Auto gaśnie przy zatrzymywaniu się, redukcji biegu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Mateusz56
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto gaśnie przy zatrzymywaniu się, redukcji biegu.

Post autor: Mateusz56 » wt kwie 13, 2010 07:25

Witam!

Mam pewien problem z swoim samochodem, mianowicie odebrałem go dzisiaj od mechanika (wymieniał czujnik temperatury, filtr paliwa) i w drodze powrotnej do domu samochód zaczął gasnąć po wciśnięciu sprzęgła, kiedy się zatrzymywałem czy redukowałem bieg. Próbowałem regulować linkę gazu ale to tylko wpływa na czułość wciskanego pedała. Co w tej sytuacji mam zrobić? Mój golf (wersja Rabbit, rocznik 1997) jest wyposażony w silnik 1.4. Mechanik wymieniał czujnik ponieważ wcześniej auto nie odpalało za drugim razem (za pierwszym zawsze) na zimnym silniku bez wciśnięcia gazu. Podobno czujnik wskazywał inną temperaturę i silnik dostawał za dużo paliwa (kiedy silnik był rozgrzany odpalał bez gazu zawsze).

Pozdrawiam,
Mateusz

Awatar użytkownika
Arojan1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Arojan1 » wt kwie 13, 2010 08:30

a założył napewno dobry czujnik?poza tym jak odebrałes auto to czemu niezrobiłeś jazdy próbnej?przecież to podstawa,ja na twoim miejscu sprawdził bym mu reklamacje zrobił

Aro

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt kwie 13, 2010 09:02

Mateusz56, najpierw wracaj z reklamacją. A jesli chcesz porady na forum musisz napisac typ silnika (oznaczenie literowe)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Mateusz56
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mateusz56 » wt kwie 13, 2010 16:23

Czujnik jest nowy z sklepu, więc powinien być sprawny. Oznaczenia silnika to: APQ, prawdopodobnie. Dowiedziałem się że może to być problem z komputerem. Czekam na Wasza pomoc. Z góry dzięki!

Mateusz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt kwie 13, 2010 16:43

Mateusz56 pisze:Dowiedziałem się że może to być problem z komputerem
nie wierz w takie rzeczy, jak mechanik nie wie co jest grane to mówi że "komputer"...standardowa sytuacja :)
oczywiście jest to możliwe, tak jak wygrana w totka
było sporo tematów o gaśnięciu na "luzie" lub dojeżdżaniu do krzyżówki...szukałeś, czytałeś ??

Mateusz56
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mateusz56 » wt kwie 13, 2010 17:26

Tak czytałem, jednak mi samochód nie gaśnie na luzie. Po prostu kiedy wciskam sprzegło przy prędkości powyżej 20 km/h obroty spadają do zera i silnik gaśnie. Jutro zawioze auto do warsztatu gdzie mają sprawdzić komputer. Może ktoś wie co jeszcze może być przyczyną gaśnięcia samochodu?

Pozdrawiam,
Mateusz.

kamlor
...
...
Kontakt:

Post autor: kamlor » wt kwie 13, 2010 19:01

Mateusz56 pisze:Może ktoś wie co jeszcze może być przyczyną gaśnięcia samochodu?
Jeśli na obrotach chodzi, a po odjęciu nogi z gazu gaśnie, to może być do moduł zapłonowy.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt kwie 13, 2010 19:13

wyczysc przepustnice nitrem

Mateusz56
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mateusz56 » śr kwie 14, 2010 21:16

Przepustnica wyczyszczona i nadal te same objawy. Oprócz tego obroty jeszcze mi faluja na luzie. Może to być wina silniczka krokowego? Można go jakoś wyczyścić?

[ Dodano: 15 Kwi 2010 21:13 ]
Problem rozwiązany - wystarczyło wyczyścić silniczek krokowy sprecjalnym sprey'em do styków, który szybko odparowywuje (można kupić w elektrycznym). Auto chodzi lepiej niż wcześniej. Dzięki wszystkim za pomoc.

Mateusz!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”