapy silników;
Wpadł mi do głowy pewien pomysł. Montuję obecnie BLOS do auta i okazyjnie pomyślałem o przysłonie wstępnej gaźnika w kontekście LPG. BLOS -wiadomo, odchyłka składu mieszanki niewielka w całym zakresie obrotów ale możliwa, przy mikserze już pewna.
Przysłonę wstępną odpinam do pracy na LPG(jeszcze mieszalnik) przekaźnikiem...mam też drugi siłownik do niej i pomyślałem o użyciu go przy LPG ale PRZED mikserem/BLOSem.
Dodatkowa klapa, dajmy na to ok.1/3 dolotu sterowana tym siłownikiem(poprzez ECU). Przekaźnik przerzucałby jedynie napęd(napięcie) z jednej na drugą w zależności od zasilania. Próbował ktoś?
Silniczki krokowe są prostsze i bardziej uniwersalne(na register), lecz u nas w 2ee królują instalacje I generacji, a do tego krokowiec jednak dość mulasto reaguje....cokolwiek by z nim nie robić. Tutaj mielibyśmy próbę "zintegrowania" części 2ee z instalacją LPG. Ciekawe jak zmiany podciśnienia wpływałyby na BLOS, czy mikser -w jakim tempie, jak intensywnie itp. Wiele zależy oczywiście od konkretnego rozwiązania. Myślę, że się zdecyduję na próby
Przysłonę wstępną odpinam do pracy na LPG(jeszcze mieszalnik) przekaźnikiem...mam też drugi siłownik do niej i pomyślałem o użyciu go przy LPG ale PRZED mikserem/BLOSem.
Dodatkowa klapa, dajmy na to ok.1/3 dolotu sterowana tym siłownikiem(poprzez ECU). Przekaźnik przerzucałby jedynie napęd(napięcie) z jednej na drugą w zależności od zasilania. Próbował ktoś?
Silniczki krokowe są prostsze i bardziej uniwersalne(na register), lecz u nas w 2ee królują instalacje I generacji, a do tego krokowiec jednak dość mulasto reaguje....cokolwiek by z nim nie robić. Tutaj mielibyśmy próbę "zintegrowania" części 2ee z instalacją LPG. Ciekawe jak zmiany podciśnienia wpływałyby na BLOS, czy mikser -w jakim tempie, jak intensywnie itp. Wiele zależy oczywiście od konkretnego rozwiązania. Myślę, że się zdecyduję na próby
Ostatnio zmieniony sob kwie 17, 2010 18:29 przez mikisan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zibi201, rzeczywiście, coś pomieszane na tej rozpisce - ściągnij sobie z www.vwgolf.pl plik z opisem, jak diagnozować 2EE za pomocą kodów błyskowych autorstwa jacenty80 - tam jest także schemat i jest on prawidłowy.
- swapy silników;
- swapy silników;
Witam wie ktos jak mozna zamienic 2EE na 2E2 gaznik prosze o instrukcje pisac na maila albo na forum prosze
[email protected]
[email protected]
Witam wszystkich posiadaczy nieszczęsnego 2EE . Po około 3 letniej przerwie z problemami z tym gaźnikiem koszmar powrócił. Objawy-mam tempomat za darmo, tzn. silnik sam wkręca się na obroty i nie muszę naciskać na pedał przyspieszenia aby utrzymywać stałą prędkość. Na piątym biegu trzyma sobie tak ok. 80-90 km/h. Ale na biegu jałowym już nie jest tak pięknie bo silnik „ryczy” na wysokich obrotach, a ludzie patrzą na mnie jak bym nie potrafił jeździć autem. Początkowo wystarczyło na ułamek sekundy wyłączyć zapłon, lub lekko przegazować i obroty wracały do normy, ale ostatnio i to przestało działać. Zrobiłem gruntowny przegląd wszystkich połączeń podciśnienia i elektryki przy gaźniku oraz przy sterowniku na podszybiu(w dużej mierze dzięki wskazówkom z forum). Pomogło na kilkadziesiąt kilometrów. Postanowiłem więc sprawdzić nastawnik przepustnicy i rozebrałem drania na części. Okazało się że membrana w nastawniku, którą wymieniłem ok. 3 lata temu, jest pęknięta. Po wymianie membrany silnik powrócił do normalnej pracy. Obroty są stabilne i nie szaleją. Trochę żal tylko tempomatu he he, bo też zniknął. Być może komuś pomoże to w zdiagnozowaniu swojego problemu z tym wynalazkiem made in germany. Pozdro dla wszystkich wytrwałych właścicieli 2EE.
[img]http://images34.fotosik.pl/136/805d567f4413b812.jpg[/img]
Witam. Też mam problem z gaźnikiem. Jednak podejrzewam, że w moim przypadku może być winna uszkodzona wiązka do podłączenia gaźnika. Nie znam się na elektryce, ale z tego co widać, to poprzedni właściciel mojego auta to niespełniony elektryk (wiele przewodów jest posklejanych taśmą izolacyjną). Jak sprawdzić czy kable idące do gaźnika są sprawne? Niestety nie mam pojęcia o elektryce Jak ten gaźnik ma być podłączony? Które przewody służą do jego podłączenia? Jak to wszystko ma wyglądać? Pozdrawiam
Brązowy kabelek do złącza diagnostycznego... ale do linii K czy L ?
Posiadam takie złącze diagnostyczne:
Czy zamiast ciągnąć kable do akumulatora mogę wpiąć się w odpowiednie piny tej wtyczki ?
Czy właściwie mk3 1.8 ADZ da się zdiagnozować w ten sposób ?
Posiadam takie złącze diagnostyczne:
Czy zamiast ciągnąć kable do akumulatora mogę wpiąć się w odpowiednie piny tej wtyczki ?
Czy właściwie mk3 1.8 ADZ da się zdiagnozować w ten sposób ?
Ostatnio zmieniony pn maja 10, 2010 22:25 przez fasolisko, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf nie gubi oleju... On znaczy terytorium ;)
[img]http://images35.fotosik.pl/166/e9873f387123cdaa.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=323908]Moje MK3 1.8 GT[/url]
[img]http://images35.fotosik.pl/166/e9873f387123cdaa.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=323908]Moje MK3 1.8 GT[/url]