silnik gotuje sie płyn juz nie wiem co to

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

silnik gotuje sie płyn juz nie wiem co to

Post autor: ziiksd » śr kwie 14, 2010 23:20

Witam nie wiem co sie dzieje wymieniłem pompę wody termostat chłodnice i nadal to samo mam silnik 1,8 z lpg plyn, lub woda obojętnie gotuje sie ale nie wywala korka górna guma jest gorąca a dolna zimna od chłodnicy maly obieg jest (goraca jest guma)a doży wcale chłodnica zaledwie trochę na goze ciepla . Ogrzewanie jakos dziala w aucie nie wiem juz co wymienić by takich temperatur silnik nie mial a dochodzi do 110 nie chce tak jezdzic bo go przegrzeje w kacu Macie jakes pomysły (juz nawet myślę wyjac wcale termostat i tak teraz lato idzie i może obieg bedzie przez chłodnice jakis) Prosze o rady.

(czytalem inne posty ale juz brakuje mi pomyslow)a glowica chyba jest dobra weze nie pompuja mi sie nie ma oleju w zbiorniku plynu oleju chyba nic nie bierze ani nie ubywa wody.

Zip
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zip » śr kwie 14, 2010 23:25

Kiedyś spodkałem się z przypadkiem Astry 1.6 wymienialiśmy w niej uszczelkę pod głowicą i termostat, samochód też się grzał i okazało się iż termostat który jest nowy był walnięty i się wogólenie otwierał. Jak się wsadziło 2gi a tamten oddało do reklamacji wszystko zaczęło grać.

II przypadek Renault Laguna miał tak zasyfiałe przewody elastyczne że płyn nie miał jak krążyć, możesz zdjąć jakiś przewód najlepiej przy nagrzewnicy (tam są najcieńsze) i zobacz go w środku czy jest zawalony syfem.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr kwie 14, 2010 23:27

ziiksd pisze:górna guma jest gorąca a dolna zimna
to wychodzi że termostat się nie otwiera.
Nie ma objawów padniętej uszczelki pod głowicą ??

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » śr kwie 14, 2010 23:30

przewody od nagrzewnicy sa gorace jeden troche mniej ale nie duzo ,myslisz ze przez nie moze nie krazyc woda po chlodnicy a termostat nawet ten co wczesniej byl dzialal bo go sprawdzilismy otowrzyl sie przy gotujacej wodzie, Myslalem jak pisalem wyjac wogole termostat mimo to ze jest nowy i zeby tak pochodzil bez niego to moze sie cos tam przecisci jak nie bedzie oboru bez termostatu. Jak myslisz da to cos czy moze za te przewody od nagrzewnicy brac sie ?

[ Dodano: 14 Kwi 2010 23:32 ]
a jake sa te obiway badnietej uszczeli napisz moze cos przeoczylem :)

Zip
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zip » śr kwie 14, 2010 23:58

skoro mówisz że masz nową pompę wody to raczej by się jej nic nie stało, jak na moje to termostat się nie otwiera skoro przewody od nagrzewnicy są ciepłe to coś tam pompa działą, zdejmij te przewody jak napisałem i zobacz w jakim są stanie w środku, jak będziesz mieć trochę czasu jak będzie jasno to włącz samochód i wsadz szlafł do zbiorniczka wyrównawczego i pokoleji ściągnij przewody tak aby je przeczyścić trochę i zobaczyć czy woda będzie płynąć czy coś je zapycha.

objawy wypalonej uszczelki pod głowicą to np mieszanie się płynu chłodniczego z olejem, dostawanie się płynu lub oleju do komory spalania, co można rozpoznać wyciągając świece i zobaczyć czy są w oleju.

Awatar użytkownika
thesperado
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: thesperado » czw kwie 15, 2010 00:22

Może kupiłeś jakiś walnięty termostat. On się może otwierać przy gotującej wodzie ... ale to może być już za późno. Miałem taki problem z moim mk2. Płyn się gotował mimo że termostat się otwierał, tylko w porównaniu do dobrego robił to ze sporym opóźnieniem tzn wymagał wyższej temperatury. Polecam termostat firmy wahler. Wszystko wskazuje że to on, jak dolny wąż jest zimny.

[img]http://pawel.sniezek.w.interia.pl/podpis2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw kwie 15, 2010 00:57

ziiksd, sprawdź drożność cienkiego wezyka od zbiorniczka - zdejm i dmuchnij, ma wyraźnie bulgotać. Bez drożnego się nie odpowietrzy układ

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » czw kwie 15, 2010 17:36

tym maly od wyruwnawczego jest ok bo leci nim woda ;d hm mysle wcale wyjac termostat i bez niego jezdzic wole miec mala tempertatura niz 110 moze sie przecisci układ i potem z termostatem poleci woda przez cglodnice i bedzie krazyc Dobrze mysle

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » czw kwie 15, 2010 18:14

tzn rozumiem że auto nie wywala płynu tylko pokazuje 110 stopni ? , może poprostu czujnik źle wskazuje? włącza się w ogole wentylator? i przy jakiej temp ?

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » czw kwie 15, 2010 18:43

wczesniej nie wywalalo ale ostatnio raz wyleciała jak korek odkręciłem nawet zrobilem take cos by cisnienia nie miala wiec to nie korek a woda napewno sie gotuje nie wiem moze glowica wiec silnik juz na zlom i do zajeżdżenia tylko ;/ wes teraz 600 zł na silnik włacznie z wymiana wrzuc

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » czw kwie 15, 2010 18:54

ja juz 2 razy przerabiałem wywalanie płynu ze zbiorniczka i to była 2 x uszczelka pod głowicą, która puściła miedzy cylindrem a kanałem wodnym.
Spaliny dostają się do układu chłodzenia, wzrasta ciśnienie w układzie, węże robią się twarde, układ się zapowietrza spalinami i płyn wywala na zewnątrz. Zawsze towarzyszy temu temp. 110 stopni.
Sprawdź, czy jest bomblowanie w zbiorniczku wyrównawczym, jeżeli jest to niestety kolego - uszczelka pod głowicą OUT.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » pt kwie 16, 2010 22:23

hej nie ma bombelkow w wyruwnawczym;/ nie wiem co to jest moze na glowicy jakis kanal sie w silniku zatkał wymyslam juz bo nie wiem co to moze byc jutro termostat wyjme wogole i zobacze co bedzie sie dzialo bo jeszcze mysle nad tymi zatkatymi przewodami ze to to moze byc ;( cuduje z tym autem wkurze sie i na gielde z nim pojade;/

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”