Montaż klimatyzacji

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

toots
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: toots » wt mar 09, 2010 16:34

Ja z VW mam doczynienia dopiero jakieś 5miesięcy, także amatomię dopiero poznaję. AHU jest następcą 1Z.
Czyli mogę kupić wiązkę obojętnie od jakiego silnika Golfa3, passata B4 ?

Awatar użytkownika
macbu
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

wiazka klimy

Post autor: macbu » wt mar 09, 2010 19:27

takk tez bedzie pasowac od b4 ale bedziesz musial przedłuzyc kable od wtyczki ktora idzie do presostatu... bo w passacie znajduje sie on blizej sciany grodziowej a w golfie z przodu pod zderzakiem z prawej strony... ja dokladnie taka wiazke mam u siebie... tak wiec jak juz mowilem tylko przedluzasz 4 przewody...

sam wlazylem klime u siebie wiec jak bedziesz mial jkaies problemy albo potrzebowal pomocy pisz... widze ze jestes z okolic glogowa wiec niedaleko jak cos moge Ci pomoc w weekend jakis...
Ostatnio zmieniony śr mar 10, 2010 10:22 przez macbu, łącznie zmieniany 2 razy.

Macbu

Awatar użytkownika
dygac
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: dygac » ndz mar 21, 2010 23:24

ja natomiast przekładam klimę z 2.0 do 1.8ABS, fizycznie wszystki osprzęt jest juz na swoim miejscu i została mi tylko elektryka. Mam wszystkie potrzebne kabelki i wtyczki, część nawet została jeszcze w wiązce od 2.0. Kolory przewodów podejrzewam że będą w każdej wersji silnikowej takie same. Najbardziej zastanawia mnie fakt wpięcia przewodów do kompa. ECU od 2.0 ma biało-zielony przewód idący do klimy. U mnie w 1.8 jest zalana zaślepka w tym samym miejscu. Komp od 1.8 nie miał nigdy klimy i nie wiem czy w sofcie musi być fabrycznie wgrana jakaś funkcja klimy. Chyba że każdy komp jest uniwersalny. Czy wystarczy dopiąć przewód dokładnie w to samo miejsce i już czy będzie w innym pinie?
Dołączam foto:
Obrazek

[img]http://images24.fotosik.pl/46/b1f4807d10125b17.jpg[/img]
i MK3 US w duecie

Awatar użytkownika
macbu
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

klima 1,8 abs

Post autor: macbu » pn mar 22, 2010 10:50

cze
Montowałem klime dokładnie do 1,8 ABS i wpinasz sie kablem ale tylko jednym, do zaślepionego miejsca... pin 33 (na wtyczce do kompa jak ja sciągniesz od strony kompa masz opis - numeracje wyrzeźbioną więc policzysz i znajdziesz.) ( w schemacie możliwe że masz do podłączenia jeszcze pin 35 ale nie podłanczaj go bo on przy kompie 1,8 ABS robi zwarcie i świeci cały czas prawy kierunkowskaz).. nic wiecej do kompa nie podłanczasz...

a ta zaślepka co jest zalana to nie jest to żaden problem bo to jest gumka takze jakąś szpilka to wydłubiesz....

mam nadzieje że jasno napisałem... :okej:
Ostatnio zmieniony pn mar 22, 2010 10:57 przez macbu, łącznie zmieniany 3 razy.

Macbu

Awatar użytkownika
shibbyOP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: shibbyOP » pt kwie 02, 2010 19:54

Podepnę się pod temat czy w climatroniku potrzebny jest ten zbiorniczek podciśnienia, bo ostatnio wykręcałem climatronika i nie było czegoś takiego w samochodzie :( ja chcę klimę zamontować do silnika 1.8 ABS i nie wiem czy szukać Tego czy to będzie zbędne ????

[b] Moje wozidło [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183470][img]http://img10.imageshack.us/img10/4733/img3633l.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob kwie 03, 2010 09:15

w klimatroniku masz sterowanie klapki obiegu zamkniętego na silniczek , w manualu jest to na podciśnienie , jak nie będziesz miał tego zbiorniczka , to przy każdym włączaniu obiegu zamkniętego świrować Ci będą obroty silnika do czasu aż podciśnienie się wyrówna , zbiorniczek ten to zapas podciśnienia , i lepiej go mieć

a teraz pytanie do kolegi MACBU , jakim prawem robiło Ci zwarcie po podpięciu pinu 33 i 35 sterownika do układu klimy ? to po pierwsze , a po drugie co ma to zwarcie do kierunkowskazu jeśli ta gałąź zasilania nie powinna kolidować z ECU , ja zakładałem klimę do 1,8 ADZ i po podpięciu do 33 i 35 pinu , nie było żadnych problemów , choć fakt jest taki że robiłem całą wiązkę osobiście zgodnie ze schematem , pytam się z ciekawości , bo jakim prawem świecił Ci się kierunek

[ Dodano: 03 Kwi 2010 09:29 ]
teraz jeszcze patrząc na schematy myślę że Twój sterownik nie dostaje informacji o włączeniu klimy , czyli 12 V i 0 V względem masy

[ Dodano: 03 Kwi 2010 09:33 ]
napisz proszę jaki masz numer sterownika wentylatorów , albo czy go w ogóle montowałeś , to może wyjaśni parę spraw

Awatar użytkownika
shibbyOP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: shibbyOP » sob kwie 03, 2010 10:08

miś fazi pisze:w klimatroniku masz sterowanie klapki obiegu zamkniętego na silniczek , w manualu jest to na podciśnienie , jak nie będziesz miał tego zbiorniczka , to przy każdym włączaniu obiegu zamkniętego świrować Ci będą obroty silnika do czasu aż podciśnienie się wyrówna , zbiorniczek ten to zapas podciśnienia , i lepiej go mieć
czyli rozumiem to tak:

- montując climatronica nie muszę mieć zbiorniczka podciśnienia,
- a montując manualną klimę zbiorniczek jest wskazany

bo mam praktycznie wszystko do montażu jednej i drugiej klimy i teraz się zastanawiam co montować :)

[b] Moje wozidło [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183470][img]http://img10.imageshack.us/img10/4733/img3633l.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob kwie 03, 2010 10:31

jest tak jak napisałeś , a co założysz , to już zależy od Ciebie :bigok:

Awatar użytkownika
shibbyOP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: shibbyOP » sob kwie 03, 2010 10:37

miś fazi, dziękuję za pomoc

[b] Moje wozidło [/b]

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz kwie 11, 2010 13:08

skoro masz instalację oryginalną od klimy , to albo wypinasz zECU piny 33i 35 i wpinasz to co masz z wiązki ( pin 35 idzie do sterownika wentylatorów 10/3 a pin 33 idzie do równocześnie do klawisza włączania klimy , styk 7 i do czujnika ciśnieniowego pin 2 ) , biała wtyczka dwupinowa koło sterownika silnika to prawdopodobnie u Ciebie kostka czujnika temperatury zewnętrznej klimy, a so do drugiej to musisz podać kolory kabli , lub zobaczyć po kolorach gdzie idą , a alternator musisz wymienić , bo teraz masz naciąg paska rolką , a nie sprężyną tak jak stary , mocowanie altka do klimy jest na sztywno

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz kwie 11, 2010 16:23

fotki nie widze , zbiornik podciśnienia jest bardzo wskazany , bo masz zapas podciśnienia do klapki obiegu zamkniętego , a co do przekaźnika , to są różne instalacje klimy z przekaźnikiem i bez niego , oparte tylko na sterowniku klimy , jaką Ty masz , nie wiem

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”