Dwumas może tak stukać?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dwumas może tak stukać?
Witam. Przy odpalaniu silnika (czy to zimny czy ciepły) słychać wyraźne uderzenie. Przy gaszeniu często też. Ale nie zawsze. Myślałem że może to poduszki na amortyzatorach przednich, więc je wymieniłem ale to nic nie dało. Zawieszenie całe zrobione, więc nie ma się czego przyczepić. Poduszki po silnikiem i skrzynią biegów ok. Zastanawiam się nad dwumasem. Mam to auto blisko rok i z dnia na dzień dwumas słychać bardziej. Przy ruszaniu pojawiają się drgania pedału sprzęgła, czasem też odczuwam je na pedale gazu, szczególnie jak puszcze gaz w czasie jazdy na biegu. Do rozrusznika dostają się opiłki metalu (raczej z dwumasu, przynajmniej kolega tak miał i po wymianie problem zniknął). I mój największy problem czy po zmianie koła zamachowego głośne uderzenia przy odpalaniu silnika znikną? Są już dość denerwujące, słychać głośny łomot jak roznosi się po całej budzie, ludzie na chodniku się odwracają.
Auto to Polo 9n 2003r 1,9 TDI AXR 270 000 km przelotu.
Re: Dwumas może tak stukać?
Tak Twoj dwumas jest juz w stanie agonalnym. Nie pozostalo nic innego jak wymiana.Giugiaro1 pisze:Witam. Przy odpalaniu silnika (czy to zimny czy ciepły) słychać wyraźne uderzenie. Przy gaszeniu często też. Ale nie zawsze. Myślałem że może to poduszki na amortyzatorach przednich, więc je wymieniłem ale to nic nie dało. Zawieszenie całe zrobione, więc nie ma się czego przyczepić. Poduszki po silnikiem i skrzynią biegów ok. Zastanawiam się nad dwumasem. Mam to auto blisko rok i z dnia na dzień dwumas słychać bardziej. Przy ruszaniu pojawiają się drgania pedału sprzęgła, czasem też odczuwam je na pedale gazu, szczególnie jak puszcze gaz w czasie jazdy na biegu. Do rozrusznika dostają się opiłki metalu (raczej z dwumasu, przynajmniej kolega tak miał i po wymianie problem zniknął). I mój największy problem czy po zmianie koła zamachowego głośne uderzenia przy odpalaniu silnika znikną? Są już dość denerwujące, słychać głośny łomot jak roznosi się po całej budzie, ludzie na chodniku się odwracają.
PS. Mozesz gasic go na sprzegle i zapalac aby oszczedzic go troche
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Dwumas może tak stukać?
na 99 procent dwumas się kończyGiugiaro1 pisze:Witam. Przy odpalaniu silnika (czy to zimny czy ciepły) słychać wyraźne uderzenie. Przy gaszeniu często też.
[ Dodano: Czw 15 Kwi, 2010 ]
po taniości i używane to ktoś ci sprzeda takie samo jakie ty wyjmiesz i efekt będzie taki, że się nie będzie żadnego efektu, kolego tu po taniości się nie da, jak chcesz po taniości to trzeba było kupować 1.4 benzynę, hasło że diesel jest tani w utrzymaniu dawno przeszło do historiiGiugiaro1 pisze: Ja bym chciał zmienić tylko koło zamachowe na jakieś używane i jeździć dalej... Po taniości, chyba że się nie da tak jak kombinuje